Page 35 - ChemLife Sayı 05
P. 35

KÖŞE YAZILARI

       KAYISIDAKI

       GIZLI TEHLIKE




        Yazan : Fatma Nur ARASAN YALÇIN
        Kimyager & Kimya Öğretmeni









       Giriş                    gibi Prunus cinsi bitkilerde mo-  miktarlara göre sonuç anında   ve zehirlenme olmadan önce
       “Kayısı çekirdeği 2 yaşındaki   nosakkaritlerin asetalleri olan   ya da birkaç saat içinde olacak   çocukların koruması gerektiği
       çocuğu hastanelik etti.”  ve  glikozit  olarak  adlandırılan   şekilde ölümdür. Siyanür tuzla-  kavratılmalıdır.
       2016 senesinin Eylül ayıydı.   yapılar mevcuttur. İşte bu gli-  rının ağız yoluyla alınmalarında
       Akşam haberlerini takip eder-  kozitlerden biri olan amigda-  ise yavaş emilim göstermeleri   KAYNAKLAR
       ken geçen bir alt yazıydı bu   lin, aslında doğal halde zehirli   nedeniyle zehirlenme de yavaş   1.Gulcan R, ve ark. Properties of Tur-
       cümle. Niğde’de 2 yaşındaki bir   değildir. Kayısı tohumlarının   oluşmaktadır. Dolayısıyla kişi-  kish Apricot Land Races. Acta Hort 701,
       çocuk yediği kayısı çekirdeğin-  lizozomlarında mekanik (fizik-  nin kurtarılması ihtimali daha   2006;1: 191-8
       den hastaneye kaldırılmıştı ve   sel) parçalanma ile açığa çıkan   yüksek olur.  2.Karatas F, Kamışlı F. Variations of Vi-
       durumu ağırdı. İlk intiba olarak   “Emülsin” enzimi bulunur. Bu            tamins (A, C and E) and MDA in Apricots   www.chemlife.com.tr
       soluk borusunun tıkanması gibi   enzim ise ağız yoluyla alınan   Zehirlenme olayı ağızdan alın-  Dried in IR Microwave. J Food Eng 2007;
       gelmişti çoğu insana ama ger-  amigdalinin midede büyük   ma ile gerçekleşmişse uygun   78: 662-8
       çekler hiç öyle değildi.   oranda  hidrolize  uğraması-  kimyasallarla mide yıkanır. Aynı   3.Asma BM. Her Yönüyle Kayısı, Ankara:
       Teşhis: Siyanür Zehirlenmesi  na sebep olur. Bunun sonucu   zamanda aktif kömürden de   Uyum Ajans; 2011
                                olarak da ortama Hidrosiya-  yararlanılabilir. Siyanürün ağız   4.Nout MJR, Tuncel G. Brimer L Microbial   35
       Kayısı                   nik Asit (HCN) salıverilir. Böyle   yolu ile alınmadığı biliniyorsa   Degradation of Amygdalin o Bitter Apri-
       Prunus cinsi bitkilerden olan   bitkilere “Siyanogenetik veya   mide yıkanması ile zaman kay-  cot Seeds (Prunus Armeniaca). Int J Food
       kayısının anavatanı Orta Asya   Siyanojenik  Bitkiler”  denir.  Bu   bedilmez ve hemen enjeksiyon   Microbiol 1995; 24: 407-12
       ve Çin olmasına rağmen bu-  nedenle siyanojenik bitkilerden   tedavisine başlanır.   5.Femenia A,Rosello C, Mulet A, Canel-
       gün tüm dünyada yetiştirilebil-  biri olan kayısının tohumlarının          las J. Chemical Composition of Bitter
       mektedir. Kayısı; içerdiği düşük   aşırı  tüketimi insan ve hayvan-  Tedavinin başlama sürecinde   and Sweet Apricot Kernels. J Agric Food
       oranda  yağ,  yeterli  miktarda   larda akut ya da kronik zehir-  zaman kavramı çok önemlidir.   Chem 1995; 43: 356-61  Eylül  - 2017
       karbonhidrat, yüksek oranda   lenmeye neden olabilir.   Çünkü siyanür dediğimiz kim-  6.Poulton JE. Cyanogenesis in Plants,
       antioksidant bileşenler ve mi-                    yasal yapı kişinin merkezi sinir   Plant Physiol 1990; 94(2): 401-5
       neraller  bakımından  insan  ve                   sistemini etkilemekle kalmayıp   7.Suchard  JR,  Wallace  KL,  Gerkin  RD.
       hayvan beslenmesinde önemli                       kan basıncı dengesini de boz-  Acute Cyanide Toxicity Caused by Ap-
       yer tutar. Yaprakları hayvan                      maktadır. Ancak buna rağmen   ricot Kernel İngestion. Ann Emerg Med
       yemi olarak, meyvesi ise hazır                    son zamanlarda amigdalinin   1998; 32: 742-4
       gıda endüstrisinin hemen her                      derivesi olan Laetrilin antine-  8.Poyraz N. Malatya Yöresinde Yetişen
       çeşidinde kullanılabilir. Ancak                   oplastik ajan olarak kullanımı   Kayısı  Türlerinin  Tohumlarında  Amig-
       buna rağmen insan ve hayvan   Siyanür Zehirlenmesi Nasıl   desteklenmektedir. Buna ek   dalin Miktarının HPLC Yöntemiyle Mik-
       beslenmesinde bazı kısıtla-  Gerçekleşir?         olarak kanser hastalığını tedavi   tarının Belirlenmesi. Malatya: İnönü
       malar  getirilmiştir.  Sebebi  ise   Siyanür zehirlenmesi asıl ola-  etmede kullanılabilirliği de hala   Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Salığı
       tohumlarında  “Amigdalin” gli-  rak  siyanür  içeren  maddelerin   araştırılmaktadır.   ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık
       koziti içermesidir.      ağız yoluyla alınması ile ger-                    Tezi; 2013
                                çekleşmektedir. Bunun dışında   Sonuç olarak; özellikle çocuklar   9.Renklidağ T, Karaman AG. Siyanür Ze-
                                deriden emilim ve solunum   bağışıklık  sistemlerinin  geli-  hirlenmesi. Ankara: Ankara Üniversitesi
                                yoluyla da zehirlenme olabilir.   şimini henüz tamamlamamış   Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı sted
                                Solunum yoluyla olan zehirlen-  olmalarından dolayı her türlü   Cilt 12 Sayı 9 Sayfa 350; 2003
                                me içlerinde en tehlikeli olan-  zehirlenmelere karşı açıktır. Bu   10.http://www.ntv.com.tr/saglik/kayi-
                                dır. Çünkü bronşiyal mukoza   nedenle acı kayısı tohumlarının   si-cekirdegi-2-yasindaki-cocugu-has-
                                ve alveollerden, toksik dozda   - çeşidine göre - belli miktarının   tanelik-etti,CrOrlD6ngEKzoXsQoQaK8A
       Peki nedir bu Amigdalin (Ase-  emilim çok hızlıdır. Bu nedenle   üzerinde yenmesiyle oluşabile-
       taldehit Siyanhidrin) ?  özellikle solunum yoluyla siya-  cek siyanür zehirlenmeleri hak-
       Özellikle kiraz, şeftali ve kayısı   nür zehirlenmelerinde alınan   kında toplum bilinçlendirilmeli
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40