Page 40 - ChemLife_02
P. 40

KÖŞE YAZILARI

                 ZEYTINYAĞI KOMPOZISYONUNDA


                 YAĞ ASITLERININ ÖNEMI VE YAĞIN

                 BOZUNMASINDA METALLERIN ETKISI




                 Yazan : Gülşah ALTUNTAŞ
                 Zeytinyağı,  sadece  zeytin   dasyon  hızı  düşer.Sonuç-  metal  kaplardan  alabilir-  Oksidasyon Fenoller E vita-
                 ağacı  meyvelerinden  elde   ta  yağ  asitlerinin  molekül   ler. Bu nedenle, çeşitli aşa-  mini, A ve C vitamini Gallik
                 edilen,  hiçbir  kimyasal  iş-  yapısı bozulur ve acılaşma   malarda,  yağların  metal-  asit gibi antioksidan mad-
                 lem  görmeden  doğal  hali   meydana  gelerek  yağın   lerle teması önlenmelidir   delerce de önlenebilir.
                 ile  tüketilebilen  ve  oda  sı-  tadı ağırlaşır. Yağlarda ok-             Çeşitli  yağlardaki  metal
                 caklığında sıvı olan bir gıda   sidasyonu  artıran  birçok   Yağların   depolanması   içeriklerinin belirlenmesin-
                 maddesidir.  Zeytinyağla-  faktör  vardır.  Bunlar  de-  sırasında  dikkat  edilme-  de  ICP-AES  ve  GFAAS  gibi
                 rının  yağ  asidi  bileşiminin   polama sırasındaki ısı, ışık,   si gereken birçok faktör   tekniklerden   yararlanıla-
                 temel  önemi  tekli  doyma-  nem  düzeyleri  ile  madeni   vardır;
                 mış  asit  düzeyinin  yüksek   kaplar ve antioksidan varlı-  Saklanan   yerin   sıcaklı-  bilmektedir.
                 olmasıdır.  Bunlardan  biri   ğıdır.Yağların  oksidasyonu   ğı,  ışığın  varlığı,  madeni   Sonuç olarak;
          www.chemlife.com.tr  da oldukça fazladır.  den  başlasa  da  katalizör   içerip  içermediği  ve  nem   kileyen  parametrelerden
                                                                   kapların  demir  veya  bakır
                                          çoğu  zaman  kendiliğin-
                 olan oleik asit, zeytinyağın-
                                                                                            Zeytinyağında  kaliteyi  et-
                                                                   oranıdır.  Uygun  olmayan
                                          varlığında  bu  reaksiyonun
                 Güneş  ışığı,  hava,  sıcaklık,
                                          hızıoldukça
                                                                                            biri  oksidasyondur  ve  bu-
                                                      artmaktadır.
                                                                   şartlarda  depolamada  ok-
                 nem ve metal oksitlenme-
                 si nedeniyle zeytinyağında
                                          Metallerin etkisiyle gerçek-
                                                                   sidasyon  yağ  asitlerindeki
                                                                                            rada  katalizör  olarak  işlev
                                                                   çift  bağlarda  başlar.  Oksi-
                 oksidasyona  dayalı  acılaş-
                                          leşen  oksidasyon  reaksi-
                                                                                            gören  metallerin  önemli
                                          ridir.
                 sidasyon,  yağ  asidindeki
                                                                   oluşur.
                                                                                            yasaya  sürüme  kadar  pek
                 çift  bağlardan  başlar;  ilk
                                                                   Peroksit ise diğer yağ asit-
        40       ma meydana gelebilir. Ok-  yonları  redoks  tepkimele-  jen  çeken  yağda  peroksit   yeri  vardır.  Üretimden  pi-
                                                                                            çok  aşamada  oksidasyo-
                 aşamasında  ısı,  ışık,  bazı   Özellikle Cu, Mn, Fe gibi   lerini  parçalar.  Sonuçta   nu önleyici veya minimum
                 metallerin  gibi  faktörlerin   elementler  oksidasyon   yağda  acılaşma  (ransidite)   düzeye  indirgeyecek  şe-
                 etkisiyle serbest radikaller   sorununu artırabilirler.  olur ve yağın tadı ağırlaşır.
                 oluşmaya  başlar.  İlerleme   Bu  metaller;  yağlarda  ra-  Nem  ise  aslında  zeytinya-  kilde  tedbirler  alınmalıdır.
                 aşamasında  zincir  reaksi-  dikal  oluşumuna  neden   ğının  yağ  asitleri  ve  glise-  Bu  nedenle  de  metallerin
                 yonlar hızlanır ve oksidas-  olan,  oldukça  etkili  katali-  role  hidrolizinde  etkili  ol-  belirli seviyelerde olmaları
                 yonun hızı artar.        zörlerdir. Yağlar, bu metal   duğu  halde  acılaşmayı  da   gerekli  görülmekte;  metal
                 Son  aşamada  ise  serbest   iyonlarını  çeşitli  ekstraksi-  çabuklaştırır.  Bu  nedenle   düzeylerinin hassas ve gü-
                 radikaller  kendi  araların-  yon,  rafinasyon  ve  hidro-  en uygun depolama koşu-  venilir şekilde belirlenmesi
                 da birleşerek son ürünleri   jenasyon  işlemleri  esna-  lu paslanmaz çelik tanklar-  de önem teşkil etmektedir.
         Haziran - 2017
                 meydana  getirirler,  oksi-  sında  veya  depolandıkları   dır.
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45