Page 36 - ChemLife Sayı 13
P. 36
DÜNYA DEĞİŞİYOR,
DÜNYA ISINIYOR!
KÖŞE YAZISI
Küresel ısınma, insanoğlu’nun artan nüfusla beraber paralel olarak artan ihtiyaçları için
gelişen teknoloji, endüstriyel üretimin çıkış gazı ve dünya tabakasına zarar veren etkinin
sera gazı olarak ortaya çıkması ve dünya da ki çoğu iklimsel farklılıkların da sebebidir. Sera
gazı’nın sayısal ölçütü birim CO2 cinsinden karbon ayak izi olarak adlandırılmaktadır. Sera
gazı emisyonunun genellikle endüstriyel üretimden geldiği söylenebilir. Fakat pastanın
kalan kısımları birçok etkiden de meydana gelmektedir.
Yazan : Leyla ATAY
36
Örnek olarak tarım sektörü’nde işletmesinin 1 L süt için karbon Burada 1 L süt’te ortaya çıkan KAYNAKÇA
1 L süt için ortaya çıkan sera ayak izinin tahmini değerlerini emisyon miktarları Tablo 2’de Bayraç, HN (2010). Enerji kullanımı-
gazı emisyonu araştırmasını aktaracağız. Tablo 1’de işletme verilmiştir.Grafikte en büyük nın küresel ısınmaya etkisi ve önle-
sizlerle bu yazımızda inceleye- özellikleri verilmiştir. etkinin enterik CH4 denilen yici politikalar. Eskişehir Osmangazi
ceğiz. emisyondan meydana geldi- Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi,
Küresel ısınma; insanların çeşitli Tablo 1.Işletme’nin özellikleri ği gösterilmiştir.Enterik CH4 11 (2): 229-260
faaliyetleri sonucu oluşan ve denilen emisyon sığırın mide- Kiliç, İ., Amet, B., Üniversitesi,
sera gazları olarak adlandırılan sinde bulunan emisyondur.Bu U., Fakültesi, Z., Bölümü, B. M.,
kimya teknolojileri gazetesi I I www.chemlife.com.tr
gazların atmosferde yoğun hayvanın midesi 4 bölümden & Bursa, N. (2017). Bir Süt Sığırı
şekilde artması ile yeryüzüne oluşup geviş getirdiği yemlerin İşletmesinin Karbon Ayak İzinin
yakın atmosfer tabakaları ile mikrobiyal sindirim esnasında Tahminlenmesi : Bursa Örneği
yeryüzü sıcaklığının yapay ola- parçalanması sonucu mide- Estimation of Carbon Footprint of
rak artması sürecidir. Başka bir sinde oluşan emisyon türüdür. a Dairy Cattle Operation : Bursa
anlatımla küresel ısınma, bütün Burada ki işletme de belirlenen Böylece sığırın 1 L süt için Case Study, 133–141. https://doi.
dünyada sıcaklığın sistematik koşullar üzerine çalışma‘nın doğaya verdiği zarar yaklaşık 3 org/10.13002/jafag4415
bir şekilde artması sürecidir fonksiyonel birim olarak 1 L süt kg olarak gösterilmiştir.
(Bayraç 2010). Başka bir tanıma cinsinden sera gazı emisyonu- Sonuç olarak azaltılması için Türkeş M (2000). Hava, iklim,
göre küresel ısınma; atmosfere nun en çok nereden etkilendiği alternatif olarak: enterik CH4 şiddetli hava olayları ve küresel
salınan başlıca gazların neden sonuç olarak Tablo 2’de göste- emisyonunu azaltacak, yem ısınma. T.C. Başbakanlık Devlet
olduğu düşünülen sera etkisinin rilmiştir. rasyonunda değişiklik, yeme Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü:
sonucunda dünya üzerinde yıl ilave maddeler eklenmesi, sin- 187-205.
boyunca kara, deniz ve havada Tablo 2. 1 L süt için ortaya dirim oranını artıracak kimya-
ölçülen ortalama sıcaklıklarda çıkan sera gazı emisyon sal maddeler ve enterik metan
görülen artışa verilen isimdir. miktarları üretiminde büyük rol oynayan
Yoğun yetiştiricilik sistemlerini işkembedeki mikroorganizma
kullanan süt sığırı işletmeleri sayısının azaltılması gibi çeşitli
küresel ısınmaya neden olan stratejilerin uygulanması öne-
gazların önemli bir kaynağıdır. rilmektedir. (Kiliç et al., 2017)
Sera etkisine neden olan gazla- Dünya hepimizin evi, evimize
rın başında karbondioksit (CO2) sahip çıkalım!
ve metan (CH4) gelmektedir
(Türkeş 2000).Türkiye’de Bursa
bölgesinde işletilen bir süt sığırı