Page 4 - ChemLife 09
P. 4

TÜRKIYE’DE BIR ILK!



          ENZIME DIRENÇLI NIŞASTA ÜRETIMI BAŞLADI









                                    Açılıştaki konuşmasına fabrikanın   gıda ürünüyle telafi olmaktadır.   Bu sebeple tükettiğimiz unu daha
                                    Konya’ya ve ülkeye bereket getir-  Demirpolat Şirketler Gurubunun   nitelikli hale getirmeye çalıştık
          Konya Organize            mesini dileyerek başlayan Bilim,   TÜBİTAK  Marmara  Araştırma   ve TÜBİTAK Marmara Araştırma
          Sanayi                    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk   Merkezi ile yapmış olduğu anlaş-  Merkezi Gıda Enstitüsü Laboratu-
          Bölgesi’ndeki             Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:   ma sonucunda Türkiye’nin ilk en-  varlarında geliştirilen enzime di-
                                                               zime dirençli nişasta üretim tesis-
                                                                                          rençli nişasta lisansını devir aldık.
                                    Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk
          Türkiye’nin ilk           bilim merkezinin de olduğu Kon-  lerini ülkemize kazandırması gıda   Kendi imkânlarımızla laboratuvar
          enzime dirençli           ya’mız, makine imalatı, tarım ma-  anlamında son derece önemli bir   ortamında geliştirilen projeyi en-
          nişasta tesisinin         kineleri, otomotiv yan sanayi, gıda,   gelişmedir. Obezite ve diyabette   düstriyel ortama taşıdık, Türki-
          açılışı, Bilim,           metal döküm, ayakkabı imalat sa-  mücadeleye de önemli derecede   ye’nin ilk enzime dirençli nişasta
          Sanayi ve                 nayi gibi alanlarda fark oluşturan   katkı sağlayacaktır.”  tesisini kurduk. Bugünden sonra
          Teknoloji Bakanı          bir şehirdir. Tüm bu rakamlar bize   Türkiye’nin ilk enzime dirençli ni-  amacımız insanlığa faydalı olmak-
                                    şunu söylemektedir; Konya artık
                                                                                          tır. Yakın gelecekte de en doğal
          Faruk Özlü’nün            geri dönülmez şekilde büyüyecek,   şasta tesisini kurduklarını belirten   bebek mamasını kazandırmayı
          katılımıyla               gelişecek ve birçok alanda Türki-  Demirpolat Şirketler Grubu Yöne-  planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
          yapıldı.                  ye’ye öncülük edecektir. Enzime   tim Kurulu Başkanı Nurettin De-
                                    dirençli nişasta fabrikası, bilim ve   mirpolat da, “Toprak, üzerinde ya-  TÜBİTAK’tan lisans devri
                                    girişimci eşgüdümünün en güzel   şayanlara nankörlük etmeyen bir
                                    örneğidir.” Türkiye’nin bütün şe-  nimettir. Bundan dolayı toprakla   TÜBİTAK MAM İş Geliştirme Mü-
                                    hirleri ve sektörleriyle büyümeye   dost olmak gerek. Biz süresini bil-  dürü Nuh Yılmaz ise konuşma-
                                    devam ettiğini belirten Faruk Özlü,   mediğimiz yıldan sonra kavuşaca-  sında, “tokluk hissi vererek yeme
                                    “Bilim, teknoloji ve sanayide milli
                                    ve yerli olan her şeyi destekleme-
                                    ye devam edeceğiz. Türkiye bütün
                                    şehirleriyle ve sektörleriyle büyü-
                                    meye devam ediyor. Bilim, tekno-
                                    loji ve sanayide milli ve yerli olan
                                    her şeyi desteklemeye devam
                                    edeceğiz” diye konuştu.

                                    “Obezite ve diyabetle
                                    mücadeleye katkı sağlayacak”

                                    Açılışta konuşan Konya Valisi Ya-
                                    kup Canbolat da, tesislerin obezite
                                    ve diyabette mücadeleye önemli
                                    derecede katkısı olacağını belirte-  ğımız toprakla dost olmayı seçtik.   isteğini kontrol eden ve dünya
                                    rek, şunları kaydetti:     Onun ürettiği en güzel mahsuller-  genelinde yeni tanınan dirençli
                                                               den biri olan buğdayı hayatımızın   nişastanın TÜBİTAK MAM Gıda
                                    “İlimiz gerek devletimizin gerçek-  merkezine aldık. Bugün buğday-  Enstitümüzde  geliştirilmesi  son
                                    leştirdiği gerekse özel sektörün   dan, yani undan nasıl yararla-  derece önemli bir adımdır. Kri-
                                    kazandırdığı yatırımlarla sürekli bir   nabiliriz  derdindeyiz.  Halkımıza,   tik öneme sahip bu ve benzeri
                                    gelişme içerisindedir. Küresel re-  ülkemize ve dünyaya daha nasıl   ürünlerin gerek yerli imkânlarla
                                    kabetin şartlarını çok iyi kavrayan   faydalı olabiliriz düşüncesindeyiz.   üretilmesi, gerekse halk sağlığına
                                    girişimcilerimiz, ürettiği mal ve   Daha çok katma değerli ürünler   ve ülke ekonomisine katkı sağ-
                                    hizmetlerle dünyanın her yerinde   üreterek, ihracatımızı artırarak   lanması  amacıyla  ticarileştirilme-
                                    rekabete  girebilmektedirler. Sa-  Türk buğdayını dünyaya tanıtmak   si oldukça sevindiricidir. Dirençli
                                    nayi tesisleri geniş istihdam im-  derdindeyiz.       nişastanın üretimde kullanılmaya
                                    kânlarının oluşturulması, teşeb-                      başlamasıyla obezite, kalp ve şe-
                                    büs kabiliyetinin geliştirilmesi ve   Açılışını yapmış olduğumuz tesi-  ker hastalıklarıyla mücadelede
                                    sermaye birikimlerinin yatırımlara   simizde bu düşüncenin ürünüdür.   önemli bir adım atılmış olacak.
                                    yönlendirilmesi açısından önemli   Tesisimiz açlık sınırındaki insanlar   İnsülin direnci etkilenecek ve buna
                                    bir işlevi yerine getirmektedirler.   için bir karışım üretiyor. Biz para   bağlı olarak diyabet ve kalp hasta-
                                    7,5 milyara yaklaşan ve giderek   kazanmaktan daha çok, Afrika’nın   lıkları riski azaltılabilecek. Üstelik
                                    artmakta olan dünya nüfusu ile   en ücra köşesindeki insanlara   sadece diyabet hastaları ve diyet
                                    birlikte gıda sektörü, artan ihtiyaç-  yetişmek istiyoruz. Bu tesisleri-  yapan  kişiler tarafından değil, tüm
                                    ların karşılanması adına hayati ve   mizi de bunun için kurduk. Yaşam   tüketiciler tarafından da rahatlıkla
                                    vazgeçilmez bir sektör haline gel-  koşullarının ve teknolojinin getir-  tüketilebilecek” şeklinde bilgi verdi.
                                    miştir. Unutulmamalıdır ki; bir gıda   miş olduğu kolaylıklar sağlığımızı
                                    ürününün telafisi ancak başka bir   olumsuz  yönde  etkilemektedir.




           4 |  OCAK - 2018   |   www.chemlife.com.tr   |    BİLİMSEL
   1   2   3   4   5   6   7   8   9