Page 39 - ChemLife Sayı 15
P. 39
TÜRKIYE’DE KURDUĞU INOVASYON VE
TEKNOLOJI MERKEZI’NDE EKMEKLERIN
TAZELİK SÜRESİNİ UZATACAK ENZİMLER
VE MİKROORGANİZMALAR ÜZERİNDE
ÇALIŞACAK SEKTÖREL
Danimarka merkezli biyotek- olduğunu ifade eden Köroğlu, olacağının altını çizerek, “Ça- “BU YÜZYIL BIYOLOJI ÇAĞI
noloji şirketi Novozymes, Türki- ülkenin aynı zamanda nitelikli lışmalarımızda enzim kullanı- OLACAK”
ye’de kurduğu yeni İnovasyon iş gücünün de bulunduğunu mıyla müşterilerimizin gıda ve Biyoekonominin önemine de
ve Teknoloji Merkezi’nde özel- hatırlattı. içeceklerinin kalitesini ve sür- değinen Köroğlu, biyoekonomi-
likle bölgesel ekmeklerin tazelik dürülebilirliğini geliştirmelerine nin sosyal, ekonomik ve çevre-
süresini uzatacak enzimler ve Köroğlu, 6 bin 245 kişiye istih- yardımcı olduğuna inanıyoruz.” sel olarak daha sürdürülebilir
mikroorganizmalar üzerinde dam sağlayan ve geçen yıl 14,5 diye konuştu. bir dünya sağladığını, bu eko-
çalışacak. milyar Danimarka kronu (yak- nomilerin daha az kimyasal, su
Danimarka merkezli biyotek- laşık 2,3 milyar dolar) ciroya Gıda israfının Ortadoğu ve ve enerji sarf ettiğini söyledi.
noloji şirketi Novozymes, Tür- ulaşan şirketin büyümesinde Afrika dahil, tüm dünyada çok 39
kiye’de kurduğu İnovasyon ve Ortadoğu ve Afrika’nın önemli büyük önem taşıdığını anlatan Köroğlu, söz konusu kavramın kimya teknolojileri gazetesi I I www.chemlife.com.tr
Teknoloji Merkezi’nde özellikle olduğuna dikkati çekerek, Köroğlu, şöyle devam etti: Türkiye’de de Avrupa Birliği
bölgesel ekmeklerin tazelik “İstanbul’daki İnovasyon ve (AB) ile uyum düzenlemeleriyle
süresini uzatacak enzimler ve Teknoloji Merkezi bölge için “Batı tarzı ekmeklerde olduğu giderek bilinir hale geldiğine
mikroorganizmalar üzerinde önemli bir yatırım. Aynı zaman- gibi, Türk somun ekmeği ve işaret ederek, “Türkiye’nin biyo-
çalışmalar yapacak. da Ortadoğu’da teknoloji ve Ortadoğu’nun geleneksel pide ekonomik gelişiminin gelecek
uygulama geliştirme merkezi ekmekleri belirli bir sürede yıllarda üstel olacağına ina-
Novozymes’in Gıda ve İçecek olarak türünün ilk örneği. 700 tüketilmezse bayatlar, kırıl- nıyoruz.” değerlendirmesinde
Bölümü Ortadoğu ve Afrika metrekarelik tesis, müşteri- ganlaşır ve israf olur. Bölgede bulundu.
Bölge Direktörü Umut Köroğlu, lerinin Ortadoğu ve Afrika’da pidelerin en önemli işlevi kat-
Ortadoğu ve Afrika genelinde yaygın olarak kullanılan ekmek lanabilir olmalarından dolayı Bu yüzyılın “biyoloji çağı” ola-
tüketilen yassı ekmeklerin (flat türlerini üretmeye yönelik tam et, pilav, sebze ve soslar gibi cağına inandıklarını belirten
bread) daha uzun süre taze donanımlı bir fırın ortamında yiyeceklerde yeme aracı olarak Köroğlu, doğanın kendi tek-
kalmasını sağlayacak enzim- Novozymes uzmanlarıyla çalış- kullanılmasıdır. Belli bir za- nolojisini kullanarak çok çeşitli
lerin geliştirileceği Türkiye’deki masını sağlayacak.” dedi. man geçtikten sonra ekmeğin biyo bazlı içerikler, malzemeler,
yeni laboratuvarlarına ilişkin tamamı bükülemez hale gelir ilaçlar, gıdalar, yemler ve ya-
değerlendirmelerde bulundu. GIDA ISRAFIYLA MÜCADELE ve katlanamaz. İnovasyon ve kıtlar üretilebileceğine dikkati
Türkiye’deki İnovasyon ve Tek- Teknoloji Merkezi’nde, özellikle çekti.
Arjantin, Brezilya, Kanada, noloji Merkezi’ni sadece ekme- bölgesel ekmekler üzerinde
Çin, Danimarka, Hindistan ve ğin tazelik ömrünü uzatma ve bayatlamayı önleme, tazeli- Köroğlu, biyolojinin endüstriyel
ABD’de üretim yapan şirketin gıda atıklarını en aza indirme ğini koruma ve böylece israfı süreçlerde sert kimyasalların,
dünya genelinde kullanılan hedefiyle kurmaya karar ver- azaltmaya yönelik çalışacağız. yüksek sıcaklıkların ve basıncın
ürünlerinin karbon emisyonunu mediklerini vurgulayan Köroğ- Fırıncılar, daha lezzetli ve sağ- yerini alabileceğini dile getire-
geçen yıl tahmini 76 milyon lu, merkezin ilk olarak fırıncılık lıklı ekmekler üretebilecek ama rek, tarımda doğadaki mikrop-
ton azalttığını belirten Köroğlu, endüstrisine odaklandığını, en önemlisi gıda israfının ana ların çiftçilerin daha az pestisit
hedeflerinin 2020 yılında kar- gelecekte süt ve et işleme gibi kaynağını azaltmaya yardımcı ve gübreyle aynı alandan daha
bon emisyonlarında 100 milyon diğer gıda endüstrilerine de olacağız.” fazla, daha kaliteli mahsuller
tonluk bir düşüş sağlamak odaklanılmasının yanı sıra yetiştirmelerine ve gıdaya
olduğunu söyledi. deterjanlar gibi temizlik ürün- Köroğlu, enzimlerin doğanın erişimin artırılmasına olanak
leriyle tekstil üretimi gibi teknik kendi araçları olduğunu belirte- sağladığını vurguladı. Köroğlu,
Novozymes için gıda ve içecek endüstrileri de merkezin bece- rek, enzimatik çözümlerin zor- “Bu yüzyılda, büyük hızda de-
endüstrisinin yanı sıra pek çok rilerine eklenmesini bekledikle- lukları çözmede yardım potan- ğişiklikler bekliyoruz ama bu
farklı sektörde biyolojik çözüm- rini dile getirdi. siyelinin çok yüksek olduğunu, kez ilerleme petrol üzerinde
lerin uygulama potansiyelinin gıda ve içecek endüstrilerine olmayacak, doğa üzerine inşa
bulunmasından dolayı Türki- Köroğlu, merkezin ilk odağının satılan tüm ürünlerinin ise helal edilecek.” dedi.
ye’nin heyecan verici bir yer fırıncılık alanındaki müşteriler sertifikası taşıdığını bildirdi. Kaynak : NTV