Page 5 - ChemLife Sayı 25
P. 5
AKÜ VETERINER
FAKÜLTESI ÖĞRETIM ÜYELERI
BOR MINERALININ BIR FAYDASINI
DAHA ORTAYA ÇIKARDI
Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Kabu
ve Doç. Dr. Recep Kara tarafından 5 yıllık bir çalışma sonucu
et ve süt ürünleri ürünlerinin raf ömrünün uzatılması ve
ürün kaynaklı minerallerin insan vücudundaki faydasının
arttırılması konusunda başarı sağlandı.
BİLİMSEL
Veteriner Fakültesi İç ifadelerini kullandı. düşünüyoruz. Ürünlerimiz şu Kara, “Bu gıdalara bor ilave
16 32.064 10 20.183 14 28.086 16 32.064 19 39.102 6 12.01115 Hastalıkları Anabilim Dalı anda hazır ancak ileri düzey ederek zenginleştirmiş olduk.
S Ne S K C Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uzun süreli çalışmalar sonrası çalışmalarımız laboratuvar Dünyada 200’ün üzerinde
bor katkılı gıda maddeleri
bor çeşidi mevcut. Gıdalar
ortamında devam ediyor.
Mustafa Kabu, bor mineralinin
kullanımını yoğurt, kaymak
en uygun olanının seçilmesi,
üretmeyi başardık. Özellikle
ve sucuk gibi ürünlerde ürettiklerinin altını çizen Bor ilaveli gıda ürünlerini ile birlikte tüketilebilmesi için
Kabu, uygun bor çeşidinin
denediklerini ve özellikle kullanılması durumunda yoğurt ve kaymakta ciddi hangi gıdada hangi borun
yoğurt ile kaymakta ciddi başta kalsiyum emilimi olmak başarı sağladık” diye konuştu. kullanılması ve miktarlarının
başarı kaydettiklerini belirtti. üzere insan metabolizması bilinmesi gerekiyor. En
Borun süt ve et ürünlerinde için çok önemli etkiler Veteriner Fakültesi Besin, önemlisi de kullanım sonrası 5
kullanımı ile ilgili 2014 yılında saptadıklarını vurguladı. Kabu, Gıda Hijyeni ve Teknoloji gıdanın doğal karakteristik kimya teknolojileri gazetesi I I www.chemlife.com.tr
çalışmaya başladıklarını ve “Bu konuda Amerika’da ve Anabilim Dalı Öğretim özelliğini bozmaması
geliştirilen yöntemin patentini ülkemizde gerçekleştirilen Üyesi Doç. Dr. Recep Kara gerekiyor. Borun insan sağlığı,
aldıklarını dile getiren Kabu, bir çalışmada, özellikle de ise et ve süt ürünlerinin beyin ve kemik gelişimi ile
“Bu çalışmaları yürütürken kanser hastalıkları noktasında içerdikleri mineral kanser hastalığı üzerine
özellikle bor elementinin olumlu etkiler gözlemledik. bakımından fakir gıdalar olumlu etkileri var. Bunlarla
kalsiyum metabolizması Bor ilave ettiğimiz gıdaların olarak adlandırılabileceğini ilgili gerekli çalışmalar yapıldı.
üzerinde ve karaciğer raf ömrünün yaklaşık yüzde ancak sebzelerin, kurutulmuş Ancak bor madenini insanların
yağlanmasının giderilmesi 20 oranında uzadığını meyvelerin ve kuru günlük hayatta saf halde
konusunda olumlu etkilerine tespit ettik. Yine, bor yemişlerin önemli ölçüde tüketmeleri mümkün değil. Et
ÇİLEK DEMENİN BAŞKA BİR YOLU ilişkin yurt içi ve yurt dışında katkılı et ve süt ürünleri bor içerdiğini kaydetti. ve süt ürünlerinde bunu ilave
çok sayıda makalemiz gibi gıda maddelerinin İnsanlar için en önemli ederek, gıdaların ihtivasını
yayınlandı. ‘Bu maddeyi tüketilmesi halinde hayvansal proteinlerden zenginleştirerek, maksimum
Türkiye’nin en kapsamlı kimya gazetesi et ve süt ürünlerinde nasıl kanser başta olmak üzere, olan et ve süt ürünlerinin faydayı elde etmeyi
ChemLife Kimya Teknolojileri Gazetesi; aylık ortalama 50.000’in tüketebiliriz?’ diye bir çalışma kalsiyum ile ilgili hastalıkları verimliliklerini arttırmayı amaçladık” dedi.
engelleyebileceğimizi
amaçladıklarını belirten
yürüttük. Çalışma esnasında,
üzerinde okunma oranına sahiptir. Kimya bilimi, sanayisi ve bağlı ben hangi çeşit bor Kaynak : aku.edu.tr
alt sektörlerin gelişmesine katkıda bulunan ve her ay yayınlanan madeninin kullanılabileceği
ChemLife; bu anlamda kimya sektörüne ciddi katkı ile kalsiyum ve mineral
sağlayarak sektörel yaşamı bir arada tutan açısından metabolizmaya
etkilerini ortaya koydum.
kültür oluşturmaktadır. Recep hocam da ürün
hazırlığı kısmını çalıştı”
YAYINIMIZA KOLAYLIKLA ULAŞABİLECEĞİNİZ DİJİTAL PLATFORMAR
www.chemlife.com.tr | /chemlifemagazin