Page 20 - ChemLife Sayı 05
P. 20
BILIMSEL
KIL ESASLI
ANTIMIKROBIK
AMBALAJLAR,
YIYECEKLERI TAZE
TUTUYOR
“ Film, aşırı olgunlaşmayı ve “Şirketler, meyve ve sebzelerin lediler ve mikropları öldürmek
için ambalaj filminin iç yüzeyini
kurumasını engelleyen birçok
mikrobik büyümeyi önleyen,
“Bazen taze meyveler,
film yapabilirken, aynı filmlere
yüklü nanotüplerle kapladılar.
bozulabilir ürünlerin raf ömrü-
www.chemlife.com.tr açıp kapayıncaya nü uzatmaya yardımcı oluyor. ek özellikler kazandırmak çok Ekip, düz polietilenle sarılı gıda-
sebzeler ve etler göz
zor” diyor.
tazeliklerini yitirir.
lara kıyasla, çeşitli zamanlarda
Araştırmacılar, sonuçlarını ABD
Şimdi bilim adamları,
etkinliğini test etmek için do-
Bakteriyel kontaminasyon ve
Kimya Topluluğu’nun (ACS)
antibakteriyel
hem oksijen hem de su buharı
matesleri, muzları ve tavukları
254.üncü Ulusal Toplantısında
filmle sarılı domatesler kontrol
üzerinde durduğu önemli me-
kil nanotüpleri ile
sebzelerinden daha iyi korun-
Hayriye Ünal, “Gıdayla etkileşi-
selelerdir. Bir önemli mesele
20 esans yağı ile dolu sundular. geçirgenliği bilim insanlarının filme sardı. 10 gün sonra, yeni
kaplı bir ambalaj
me girebilen gıda ambalajları,
muştu. Buna ek olarak, yeni
ise, fazla miktarda etilenin gı-
filmi geliştirdiklerini ekonomik kayıpların azaltabilir, daların etrafında toplanmasını film muzun kontrollü meyve ile
bildiriyorlar. ” gıdaların bozulmasını önler ve önlemektir. Etilen, olgunlaşma karşılaştırıldığında altı gün son-
güvenliği sağlamada katkıda sürecine yardımcı olan meyve ra daha sağlam kalmasına ve
bulunabilir” diyor. “ ve sebzeler tarafından doğal canlı sarı renginin korunmasına
olarak salınan bir bileşiktir. An- yardımcı oldu. Ve deney filmi
Dünyadaki insanlar, eski za- cak, ambalaj filminin altında ile sarılıp 24 saat buzdolabında
manlardan beri meyveleri, sıkışan etilen fazlalığı, yiyecek- bekletilen tavuk, düz polietilen
sebzeleri ve etleri korumaya lerin aşırı olgunlaşmasına ve ile sarılı tavuktan önemli öl-
Eylül - 2017
çalışıyorlar. Geleneksel tuzla- çürümesine neden olabilir. çüde daha az bakteri gelişimi
ma yöntemlerinden fermente gösterdi.
etme yöntemlerine kadar, kon- Çok fonksiyonlu ambalaj tale-
serve, dondurma veya plastik bini karşılamak için Ünal’ın eki- Ünal, bu teknolojiyi sanayiye
filmlerle sarmak gibi modern bi bir polietilen filmle çalışmaya taşımak için biraz ek çalışma
yöntemlere kadar, gıda muha- başlamıştır. gerektirdiğini belirtti. Bir son-
fazası her zaman önem taşı- raki adım olarak, ekibi yeni filmi
maktadır. ABD Tarım Bakan- Etilenin temizlenmesi ve bir güvenli ve zehirsiz olduğundan
lığı’na göre, çiftçilerin ülkede gaz bariyeri sağlaması için gru- emin olmak için test edecek.
ürettikleri yiyeceklerin yaklaşık ba küçük, içi boş silindir olan
yüzde 30 ila 40’ı atık olarak gi- kil “halloysite nanotüpler” da- Ünal’ın çalışmaları Türkiye Bi-
diyor. hil edildi. Nanotüpler oksijenin limsel ve Teknolojik Araştırma
film içerisine girmesini engeller Kurumu tarafından finanse
Bilim adamları, son yirmi yılda, ve su buharı ve diğer gazların edildi.
paketlemeye odaklı olarak, gı- kaçmasını önler. Buna ek ola-
daları korumak için alternatif rak, etileni emerek gıdaların Kaynak : ACS
yollar geliştiriyorlar. Başta ma- yıpranmasını önlerler. Araştır-
teryallerin çok yönlülüğü olmak macılar, bu nanotüpleri, kekik
üzere sayısız konuda ilerleme ve kekikte bulunan karvakrol
sağlandı. Sabancı Üniversitesi olarak bilinen doğal bir anti-
Akademisyeni Hayriye Ünal, bakteriyel esans yağı ile yük-