Page 25 - ChemLife Sayı 29
P. 25
25
SEKTÖREL MAKALE www.chemlife.com.tr CHEMLIFE
Tablo 1. Bitkisel Kaynaklı Tablo 2. Uygulanan Hammaddeler Şekil 1. Palm Bazı ve Kullanılan
Yağlardan Elde Edilen Sabun Bazı ve Uygulama Miktarları (%) Hammaddelerin Köpük Hacmi Değerleri (ml)
İçerik Değerleri
Krüss Cihazı Köpük Testi Sonuçları
Hammaddeler Kullanılan
SABUN BAZI Bitkisel kaynaklı Miktarlar (%) T1 80:20 78 TFM 89,2
8020 78 TFM Disodium Lauryl Sulfosuccinate 81,3
Corn Starch 1,00 Methyl Gluceth-20 92,6
Sodium Lauryl Sulfate 89,4
Total Fatty Acid 78,0 min. Cocamidopropyl 1,00 Dimethyl Laurylamine Oxide 86,4
PEG 8 Cocoate
Matter, % Min Betaine Hammaddeler Sodium Lactate 85 89,9
Lauryl Glucoside
88,9
Sodium Cocoyl 1,00 Sodium Isethionate 88,7
Free Fatty Acid 0,8 max. Glutamate PEG-4 Rapeseedamide 91,4
(as Oleic), % Sodium Cocoyl Glutamate 93,6
PEG-4 1,00
Cocamidopropyl Betaine 83,4
Rapeseedamide Corn Starch 86,9
Free Alkali absent Sodium Isethionate 1,00 74 76 78 80 82 84 86 88 90 92 94 96
(as NaOH), % Köpük Hacmi
Lauryl Glucoside 1,00 Sonuç:
Chlorides (as NaCl),% 0,5 - 1 Sodium Lactate 1,00 Köpük testi sonuçlarına göre; Palm bazına %1 oranında katılan
PEG 8 Cocoate 1,00 Methyl Gluceth-20, PEG 8 Cocoate, PEG-4 Rapeseedamide, Sodium
Lauryl Sulfate, Sodium Cocoyl Glutamate hammaddelerinin köpük
Glycerin,% 0,8 max. Dimethyl 1,00 performansını arttırdığı görülmüştür. En iyi köpük performansını ise 93,6
Laurylamine Oxide ml köpük hacmi ile Sodium Cocoyl Glutamate’ın sağladığı izlenmiştir.
Iodine Value, Gm of 37 - 42 Sodium Lauryl 1,00
I2/100 g Sulfate Kaynaklar:
1. Kuntom A., Kifli H., Lim P., “Chemical and Physical Characteristics of Soap Made from
Distilled Fatty Acids of Palm Oil and Palm Kernel Oil”, JAOCS, 73 (1996), 105-108.
Methyl Gluceth-20 1,00 2. (http://msdssearch.dow.com/PublishedLiteratureDOWCOM/
Volatile Matter 13,0 - 14,5 dh_092d/0901b8038092d6b0.pdf?filepath=personalcare/pdfs/noreg/324-00519.
(105 C ), % Disodium Lauryl 1,00 pdf&fromPage=GetDoc
Sulfosuccinate 3. https://pdfs.semanticscholar.org/97ce/f7fdef50640383a56c6016e73848498b3bf4.pdf
4. https://www.kruss-scientific.com/