Page 4 - ChemLife_02
P. 4
GELECEK
IŞLETME ATIKLARINDAN
EKOLOJIK ÜRETIME
Algae Natural Food
ve Cargill, Fransa’nın
kuzey doğusundaki
liman kenti Straz-
burg’ta ekolojik
www.chemlife.com.tr yetiştirme projesini
tasarımlı organik alg
hayata geçirdi.
4 Mikroalgler büyürken yılın üzerindeki endüstri likle spirulina (mavi-yeşil sı alan bu üretim, organik
enerji (ışık ve ısı), besinler deneyimi ile firmaya tek- alg) yetiştirilmesi, yalnızca gıda mağazalarında satışa
(mineraller vs.) su ve kar- nik destek de sağlayacak. Fransa’da değil tüm dün- sunulabileceği gibi kaliteli
bondioksit olmak üzere Bu ortaklık, çevreye fayda yada hızla popüler hale ge- bileşenlerin üretimi için de
dört temel maddeye ihti- sağlarken alg yetiştirme len bir konu. kullanılabilecek.
yaç duyuyorlar. Cargill’in maliyetlerinin iyileşmesine
Strazburg’taki tesisinde, de katkıda bulunacak. Or- Dünya Sağlık Örgütü ta- Algae Natural Food
malt üretim sürecinin bir taklığın Cargill’in sürdürü- rafından “21. yüzyılın in- 2014 yılında kurulan Algae
parçası olarak; ısı, bazı lebilir uygulamalar yoluyla sanlık için en iyi gıdası” Natural Food, endüstriyel
besinleri de içeren su ve ürün ve hizmet sağlama olarak tanımlanan spiru- ölçekte gıda amaçlı mikro-
arpanın solunumundan politikasına birebir uydu- lina, oldukça fazla protein alg üretiminde uzmanla-
Haziran - 2017
kaynaklanan karbondiok- ğunu belirten Cargill Malt içeren bir mikroalg olma- şan bir firma.
sit ortaya çıkıyor. Bu du- Direktörü Gilles Lazar ; sının yanında iyi bir demir
rum ile mikroalg üretimi “Bu nedenle Algae Natu- (rüşeymden 20 kat fazla), Gelecek nesillerin karşı
ve maltlama (çimlendirme) ral Food’un yalnızca yeşil beta karoten (havuçtan 30 karşıya olduğu sıkıntıların
faaliyeti arasında mükem- ekonomi prensiplerine kat fazla) ve vitamin (çiğ ci- (iklim değişimi, toprak ve
mel bir endüstriyel simbi- göre ürün geliştirme iste- ğerden 4 kat fazla B12 vita- kaynakların tükenmesi,
yoz (ortak beslenme) olu- ğini desteklemek bizim için mini) kaynağı. toplumların artan gıda ih-
şuyor. önemliydi. Kısa dönemde tiyaçları) farkında olarak
atık suyumuzun %10’unu Doğal ve işlenmemiş bir yola çıkan firmada, reka-
Döngüsel ekonominin tekrar kullanmamıza, faa- besin takviyesi olan spiru- betçi bir stratejik komi-
prensiplerine dayanan liyetlerimizde ortaya çıkan lina toz, pul, macun ve tab- tenin desteklediği ope-
endüstriyel simbiyoz tü- ısıyı geri kazanmamıza ve let şeklinde tüketilebiliyor. rasyonel bir ekip; yeşil ve
rünün tek örneği olan bu karbondioksit emisyonu- Bu yeni yöntem geleneksel sürdürülebilir büyümeyi
proje ile Algae Natural muzu %5 azaltmamıza ola- yetiştirme tekniğinde gün- teşvik etmek ve sosyal de-
Food ve Cargill organik alg nak sağlayan bu ortaklık, lük 10-40 gram olan veri- ğerleri, çevrenin korunma-
yetiştirecekler. Proje kap- çevresel ayak izimiz üze- min 50-80 grama çıkma- sını ve ekonomik kısıtlama-
samında ilk olarak Cargill rinde de olumlu etki yapa- sına imkan sunuyor. Toz, ları bir araya getiren başka
malt tesisine pilot bir tesis cak.” dedi. tablet, ekstrüde tane veya bir ana üretim modeli de
kuruldu. Cargill mikroalg pul formlarında her yıl 60- olduğunu göstermek ama-
yetiştirilmesi için ısı, be- Spirulina; 21. Yüzyılın in- 100 ton arasında spirulina cıyla, bu üretimi döngüsel
sin ve karbondioksit ge- sanlık için en iyi gıdası! üretilmesi hedefleniyor. ekonomiye katmaya karar
reksinimini karşılarken 25 Organik mikroalg ve özel- ECOCERT organik sertifika- verdi.