Page 39 - ChemLife Sayı 15
P. 39

TÜRKIYE’DE KURDUĞU INOVASYON VE


             TEKNOLOJI MERKEZI’NDE EKMEKLERIN


            TAZELİK SÜRESİNİ UZATACAK ENZİMLER

                VE MİKROORGANİZMALAR ÜZERİNDE

                                               ÇALIŞACAK                                                              SEKTÖREL






        Danimarka merkezli biyotek-  olduğunu ifade eden Köroğlu,   olacağının altını çizerek, “Ça-  “BU YÜZYIL BIYOLOJI ÇAĞI
        noloji şirketi Novozymes, Türki-  ülkenin aynı zamanda nitelikli   lışmalarımızda enzim kullanı-  OLACAK”
        ye’de kurduğu yeni İnovasyon   iş gücünün de bulunduğunu   mıyla müşterilerimizin gıda ve   Biyoekonominin önemine de
        ve Teknoloji Merkezi’nde özel-  hatırlattı.           içeceklerinin kalitesini ve sür-  değinen Köroğlu, biyoekonomi-
        likle bölgesel ekmeklerin tazelik                     dürülebilirliğini geliştirmelerine   nin sosyal, ekonomik ve çevre-
        süresini uzatacak enzimler ve   Köroğlu, 6 bin 245 kişiye istih-  yardımcı olduğuna inanıyoruz.”   sel olarak daha sürdürülebilir
        mikroorganizmalar üzerinde   dam sağlayan ve geçen yıl 14,5   diye konuştu.      bir dünya sağladığını, bu eko-
        çalışacak.                 milyar Danimarka kronu (yak-                          nomilerin daha az kimyasal, su
        Danimarka merkezli biyotek-  laşık 2,3 milyar dolar) ciroya   Gıda israfının Ortadoğu ve   ve enerji sarf ettiğini söyledi.
        noloji şirketi Novozymes, Tür-  ulaşan şirketin büyümesinde   Afrika dahil, tüm dünyada çok                 39
        kiye’de kurduğu İnovasyon ve   Ortadoğu ve Afrika’nın önemli   büyük önem taşıdığını anlatan   Köroğlu, söz konusu kavramın  kimya teknolojileri gazetesi  I        I  www.chemlife.com.tr
        Teknoloji Merkezi’nde özellikle   olduğuna dikkati çekerek,   Köroğlu, şöyle devam etti:  Türkiye’de de Avrupa Birliği
        bölgesel ekmeklerin tazelik   “İstanbul’daki İnovasyon ve                        (AB) ile uyum düzenlemeleriyle
        süresini uzatacak enzimler ve   Teknoloji Merkezi bölge için   “Batı tarzı ekmeklerde olduğu   giderek bilinir hale geldiğine
        mikroorganizmalar üzerinde   önemli bir yatırım. Aynı zaman-  gibi, Türk somun ekmeği ve   işaret ederek, “Türkiye’nin biyo-
        çalışmalar yapacak.        da Ortadoğu’da teknoloji ve   Ortadoğu’nun geleneksel pide   ekonomik gelişiminin gelecek
                                   uygulama geliştirme merkezi   ekmekleri belirli bir sürede   yıllarda üstel olacağına ina-
        Novozymes’in Gıda ve İçecek   olarak türünün ilk örneği. 700   tüketilmezse bayatlar, kırıl-  nıyoruz.” değerlendirmesinde
        Bölümü Ortadoğu ve Afrika   metrekarelik tesis, müşteri-  ganlaşır ve israf olur. Bölgede   bulundu.
        Bölge Direktörü Umut Köroğlu,   lerinin Ortadoğu ve Afrika’da   pidelerin en önemli işlevi kat-
        Ortadoğu ve Afrika genelinde   yaygın olarak kullanılan ekmek   lanabilir olmalarından dolayı   Bu yüzyılın “biyoloji çağı” ola-
        tüketilen yassı ekmeklerin (flat   türlerini üretmeye yönelik tam   et, pilav, sebze ve soslar gibi   cağına inandıklarını belirten
        bread) daha uzun süre taze   donanımlı bir fırın ortamında   yiyeceklerde yeme aracı olarak   Köroğlu, doğanın kendi tek-
        kalmasını sağlayacak enzim-  Novozymes uzmanlarıyla çalış-  kullanılmasıdır. Belli bir za-  nolojisini kullanarak çok çeşitli
        lerin geliştirileceği Türkiye’deki   masını sağlayacak.” dedi.  man geçtikten sonra ekmeğin   biyo bazlı içerikler, malzemeler,
        yeni laboratuvarlarına ilişkin                        tamamı bükülemez hale gelir   ilaçlar, gıdalar, yemler ve ya-
        değerlendirmelerde bulundu.  GIDA ISRAFIYLA MÜCADELE  ve katlanamaz. İnovasyon ve   kıtlar üretilebileceğine dikkati
                                   Türkiye’deki İnovasyon ve Tek-  Teknoloji Merkezi’nde, özellikle   çekti.
        Arjantin, Brezilya, Kanada,   noloji Merkezi’ni sadece ekme-  bölgesel ekmekler üzerinde
        Çin, Danimarka, Hindistan ve   ğin tazelik ömrünü uzatma ve   bayatlamayı önleme, tazeli-  Köroğlu, biyolojinin endüstriyel
        ABD’de üretim yapan şirketin   gıda atıklarını en aza indirme   ğini koruma ve böylece israfı   süreçlerde sert kimyasalların,
        dünya genelinde kullanılan   hedefiyle kurmaya karar ver-  azaltmaya yönelik çalışacağız.   yüksek sıcaklıkların ve basıncın
        ürünlerinin karbon emisyonunu   mediklerini vurgulayan Köroğ-  Fırıncılar, daha lezzetli ve sağ-  yerini alabileceğini dile getire-
        geçen yıl tahmini 76 milyon   lu, merkezin ilk olarak fırıncılık   lıklı ekmekler üretebilecek ama   rek, tarımda doğadaki mikrop-
        ton azalttığını belirten Köroğlu,   endüstrisine odaklandığını,   en önemlisi gıda israfının ana   ların çiftçilerin daha az pestisit
        hedeflerinin 2020 yılında kar-  gelecekte süt ve et işleme gibi   kaynağını azaltmaya yardımcı   ve gübreyle aynı alandan daha
        bon emisyonlarında 100 milyon   diğer gıda endüstrilerine de   olacağız.”        fazla, daha kaliteli mahsuller
        tonluk bir düşüş sağlamak   odaklanılmasının yanı sıra                           yetiştirmelerine ve gıdaya
        olduğunu söyledi.          deterjanlar gibi temizlik ürün-  Köroğlu, enzimlerin doğanın   erişimin artırılmasına olanak
                                   leriyle tekstil üretimi gibi teknik   kendi araçları olduğunu belirte-  sağladığını vurguladı. Köroğlu,
        Novozymes için gıda ve içecek   endüstrileri de merkezin bece-  rek, enzimatik çözümlerin zor-  “Bu yüzyılda, büyük hızda de-
        endüstrisinin yanı sıra pek çok   rilerine eklenmesini bekledikle-  lukları çözmede yardım potan-  ğişiklikler bekliyoruz ama bu
        farklı sektörde biyolojik çözüm-  rini dile getirdi.  siyelinin çok yüksek olduğunu,   kez ilerleme petrol üzerinde
        lerin uygulama potansiyelinin                         gıda ve içecek endüstrilerine   olmayacak, doğa üzerine inşa
        bulunmasından dolayı Türki-  Köroğlu, merkezin ilk odağının   satılan tüm ürünlerinin ise helal   edilecek.” dedi.
        ye’nin heyecan verici bir yer   fırıncılık alanındaki müşteriler   sertifikası taşıdığını bildirdi.  Kaynak : NTV
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43