Page 11 - ChemLife 6. Sayı
P. 11
BILIMSEL
GIDA DENETIMI IÇIN
YENİ BİYOLOJİK OLARAK
PARÇALANABİLİR
MİKROSENSÖRLER
GELİŞTİRİLMEYE DEVAM EDİYOR
“ tates nişastasından üretilir ve parçalanabilir çinko kablolar ürünlerini “Nesnelerin İnter-
Yeni nesil mikro
sensörler, gıda bileşimi, AB ve ABD gıda mev- kullanarak sensörü harici bir neti” ile uyumlu halde getirir.
mikro pile bağladılar. Aynı (bi-
Bunların kullanımı da sıcaklık
zuatına uygundur.
ürünleri ile nesnelerin Profesör Troster’ın grubunda yolojik olarak bozunmayan) ölçümüyle sınırlı kalmaycaktır,
interneti arasındaki çalışan doktora sonrasındaki çipte, sıcaklık verilerini harici bir basınç, gaz birikimi ve UV ma-
hayati bağlantıyı bir araştırmacı olan Giovanni bilgisayara Bluetooth yoluyla ruziyetini izlemek için benzer
sağlayabilir. Salvatore, bu biyolojik olarak gönderen bir mikroişlemci ve mikrosensörler kullanılabilir.
parçalanabilir mikrosensörlerin
Salvatore, biyolojik olarak par-
bir verici bulunur. Bu, bir ürünün
parlak bir geleceğe sahip oldu- sıcaklığını 10 ila 20 metre ara- çalanabilen bu sensörlerin www.chemlife.com.tr
ğuna inanıyor. lığında izlemeyi mümkün kılar. endüstri tarafından gösterilen
ETH Zürih araştırmacıları hem ilgi düzeyine bağlı olarak 5-10
biyolojik olarak uyumlu hem de Tek bir saç telinden daha ince Biyosensörler sıradan hale ge- yıl içinde günlük yaşamımızın
biyolojik olarak parçalanabilen Araştırmacılar tarafından geliş- lecek bir parçası olacağını öngörü- 11
ultra-ince bir sıcaklık sensörü tirilen sensör sadece 16 mikron Biyouyumlu mikrosensörlerin yor. Salvatore, o zamana kadar
geliştirdiler. kalınlığında, insan saçıdan (100 üretilmesi günümüzde çok za- akü, işlemci ve vericiler muh-
mikrometreden) çok daha ince- man alıcı ve pahalı bir işlemdir. temelen mikrosensöre entegre
Magnezyum tel ve biyobozu- dir ve yalnızca birkaç milimetre- Bununla birlikte, Salvatore, olacaktı. Bu bileşenlerin insan
nur polimer lik bir boyda olup bir miligram- özellikle elektronik devrelerin sağlığı veya çevre için kaygılar
Giovanni Salvatore’un başkan- dan daha az bir ağırlığa sahip baskı yöntemleri giderek kolay olmadan kullanılabilmesi için
lığında, Elektronik Laboratuva- değildir. Şu anki haliyle, sensör hale geldiğinde, kitlesel pazar daha fazla araştırmaya ihtiyaç Ekim - 2017
rı’ndaki post-doc araştırmacı- 67 günlük bir sürede yüzde bir için bu tür sensörlerin yakında duyulmaktadır. Ekip bu nedenle
larından oluşan bir ekip, sıcaklık tuzlu suda tamamen çözülür. üretilebileceğinden emin. şu anda sensörüne güç sağla-
ölçümleri için biyolojik olarak Günümüzde, sensör tamamen Salvatore, “Biyosensörlerin fi- mak için biyouyumlu bir enerji
bozunabilir mikrosensörlerin suya batırıldığında bir gün ça- yatı yeterince düştükten sonra kaynağı arıyor.
geliştirilmesi konusunda ETH lışmaya devam etmektedir. Bu, neredeyse her yerde kullanıla- Kaynak : worldofchemicals
enstitüsünden bilim adamla- Japonya’dan Avrupa’ya bir balık bilir olacaktır” dedi. Sensörler
rıyla birlikte çalışıyor. sevkiyatını izlemek yeterli ola- fiziksel ve dijital dünya arasın-
caktır. daki bağlantıyı sağlayarak, gıda
Bulgular, Advanced Functional
Materials dergisinde yayınlan- Salvatore, “Ancak polimerin
mıştır . kalınlığını ayarlayarak çalışma
ömrünü uzatmanın nispeten
Biyouyumlu mikrosensörler, kolay olduğunu” söyledi. Bu-
biyobozunur bir polimerde nunla birlikte, daha kalın bir
magnezyum, silikon dioksit ve sensör daha az esnek olacaktır.
nitritten yapılmış, çok ince, sıkı Akım sensörü çok incedir ve ta-
sarılmış bir elektrik filamanının mamen buruşmuş veya katlan-
kapsüllenmesi ile oluşturulur. mış olsa bile çalışmaya devam
Magnezyum, önemli bir diyet eder. Orijinal boyutunun yakla-
bileşeniyken, silikon dioksit ve şık yüzde 10’u gergin olsa bile,
nitrit, biyolojik olarak uyumlu- sensör bozulmadan kalır.
dur ve suda çözülebilirdir. Söz Güç kaynağı için, araştırmacı-
konusu polimer, mısır ve pa- lar ultra-ince, biyolojik olarak