Page 5 - ChemLife Sayı 25
P. 5

AKÜ VETERINER


        FAKÜLTESI ÖĞRETIM ÜYELERI

        BOR MINERALININ BIR FAYDASINI

        DAHA ORTAYA ÇIKARDI







        Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Kabu
        ve Doç. Dr. Recep Kara tarafından 5 yıllık bir çalışma sonucu
        et ve süt ürünleri ürünlerinin raf ömrünün uzatılması ve
        ürün kaynaklı minerallerin insan vücudundaki faydasının
        arttırılması konusunda başarı sağlandı.
                                                                                                                      BİLİMSEL


        Veteriner Fakültesi İç     ifadelerini kullandı.      düşünüyoruz. Ürünlerimiz şu   Kara, “Bu gıdalara bor ilave
 16  32.064  10  20.183  14  28.086  16  32.064  19  39.102  6  12.01115  Hastalıkları Anabilim Dalı   anda hazır ancak ileri düzey   ederek zenginleştirmiş olduk.
 S  Ne  S  K  C  Öğretim Üyesi Doç. Dr.   Uzun süreli çalışmalar sonrası   çalışmalarımız laboratuvar   Dünyada 200’ün üzerinde

                                   bor katkılı gıda maddeleri
                                                                                         bor çeşidi mevcut. Gıdalar
                                                              ortamında devam ediyor.
        Mustafa Kabu, bor mineralinin
        kullanımını yoğurt, kaymak
                                                                                         en uygun olanının seçilmesi,
                                                              üretmeyi başardık. Özellikle
        ve sucuk gibi ürünlerde    ürettiklerinin altını çizen   Bor ilaveli gıda ürünlerini   ile birlikte tüketilebilmesi için
                                   Kabu, uygun bor çeşidinin
        denediklerini ve özellikle   kullanılması durumunda   yoğurt ve kaymakta ciddi   hangi gıdada hangi borun
        yoğurt ile kaymakta ciddi   başta kalsiyum emilimi olmak   başarı sağladık” diye konuştu.  kullanılması ve miktarlarının
        başarı kaydettiklerini belirtti.   üzere insan metabolizması                     bilinmesi gerekiyor. En
        Borun süt ve et ürünlerinde   için çok önemli etkiler   Veteriner Fakültesi Besin,   önemlisi de kullanım sonrası   5
        kullanımı ile ilgili 2014 yılında   saptadıklarını vurguladı. Kabu,   Gıda Hijyeni ve Teknoloji   gıdanın doğal karakteristik  kimya teknolojileri gazetesi  I        I  www.chemlife.com.tr
        çalışmaya başladıklarını ve   “Bu konuda Amerika’da ve   Anabilim Dalı Öğretim   özelliğini bozmaması
        geliştirilen yöntemin patentini   ülkemizde gerçekleştirilen   Üyesi Doç. Dr. Recep Kara   gerekiyor. Borun insan sağlığı,
        aldıklarını dile getiren Kabu,   bir çalışmada, özellikle de   ise et ve süt ürünlerinin   beyin ve kemik gelişimi ile
        “Bu çalışmaları yürütürken   kanser hastalıkları noktasında   içerdikleri mineral   kanser hastalığı üzerine
        özellikle bor elementinin   olumlu etkiler gözlemledik.   bakımından fakir gıdalar   olumlu etkileri var. Bunlarla
        kalsiyum metabolizması     Bor ilave ettiğimiz gıdaların   olarak adlandırılabileceğini   ilgili gerekli çalışmalar yapıldı.
        üzerinde ve karaciğer      raf ömrünün yaklaşık yüzde   ancak sebzelerin, kurutulmuş   Ancak bor madenini insanların
        yağlanmasının giderilmesi   20 oranında uzadığını     meyvelerin ve kuru         günlük hayatta saf halde
        konusunda olumlu etkilerine   tespit ettik. Yine, bor   yemişlerin önemli ölçüde   tüketmeleri mümkün değil. Et
 ÇİLEK DEMENİN BAŞKA BİR YOLU  ilişkin yurt içi ve yurt dışında   katkılı et ve süt ürünleri   bor içerdiğini kaydetti.   ve süt ürünlerinde bunu ilave
        çok sayıda makalemiz       gibi gıda maddelerinin     İnsanlar için en önemli    ederek, gıdaların ihtivasını
        yayınlandı. ‘Bu maddeyi    tüketilmesi halinde        hayvansal proteinlerden    zenginleştirerek, maksimum
 Türkiye’nin en kapsamlı kimya gazetesi   et ve süt ürünlerinde nasıl   kanser başta olmak üzere,   olan et ve süt ürünlerinin   faydayı elde etmeyi
 ChemLife Kimya Teknolojileri Gazetesi; aylık ortalama 50.000’in   tüketebiliriz?’ diye bir çalışma   kalsiyum ile ilgili hastalıkları   verimliliklerini arttırmayı   amaçladık” dedi.
                                   engelleyebileceğimizi
                                                              amaçladıklarını belirten
        yürüttük. Çalışma esnasında,
 üzerinde okunma oranına sahiptir. Kimya bilimi, sanayisi ve bağlı   ben hangi çeşit bor   Kaynak : aku.edu.tr
 alt sektörlerin gelişmesine katkıda bulunan ve her ay yayınlanan   madeninin kullanılabileceği
 ChemLife; bu anlamda kimya sektörüne ciddi katkı   ile kalsiyum ve mineral
 sağlayarak sektörel yaşamı bir arada tutan   açısından metabolizmaya
        etkilerini ortaya koydum.
 kültür oluşturmaktadır.  Recep hocam da ürün
        hazırlığı kısmını çalıştı”

 YAYINIMIZA KOLAYLIKLA ULAŞABİLECEĞİNİZ DİJİTAL PLATFORMAR









 www.chemlife.com.tr   |  /chemlifemagazin
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10