Page 26 - ChemLife Sayı 04
P. 26

KÖŞE YAZILARI

                 GIDALARDAKI

                 KARARMA OLAYI




                  Yazan : Fatma Nur ARASAN YALÇIN
                  Kimyager & Kimya Öğretmeni
                 “

                 ‘‘Mutfakta bir çok kadının karşılaştığı
                 durumdur; kesilen, soyulan, doğranan bilimum
                 meyve ve sebzelerin bir müddet sonra
                 kararması.’’



                 Hadi tadının kötüleşmesini,   Enzim dediğimiz yapıları da or-  yeni ürünlere dönüştürür. Yani   yöntemleri de geliştirilebilir.
                 besin değerinin düşmesini   taokul Fen Bilimleri dersinden   bu enzim, oksijen transfer   Bu enzimlere afinitesi (ilgisi))
                 geçtik; nahoş bir görüntünün   az çok anımsarsınız aslında.   enzimi olarak da düşünülebilir.   olan kromatografi kolonları
                 de oluşmasına neden olur, bu   Enzimler, canlı organizma-  Gıda Teknolojisi’nde ise bu   geliştirilerek enzimin gıdadan
          www.chemlife.com.tr  ve kahvede olduğu gibi ) kimi   hızlandıran biyomoleküllerdir.   1996)  başlangıçta pahalı bir teknik
                                                                                            uzaklaştırılması sağlanabilir.
                                          larda gerekleşen biyolojik
                                                                   olay, “Enzimatik Esmerleşme”
                 durum. Gerçi bu kararmaların
                                          reaksiyonları katalizleyen yani
                                                                   olarak bilinir. (Godfrey & West,
                                                                                            Kolon Kromatografisi tekniği
                 kimi tarafımızca istenir  ( çay
                                                                                            gibi görülse de yukarıda kısaca
                                          Proteinden meydana gelmiş
                 ise istenmez.
                                                                                            anlatılan yöntemlerde belir-
                                          olan bu yapılar, elbette ki
                                                                   Halk arasında ise, “Kararma”
                                          uzun aminoasit zinciri halinde
                                                                                            tilen dış etkilere göre gıdanın
                                                                   olarak bilinen bu katalitik etki
                 İşte bu istenmeyen durumu
                 önlemek için ise, “Bi’şey yap-
                                                                                            yüksek verim elde edilmesi
                                          bizi ilgilendiren, anlatmak
                 malı!” dürtümüz devreye girer.
                                                                   şünde ve tadında bozulmalar
                                                                                            sağlanabilir.
                                          istediğimiz ise “Oksidoredük-
                 Söz konusu da mutfak, gıda   bulunurlar.Bu yazımızda   sonucunda gıdaların görünü-  daha az bozulması ve daha
                                                                   meydana gelir. Bunun yanında
        26       konuları olunca yemek tarifi   tazlar” grubunda yer alan ve   besleyici değer de azalır. Ancak
                 verilen kitaplar, ilgili dergiler,   enzim terminolojisinde ( E.C.   çay, kahve, kakao, siyah üzüm   Değinilen tüm bu yöntem-
                 web siteleri vb. kaynaklar ta-  1.14.18.1 ; PPO ) olarak bilinen   ve siyah incirlerde bu esmer-  ler enzimatik reaksiyonları
                 ranmaya başlar. Aranan cevap   “Polifenol Oksidaz” enzimidir.   leşme istenen bir durumdur.   ertelese de sonuç olarak başka
                 ise, “Pratik Bilgiler” ya da “Püf   Sebze ve meyvelerde, bazı   Çünkü bu olay sayesinde bu   nedenlerden dolayı gıdalarda
                 Noktaları” başlıkları altında   gelişmiş hayvan organlarında,   ürünler, olması istenen karak-  kararmalar olacaktır. Her şeyi
                 yazılan yazılarda bulunur.  kabuklu deniz hayvanlarında   teristik özelliklerine kavuşurlar.   mevsiminde ve taze tüket-
                                          ve bazı mikroorganizmalarda   ( Memişoğlu ve ark. 2005)  menin daha sağlıklı olacağı da
                 Bu bilgiler bize nedense hep   yaygın olarak bulunan PPO;                  kaçınılmaz bir gerçektir.
                 “Bekletin!” der. Kimi ballı suda   özellikle bitkilerde bitkinin   Peki Bu Esmerleşme Nasıl
                 bekletin der, kimi tuzlu suda.   yaşına, olgunluk durumuna,   Önlenebilir?  KAYNAKLAR
         Ağustos  - 2017
                 Kimi de limonlu suyu öğütler.   yetiştirilmesine bağlı olarak              1.  KEHA, E.E., KÜFREVİOĞLU, Ö.İ.,
                 Ve hepsi de işe yarar. Ama   farklı miktarlarda karşımıza   Esmerleşme reaksiyonları-  2000, Biyokimya, İstanbul, Aktif
                 neden bekletiriz, nasıl işe yarar,   çıkmaktadır.  nın önlenmesi için kullanılan   Yayınevi 2. Baskı
                 nedir bu işin kimyası desek;                      yöntemler arasında Sülfit   2.  PEKYARDIMCI, Ş. , 1992, Polifenol
                 ses etmezler. İşte biz de bu   Gelişmiş hayvanların deri, saç,   kullanımı sağlık açısından  - ki   Oksidaz Enzimi ve Esmerleşme
                 noktaya değinelim ve sizlere   tüy ve gözlerinde; ıstakoz gibi   özellikle astım hastaları için-   Reaksiyonlarının Gıda Endüstrisi
                 bu işin kimyasını dilimiz dön-  kabuklu deniz hayvanlarının   sakıncalı olduğundan; ısı ile   Uygulamaları, Ankara, Ankara
                 düğünce anlatalım istedik.  epidermis veya kütikul yapı-  inaktivasyonunda tat kaybına   Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya
                                          larında bulunabilir. Özellikle   yol açtığından fazla tercih   Bölümü
                 Buyrun...                yeşil yapraklı bitkilerde ve   edilmemektedir.    3.  GÖKKAYA, Ö., 2009, Beyaz Kiraz
                                          şeker pancarında kloroplastta;                      Meyvesi ( Starks Gold ) Polifenol
                 Polifenol Oksidaz (PPO)   patateste yumru kısmında;   Askorbik Asit ilavesi, esmer-  Oksidaz Enziminin Karakterizasyo-
                 Enzimi ve Esmerleşme Canlı   mantarda sap ve epidermis   leşmeyi bir süre için ( Askorbik   nu, Adana, Çukurova Üniversi-
                 organizmalarda “substrat”   kısmında; elmada kloroplast ve   Asit’in tamamı oksitlenene   tesi Gıda Mühendisliği Bölümü
                 olarak adlandırdığımız mole-  mitokondride lokalize; ıspanak,   kadar) erteler. Bunun yanında   Biyoteknoloji Anabilim Dalı Yüksek
                 küller vardır. Bu substratların   buğday, yulaf ve bezelyede   pH’ı düşürerek veya yüksek   Lisans Tezi
                 da neden olduğu bir takım   ise enzim aktive edilmemiş   basınçta CO2 kullanarak   4.  İMAMOĞLU, Ö., Muğla, Muğla
                 biyolojik reaksiyonlar... Ancak   şekilde PPO’lar mevcuttur.  enzimlerin inaktive edilme   Üniversitesi, Biyoloji Bölümü,
                 bu substratların kararlı yapı-                    çalışmaları ise halen devam   Biyokimya Lab.
                 sından dolayı bu tepkimeler   Bakır (Cu) içeren PPO enzimi,   eden uygulamalardır.
                 kendiliğinden gerçekleşemez,   substratı olan fenolik bileşikleri
                 enzimlerin kinetik yardımına   uygun koşullarda oksijen eşli-  Ayrıca bu yöntemlere alternatif
                 ihtiyaç duyarlar.        ğinde oksitleyerek esmer renkli   olarak Kolon Kromatografisi
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31