Page 20 - ChemLife Sayı 05
P. 20

BILIMSEL







                 KIL ESASLI

                 ANTIMIKROBIK

                 AMBALAJLAR,


                 YIYECEKLERI TAZE

                 TUTUYOR





                 “                        Film,  aşırı  olgunlaşmayı  ve   “Şirketler, meyve ve sebzelerin   lediler  ve  mikropları  öldürmek
                                                                                            için ambalaj filminin iç yüzeyini
                                                                   kurumasını engelleyen birçok
                                          mikrobik büyümeyi önleyen,
                 “Bazen taze meyveler,
                                                                   film yapabilirken, aynı filmlere
                                                                                            yüklü nanotüplerle kapladılar.
                                          bozulabilir ürünlerin raf ömrü-
          www.chemlife.com.tr  açıp kapayıncaya   nü uzatmaya yardımcı oluyor.  ek özellikler kazandırmak çok   Ekip, düz polietilenle sarılı gıda-
                 sebzeler ve etler göz
                                                                   zor” diyor.
                 tazeliklerini yitirir.
                                                                                            lara kıyasla, çeşitli zamanlarda
                                          Araştırmacılar, sonuçlarını ABD
                 Şimdi bilim adamları,
                                                                                            etkinliğini test etmek için do-
                                                                   Bakteriyel kontaminasyon ve
                                          Kimya Topluluğu’nun (ACS)
                 antibakteriyel
                                                                   hem oksijen hem de su buharı
                                                                                            matesleri, muzları ve tavukları
                                          254.üncü Ulusal Toplantısında
                                                                                            filmle sarılı domatesler kontrol
                                                                   üzerinde durduğu önemli me-
                 kil nanotüpleri ile
                                                                                            sebzelerinden  daha  iyi  korun-
                                          Hayriye Ünal, “Gıdayla etkileşi-
                                                                   selelerdir. Bir önemli mesele
        20       esans yağı ile dolu      sundular.                geçirgenliği bilim insanlarının   filme sardı. 10 gün sonra, yeni
                 kaplı bir ambalaj
                                          me  girebilen  gıda  ambalajları,
                                                                                            muştu. Buna ek olarak, yeni
                                                                   ise, fazla miktarda etilenin gı-
                 filmi geliştirdiklerini   ekonomik kayıpların azaltabilir,   daların etrafında toplanmasını   film muzun kontrollü meyve ile
                 bildiriyorlar. ”         gıdaların bozulmasını önler ve   önlemektir. Etilen, olgunlaşma   karşılaştırıldığında altı gün son-
                                          güvenliği sağlamada katkıda   sürecine yardımcı olan meyve   ra daha sağlam kalmasına ve
                                          bulunabilir” diyor. “    ve sebzeler tarafından doğal   canlı sarı renginin korunmasına
                                                                   olarak salınan bir bileşiktir. An-  yardımcı oldu. Ve deney filmi
                                          Dünyadaki insanlar, eski za-  cak, ambalaj filminin altında   ile sarılıp 24 saat buzdolabında
                                          manlardan  beri  meyveleri,  sıkışan etilen fazlalığı, yiyecek-  bekletilen tavuk, düz polietilen
                                          sebzeleri ve etleri korumaya   lerin aşırı olgunlaşmasına ve   ile sarılı tavuktan önemli öl-
         Eylül  - 2017
                                          çalışıyorlar. Geleneksel tuzla-  çürümesine neden olabilir.  çüde daha az bakteri gelişimi
                                          ma yöntemlerinden fermente                        gösterdi.
                                          etme yöntemlerine kadar, kon-  Çok  fonksiyonlu  ambalaj  tale-
                                          serve,  dondurma  veya  plastik   bini karşılamak için Ünal’ın eki-  Ünal,  bu  teknolojiyi  sanayiye
                                          filmlerle sarmak gibi modern   bi bir polietilen filmle çalışmaya   taşımak için biraz ek çalışma
                                          yöntemlere kadar, gıda muha-  başlamıştır.        gerektirdiğini belirtti. Bir son-
                                          fazası her zaman önem taşı-                       raki adım olarak, ekibi yeni filmi
                                          maktadır. ABD Tarım Bakan-   Etilenin temizlenmesi ve bir   güvenli ve zehirsiz olduğundan
                                          lığı’na göre, çiftçilerin ülkede   gaz bariyeri sağlaması için gru-  emin olmak için test edecek.
                                          ürettikleri yiyeceklerin yaklaşık   ba küçük, içi boş silindir olan
                                          yüzde 30 ila 40’ı atık olarak gi-  kil “halloysite nanotüpler” da-  Ünal’ın çalışmaları Türkiye Bi-
                                          diyor.                   hil edildi. Nanotüpler oksijenin   limsel ve Teknolojik Araştırma
                                                                   film içerisine girmesini engeller   Kurumu tarafından finanse
                                          Bilim adamları, son yirmi yılda,   ve su buharı ve diğer gazların   edildi.
                                          paketlemeye odaklı olarak, gı-  kaçmasını önler. Buna ek ola-
                                          daları korumak için alternatif   rak, etileni emerek gıdaların   Kaynak : ACS
                                          yollar geliştiriyorlar. Başta ma-  yıpranmasını önlerler. Araştır-
                                          teryallerin çok yönlülüğü olmak   macılar, bu nanotüpleri, kekik
                                          üzere  sayısız  konuda  ilerleme   ve kekikte bulunan karvakrol
                                          sağlandı. Sabancı Üniversitesi   olarak bilinen doğal bir anti-
                                          Akademisyeni Hayriye Ünal,   bakteriyel esans yağı ile yük-
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25