Page 20 - ChemLife Sayı 29
P. 20
20 CHEMLIFE KIMYA VE TEKNOLOJILERI GAZETESI GIDA TEKNOLOJILERI
“IMPOSSIBLE WHOPPER”IN
GIZLI BILEŞENI: KIMYA
Dünyada vejetaryen ve vegan nüfus sayısı her geçen
gün artıyor. Dünyanın bazı bölgelerinde restoranlardaki
ve süpermarketlerdeki et sipariş oranı azalırken, etsiz
etler bu pazarı şekillendiriyor.
Ağustos ayının başlarında, bir sorun olduğu düşüncesiyle tüm moleküllere erişmeye ve sonuçlar bulmaktır” diyor.
ABD’deki Burger King’lerde başladı, çünkü hayvan tarımı çok çeşitli reaksiyonları katalize
‘Impossible Whopper’ resmi zararlıdır” diyor. Hayvancılığın etmeye ve ette gördüğümüz Bazı kaynaklar, yeni Whopper’ın
olarak satışa sunuldu. Yapılan çevre üzerindeki etkisinin tatları geliştirmeye başlar. Ekip, ne kadar başarılı olacağı
incelemelere göre Impossible anlaşılması güçtür. Dünya’daki “Haem” içeren proteinlerin soya konusunda şüpheli. Texas A&M
Whopper, sığır eti kıyması yerine, buzsuz alanların yaklaşık dörtte fasulyesi kök nodüllerinde soya Üniversitesi’nde hayvancılık
gerçek bir burger tadı veren birinden fazlası hayvan otlatmada leghaemoglobin formunda da bol ekonomisti olan David Anderson,
bitki bazlı bir kıyma kullanıyor. kullanılmaktadır ve hayvancılıktan miktarda bulunduğunu buldu. “Bir iktisatçı olarak, pazarlarının
Bu gelişmeler aslında bitki bazlı elde edilen sera gazı emisyonları Bununla birlikte, soya köklerinin kim olduğu veya ne kadar büyük
et bilimindeki son gelişmelerin insanlara atfedilenlerin yaklaşık kazılması, pahalı ve zorlu bir olduğu benim için net değil.
yanı sıra tüketici bilincinde daha % 15’ini oluşturmaktadır. BM işçiliktir. Maliyetleri düşürmek ve Ayrıca, çiftçilerden çok fazla
çevre dostu bir gıdalara geçişin bir raporuna göre; insan nüfusunun çevre dostu olmak için başka bir direnç olacağını düşünüyorum.
göstergesi. 2050 yılına kadar 10 milyar yöntem denemek zorunda kaldılar Geçim kaynağını ortadan
civarında artması beklenirken, - fermantasyon. Lipman, “Genetiği kaldıracaklarından, onların yerini
DAVID LIPMAN, IMPOSSIBLE gıda üretimininde aynı ölçüde değiştirilmiş mayayı ticari alacağına dair endişeleri var” diyor.
FOODS artması gerekecektir. BM’nin miktarlarda hemoglobin üretmek
altıncı Küresel Çevre Görünümü için kullandık. Bunu etkinleştirmek Et endüstrisi lobicilerinin, bitki
Etsiz et pazarı, son yıllarda uzun raporu da dahil olmak üzere bu için bazı zorlayıcı çalışmalar yapıldı bazlı et ürünlerinin “et” kelimesini
bir yol kat etti. Pazar analist yıl yayınlanan birçok araştırma, ve her zaman daha verimli olmayı kullanmasını engellemeye
firması Meticulous Research’e et bazlı gıdalardan uzaklaşmanın başarıyoruz”diyor. çalıştıkları için, bu direncin
göre, alternatif protein pazarının önemini vurguladı. örnekleri zaten mevcut. Impossible
2022’ye kadar 10 milyar doların Mümkün olan en iyi tada ulaşmak Foods şirketi esasen çok endişeli
(8,2 milyar sterlin) üzerinde olması Kan tadı mı? değil. Günün sonunda tüketicilerin
bekleniyor. Bu, büyük oranda Başarılı olabilmek için etsiz en iyi ürünü alacağına inanıyorlar.
Impossible Foods gibi şirketler Sonuç olarak, Impossible Foods et ile gerçek etin tadının Lipman, “Teknoloji ve inovasyonu
sayesinde olacak. Impossible sadece vejetaryanlara hitap eden karşılaştırmasının güvenilir bir insanları yararına kullanmak zararlı
Foods şirketi silikon vadisinde eski bir ürün yapmakla ilgilenmiyor. şekilde ölçebilmesi önemlidir. bir şey olmamalı” diyor.
bir Stanford Üniversitesi profesörü Hedef pazarları aynı zamanda “Sığır eti lezzetini nasıl tarif
olan Pat Brown tarafından 2011 eti seven insanlar. Impossible ederdiniz?” diye soruyor Lipman. Burger King tarafından açıklanan
yılında kurulmuştu. Geçen 8 yıl Foods ve Quantis araştırma “Çok zor. Bunu yapmak için insan ‘Impossible Whopper’ın içeriği
içinde toplamda 387,5 milyon firması tarafından yürütülen bir tadımı testlerini kullanarak duyusal aşağıdaki gibidir,
dolar yatırım alan girişim, son araştırma, burgerlerinin geleneksel bilime döndük” diyor.
olarak Nisan 2018’de Singapur sığır eti burgerine kıyasla % 95 Su, Dokulu Buğday Protein,
merkezli Temasek Holdings ve daha az toprak, % 85 daha az su Ancak, bir cihazın kalibrasyonuna Hindistan Cevizi Yağı, Patates
Hong Konglu Salling Capital’den kullandığını ve % 90 daha az sera kıyasla bir tatma paneli ayarlaması Proteini, Doğal Tatlar,% 2 veya
112 milyon değerinde kaynak gazı emisyonu ürettiğini iddia zor bir iştir. Bunu yapmanın bir daha az: Leghemoglobin (Soya),
sağlamıştı. ediyor. yolu, acılık, sulu olma, tuzluluk vb. Maya Özü, Tuz, Konjak Sakızı,
için standartları değerlendirmek Ksantan Sakızı, Soya Protein
Etin etik, sağlık ve çevresel Ancak et sevenler için onu çekici üzere eğitilmiş bir gönüllü ekibi İzolatı, E Vitamini, C Vitamini,
maliyetlerine karşı rahatsızlık hale getirmeleri gerekiyor, ilk kullanmaktır. Lipman; “İnsanları Tiamin (Vitamin B1), Çinko,
duyan Brown, dünya nüfusunun anlamaları gereken ise ete lezzetini bu özellikleri nasıl puanladıkları Niasin, B6 Vitamini, Riboflavin (B2
hayvancılığına bağımlılığını neyin verdiği. konusunda sürekli test ederek Vitamini), B12 Vitamini.
azaltmak ve hayvancılık ürünleri değerlendirmek için
endüstrisini 2035 yılına kadar Lipman, “Yapmamız gereken kontrollü bir sözlüğe sahip Meraklıları için Impossible
ortadan kaldırmak istediklerini Haem’in sahip olduğu rolün oluyorsunuz. Başka bir yöntem, Whopper’ın şuan Amerika Satış
söylüyorlar. Şirketi değeri keşfi idi” diyor. “Haem”, kanda eğitimsiz veya kısmen eğitilmiş Fiyatı 7$
kurulduğu günden bu yana hemoglobin ve kasta miyoglobin gönüllüler kullanmak ve onlardan
100.000 kat arttı. gibi yüksek konsantrasyonlarda farklı yemek türleri arasındaki Kaynaklar:
bulunan demir içeren bir benzerlikleri ve farklılıkları chemistryworld.com
Impossible Foods’un bilim organometalik kompleksdir. Sığır tanımlamak için kullanacakları impossiblefoods.com
sorumlusu David Lipman, etini ısıttığınızda, miyoglobin nitelikleri bulmalarını istemek.
“Herşey gerçekten bitki temelli proteini ortaya çıkmaya başlar Amaç, benzerlik ve farklılıkları nasıl
bir et yapmanın çok önemli ve “Haem” molekülü diğer anlamlandırabileceklerine ilişkin
Laboratuvarınız için
aradığınız ne varsa yakında burada...