Page 4 - ChemLife_02
P. 4

GELECEK

                 IŞLETME ATIKLARINDAN

                 EKOLOJIK ÜRETIME



















                   Algae Natural Food
                   ve Cargill, Fransa’nın
                   kuzey doğusundaki
                    liman kenti Straz-
                     burg’ta ekolojik
          www.chemlife.com.tr  yetiştirme projesini
                   tasarımlı organik alg
                     hayata geçirdi.






        4        Mikroalgler   büyürken   yılın  üzerindeki  endüstri   likle  spirulina  (mavi-yeşil   sı alan bu üretim, organik
                 enerji (ışık ve ısı), besinler   deneyimi  ile  firmaya  tek-  alg)  yetiştirilmesi,  yalnızca   gıda  mağazalarında  satışa
                 (mineraller  vs.)  su  ve  kar-  nik  destek  de  sağlayacak.   Fransa’da  değil  tüm  dün-  sunulabileceği  gibi  kaliteli
                 bondioksit  olmak  üzere   Bu  ortaklık,  çevreye  fayda   yada hızla popüler hale ge-  bileşenlerin üretimi için de
                 dört  temel  maddeye  ihti-  sağlarken  alg  yetiştirme   len bir konu.    kullanılabilecek.
                 yaç  duyuyorlar.  Cargill’in   maliyetlerinin iyileşmesine
                 Strazburg’taki   tesisinde,   de katkıda bulunacak. Or-  Dünya  Sağlık  Örgütü  ta-  Algae Natural Food
                 malt  üretim  sürecinin  bir   taklığın  Cargill’in  sürdürü-  rafından  “21.  yüzyılın  in-  2014 yılında kurulan Algae
                 parçası  olarak;  ısı,  bazı   lebilir uygulamalar yoluyla   sanlık  için  en  iyi  gıdası”   Natural  Food,  endüstriyel
                 besinleri  de  içeren  su  ve   ürün  ve  hizmet  sağlama   olarak  tanımlanan  spiru-  ölçekte gıda amaçlı mikro-
                 arpanın   solunumundan   politikasına  birebir  uydu-  lina, oldukça fazla protein   alg  üretiminde  uzmanla-
         Haziran - 2017
                 kaynaklanan  karbondiok-  ğunu  belirten  Cargill  Malt   içeren  bir  mikroalg  olma-  şan bir firma.
                 sit  ortaya  çıkıyor.  Bu  du-  Direktörü Gilles Lazar ;  sının yanında iyi bir demir
                 rum  ile  mikroalg  üretimi   “Bu  nedenle  Algae  Natu-  (rüşeymden  20  kat  fazla),   Gelecek  nesillerin  karşı
                 ve maltlama (çimlendirme)   ral  Food’un  yalnızca  yeşil   beta karoten (havuçtan 30   karşıya  olduğu  sıkıntıların
                 faaliyeti arasında mükem-  ekonomi   prensiplerine   kat fazla) ve vitamin (çiğ ci-  (iklim  değişimi,  toprak  ve
                 mel  bir  endüstriyel  simbi-  göre  ürün  geliştirme  iste-  ğerden 4 kat fazla B12 vita-  kaynakların   tükenmesi,
                 yoz  (ortak  beslenme)  olu-  ğini desteklemek bizim için   mini) kaynağı.  toplumların  artan  gıda  ih-
                 şuyor.                   önemliydi.  Kısa  dönemde                         tiyaçları)  farkında  olarak
                                          atık  suyumuzun  %10’unu   Doğal  ve  işlenmemiş  bir   yola  çıkan  firmada,  reka-
                 Döngüsel    ekonominin   tekrar  kullanmamıza,  faa-  besin takviyesi olan spiru-  betçi  bir  stratejik  komi-
                 prensiplerine   dayanan   liyetlerimizde ortaya çıkan   lina toz, pul, macun ve tab-  tenin  desteklediği  ope-
                 endüstriyel  simbiyoz  tü-  ısıyı  geri  kazanmamıza  ve   let şeklinde tüketilebiliyor.   rasyonel  bir  ekip;  yeşil  ve
                 rünün  tek  örneği  olan  bu   karbondioksit  emisyonu-  Bu yeni yöntem geleneksel   sürdürülebilir   büyümeyi
                 proje  ile  Algae  Natural   muzu %5 azaltmamıza ola-  yetiştirme tekniğinde gün-  teşvik etmek ve sosyal de-
                 Food ve Cargill organik alg   nak  sağlayan  bu  ortaklık,   lük  10-40  gram  olan  veri-  ğerleri, çevrenin korunma-
                 yetiştirecekler.  Proje  kap-  çevresel  ayak  izimiz  üze-  min  50-80  grama  çıkma-  sını ve ekonomik kısıtlama-
                 samında  ilk  olarak  Cargill   rinde de olumlu etki yapa-  sına  imkan  sunuyor.  Toz,   ları bir araya getiren başka
                 malt tesisine pilot bir tesis   cak.” dedi.       tablet, ekstrüde tane veya   bir  ana  üretim  modeli  de
                 kuruldu.  Cargill  mikroalg                       pul formlarında her yıl 60-  olduğunu göstermek ama-
                 yetiştirilmesi  için  ısı,  be-  Spirulina; 21. Yüzyılın in-  100 ton arasında spirulina   cıyla, bu üretimi döngüsel
                 sin  ve  karbondioksit  ge-  sanlık için en iyi gıdası!   üretilmesi   hedefleniyor.   ekonomiye katmaya karar
                 reksinimini  karşılarken  25   Organik  mikroalg  ve  özel-  ECOCERT organik sertifika-  verdi.
   1   2   3   4   5   6   7   8   9