Page 4 - ChemLife 09
P. 4
TÜRKIYE’DE BIR ILK!
ENZIME DIRENÇLI NIŞASTA ÜRETIMI BAŞLADI
Açılıştaki konuşmasına fabrikanın gıda ürünüyle telafi olmaktadır. Bu sebeple tükettiğimiz unu daha
Konya’ya ve ülkeye bereket getir- Demirpolat Şirketler Gurubunun nitelikli hale getirmeye çalıştık
Konya Organize mesini dileyerek başlayan Bilim, TÜBİTAK Marmara Araştırma ve TÜBİTAK Marmara Araştırma
Sanayi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Merkezi ile yapmış olduğu anlaş- Merkezi Gıda Enstitüsü Laboratu-
Bölgesi’ndeki Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü: ma sonucunda Türkiye’nin ilk en- varlarında geliştirilen enzime di-
zime dirençli nişasta üretim tesis-
rençli nişasta lisansını devir aldık.
Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk
Türkiye’nin ilk bilim merkezinin de olduğu Kon- lerini ülkemize kazandırması gıda Kendi imkânlarımızla laboratuvar
enzime dirençli ya’mız, makine imalatı, tarım ma- anlamında son derece önemli bir ortamında geliştirilen projeyi en-
nişasta tesisinin kineleri, otomotiv yan sanayi, gıda, gelişmedir. Obezite ve diyabette düstriyel ortama taşıdık, Türki-
açılışı, Bilim, metal döküm, ayakkabı imalat sa- mücadeleye de önemli derecede ye’nin ilk enzime dirençli nişasta
Sanayi ve nayi gibi alanlarda fark oluşturan katkı sağlayacaktır.” tesisini kurduk. Bugünden sonra
Teknoloji Bakanı bir şehirdir. Tüm bu rakamlar bize Türkiye’nin ilk enzime dirençli ni- amacımız insanlığa faydalı olmak-
şunu söylemektedir; Konya artık
tır. Yakın gelecekte de en doğal
Faruk Özlü’nün geri dönülmez şekilde büyüyecek, şasta tesisini kurduklarını belirten bebek mamasını kazandırmayı
katılımıyla gelişecek ve birçok alanda Türki- Demirpolat Şirketler Grubu Yöne- planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
yapıldı. ye’ye öncülük edecektir. Enzime tim Kurulu Başkanı Nurettin De-
dirençli nişasta fabrikası, bilim ve mirpolat da, “Toprak, üzerinde ya- TÜBİTAK’tan lisans devri
girişimci eşgüdümünün en güzel şayanlara nankörlük etmeyen bir
örneğidir.” Türkiye’nin bütün şe- nimettir. Bundan dolayı toprakla TÜBİTAK MAM İş Geliştirme Mü-
hirleri ve sektörleriyle büyümeye dost olmak gerek. Biz süresini bil- dürü Nuh Yılmaz ise konuşma-
devam ettiğini belirten Faruk Özlü, mediğimiz yıldan sonra kavuşaca- sında, “tokluk hissi vererek yeme
“Bilim, teknoloji ve sanayide milli
ve yerli olan her şeyi destekleme-
ye devam edeceğiz. Türkiye bütün
şehirleriyle ve sektörleriyle büyü-
meye devam ediyor. Bilim, tekno-
loji ve sanayide milli ve yerli olan
her şeyi desteklemeye devam
edeceğiz” diye konuştu.
“Obezite ve diyabetle
mücadeleye katkı sağlayacak”
Açılışta konuşan Konya Valisi Ya-
kup Canbolat da, tesislerin obezite
ve diyabette mücadeleye önemli
derecede katkısı olacağını belirte- ğımız toprakla dost olmayı seçtik. isteğini kontrol eden ve dünya
rek, şunları kaydetti: Onun ürettiği en güzel mahsuller- genelinde yeni tanınan dirençli
den biri olan buğdayı hayatımızın nişastanın TÜBİTAK MAM Gıda
“İlimiz gerek devletimizin gerçek- merkezine aldık. Bugün buğday- Enstitümüzde geliştirilmesi son
leştirdiği gerekse özel sektörün dan, yani undan nasıl yararla- derece önemli bir adımdır. Kri-
kazandırdığı yatırımlarla sürekli bir nabiliriz derdindeyiz. Halkımıza, tik öneme sahip bu ve benzeri
gelişme içerisindedir. Küresel re- ülkemize ve dünyaya daha nasıl ürünlerin gerek yerli imkânlarla
kabetin şartlarını çok iyi kavrayan faydalı olabiliriz düşüncesindeyiz. üretilmesi, gerekse halk sağlığına
girişimcilerimiz, ürettiği mal ve Daha çok katma değerli ürünler ve ülke ekonomisine katkı sağ-
hizmetlerle dünyanın her yerinde üreterek, ihracatımızı artırarak lanması amacıyla ticarileştirilme-
rekabete girebilmektedirler. Sa- Türk buğdayını dünyaya tanıtmak si oldukça sevindiricidir. Dirençli
nayi tesisleri geniş istihdam im- derdindeyiz. nişastanın üretimde kullanılmaya
kânlarının oluşturulması, teşeb- başlamasıyla obezite, kalp ve şe-
büs kabiliyetinin geliştirilmesi ve Açılışını yapmış olduğumuz tesi- ker hastalıklarıyla mücadelede
sermaye birikimlerinin yatırımlara simizde bu düşüncenin ürünüdür. önemli bir adım atılmış olacak.
yönlendirilmesi açısından önemli Tesisimiz açlık sınırındaki insanlar İnsülin direnci etkilenecek ve buna
bir işlevi yerine getirmektedirler. için bir karışım üretiyor. Biz para bağlı olarak diyabet ve kalp hasta-
7,5 milyara yaklaşan ve giderek kazanmaktan daha çok, Afrika’nın lıkları riski azaltılabilecek. Üstelik
artmakta olan dünya nüfusu ile en ücra köşesindeki insanlara sadece diyabet hastaları ve diyet
birlikte gıda sektörü, artan ihtiyaç- yetişmek istiyoruz. Bu tesisleri- yapan kişiler tarafından değil, tüm
ların karşılanması adına hayati ve mizi de bunun için kurduk. Yaşam tüketiciler tarafından da rahatlıkla
vazgeçilmez bir sektör haline gel- koşullarının ve teknolojinin getir- tüketilebilecek” şeklinde bilgi verdi.
miştir. Unutulmamalıdır ki; bir gıda miş olduğu kolaylıklar sağlığımızı
ürününün telafisi ancak başka bir olumsuz yönde etkilemektedir.
4 | OCAK - 2018 | www.chemlife.com.tr | BİLİMSEL