Page 36 - ChemLife Sayı 13
P. 36

DÜNYA DEĞİŞİYOR,


                                       DÜNYA ISINIYOR!

   KÖŞE YAZISI
          Küresel ısınma, insanoğlu’nun artan nüfusla beraber paralel olarak artan ihtiyaçları için
         gelişen teknoloji, endüstriyel üretimin çıkış gazı ve dünya tabakasına zarar veren etkinin
        sera gazı olarak ortaya çıkması ve dünya da ki çoğu iklimsel farklılıkların da sebebidir. Sera
        gazı’nın sayısal ölçütü birim CO2 cinsinden karbon ayak izi olarak adlandırılmaktadır. Sera
          gazı emisyonunun genellikle endüstriyel üretimden geldiği söylenebilir. Fakat pastanın
                            kalan kısımları birçok etkiden de meydana gelmektedir.


                                                 Yazan : Leyla ATAY

   36
        Örnek olarak tarım sektörü’nde   işletmesinin 1 L süt için karbon   Burada 1 L süt’te ortaya çıkan   KAYNAKÇA
        1 L süt için ortaya çıkan sera   ayak izinin tahmini değerlerini   emisyon miktarları Tablo 2’de   Bayraç, HN (2010). Enerji kullanımı-
        gazı emisyonu araştırmasını   aktaracağız. Tablo 1’de işletme   verilmiştir.Grafikte en büyük   nın küresel ısınmaya etkisi ve önle-
        sizlerle bu yazımızda inceleye-  özellikleri verilmiştir.  etkinin enterik CH4  denilen   yici politikalar. Eskişehir Osmangazi
        ceğiz.                                                emisyondan meydana geldi-  Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi,
        Küresel ısınma; insanların çeşitli   Tablo 1.Işletme’nin özellikleri  ği gösterilmiştir.Enterik CH4   11 (2): 229-260
        faaliyetleri sonucu oluşan ve                         denilen emisyon sığırın mide-  Kiliç, İ., Amet, B., Üniversitesi,
        sera gazları olarak adlandırılan                      sinde bulunan emisyondur.Bu   U., Fakültesi, Z., Bölümü, B. M.,
   kimya teknolojileri gazetesi  I        I   www.chemlife.com.tr
        gazların atmosferde yoğun                             hayvanın midesi 4 bölümden   & Bursa, N. (2017). Bir Süt Sığırı
        şekilde artması ile yeryüzüne                         oluşup geviş getirdiği yemlerin   İşletmesinin Karbon Ayak İzinin
        yakın atmosfer tabakaları ile                         mikrobiyal sindirim esnasında   Tahminlenmesi : Bursa Örneği
        yeryüzü sıcaklığının yapay ola-                       parçalanması sonucu mide-  Estimation of Carbon Footprint of
        rak artması sürecidir. Başka bir                      sinde oluşan emisyon türüdür.  a Dairy Cattle Operation : Bursa
        anlatımla küresel ısınma, bütün   Burada ki işletme de belirlenen   Böylece sığırın 1 L süt için   Case Study, 133–141. https://doi.
        dünyada sıcaklığın sistematik   koşullar üzerine çalışma‘nın   doğaya verdiği zarar yaklaşık 3   org/10.13002/jafag4415
        bir şekilde artması sürecidir   fonksiyonel birim olarak 1 L süt   kg olarak gösterilmiştir.
        (Bayraç 2010). Başka bir tanıma   cinsinden sera gazı emisyonu-  Sonuç olarak azaltılması için   Türkeş M (2000). Hava, iklim,
        göre küresel ısınma; atmosfere   nun en çok nereden etkilendiği   alternatif olarak: enterik CH4   şiddetli hava olayları ve küresel
        salınan başlıca gazların neden   sonuç olarak Tablo 2’de göste-  emisyonunu azaltacak, yem   ısınma. T.C. Başbakanlık Devlet
        olduğu düşünülen sera etkisinin   rilmiştir.          rasyonunda değişiklik, yeme   Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü:
        sonucunda dünya üzerinde yıl                          ilave maddeler eklenmesi, sin-  187-205.
        boyunca kara, deniz ve havada   Tablo 2. 1 L süt için ortaya   dirim oranını artıracak kimya-
        ölçülen ortalama sıcaklıklarda   çıkan sera gazı emisyon   sal maddeler ve enterik metan
        görülen artışa verilen isimdir.   miktarları          üretiminde büyük rol oynayan
        Yoğun yetiştiricilik sistemlerini                     işkembedeki mikroorganizma
        kullanan süt sığırı işletmeleri                       sayısının azaltılması gibi çeşitli
        küresel ısınmaya neden olan                           stratejilerin uygulanması öne-
        gazların önemli bir kaynağıdır.                       rilmektedir. (Kiliç et al., 2017)
        Sera etkisine neden olan gazla-                       Dünya hepimizin evi, evimize
        rın başında karbondioksit (CO2)                       sahip çıkalım!
        ve metan (CH4) gelmektedir
        (Türkeş 2000).Türkiye’de Bursa
        bölgesinde işletilen bir süt sığırı
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41