Page 20 - ChemLife Sayı 29
P. 20

20        CHEMLIFE          KIMYA VE TEKNOLOJILERI GAZETESI                                         GIDA TEKNOLOJILERI








                                       “IMPOSSIBLE WHOPPER”IN

                                       GIZLI BILEŞENI: KIMYA



                                       Dünyada vejetaryen ve vegan nüfus sayısı her geçen

                                       gün artıyor. Dünyanın bazı bölgelerinde restoranlardaki
                                       ve süpermarketlerdeki et sipariş oranı azalırken, etsiz
                                       etler bu pazarı şekillendiriyor.



        Ağustos ayının başlarında,    bir sorun olduğu düşüncesiyle   tüm moleküllere erişmeye ve   sonuçlar bulmaktır” diyor.
        ABD’deki Burger King’lerde    başladı, çünkü hayvan tarımı çok   çeşitli reaksiyonları katalize
        ‘Impossible Whopper’ resmi    zararlıdır” diyor. Hayvancılığın   etmeye ve ette gördüğümüz   Bazı kaynaklar, yeni Whopper’ın
        olarak satışa sunuldu. Yapılan   çevre üzerindeki etkisinin   tatları geliştirmeye başlar. Ekip,   ne kadar başarılı olacağı
        incelemelere göre Impossible   anlaşılması güçtür. Dünya’daki   “Haem” içeren proteinlerin soya   konusunda şüpheli. Texas A&M
        Whopper, sığır eti kıyması yerine,   buzsuz alanların yaklaşık dörtte   fasulyesi kök nodüllerinde soya   Üniversitesi’nde hayvancılık
        gerçek bir burger tadı veren   birinden fazlası hayvan otlatmada   leghaemoglobin formunda da bol   ekonomisti olan David Anderson,
        bitki bazlı bir kıyma kullanıyor.   kullanılmaktadır ve hayvancılıktan   miktarda bulunduğunu buldu.   “Bir iktisatçı olarak, pazarlarının
        Bu gelişmeler aslında bitki bazlı   elde edilen sera gazı emisyonları   Bununla birlikte, soya köklerinin   kim olduğu veya ne kadar büyük
        et bilimindeki son gelişmelerin   insanlara atfedilenlerin yaklaşık   kazılması, pahalı ve zorlu bir   olduğu benim için net değil.
        yanı sıra tüketici bilincinde daha   % 15’ini oluşturmaktadır. BM   işçiliktir. Maliyetleri düşürmek ve   Ayrıca, çiftçilerden çok fazla
        çevre dostu bir gıdalara geçişin bir   raporuna göre; insan nüfusunun   çevre dostu olmak için başka bir   direnç olacağını düşünüyorum.
        göstergesi.                   2050 yılına kadar 10 milyar   yöntem denemek zorunda kaldılar   Geçim kaynağını ortadan
                                      civarında artması beklenirken,   - fermantasyon. Lipman, “Genetiği   kaldıracaklarından, onların yerini
        DAVID LIPMAN, IMPOSSIBLE      gıda üretimininde aynı ölçüde   değiştirilmiş mayayı ticari   alacağına dair endişeleri var” diyor.
        FOODS                         artması gerekecektir. BM’nin   miktarlarda hemoglobin üretmek
                                      altıncı Küresel Çevre Görünümü   için kullandık. Bunu etkinleştirmek   Et endüstrisi lobicilerinin, bitki
        Etsiz et pazarı, son yıllarda uzun   raporu da dahil olmak üzere bu   için bazı zorlayıcı çalışmalar yapıldı   bazlı et ürünlerinin “et” kelimesini
        bir yol kat etti. Pazar analist   yıl yayınlanan birçok araştırma,   ve her zaman daha verimli olmayı   kullanmasını engellemeye
        firması Meticulous Research’e   et bazlı gıdalardan uzaklaşmanın   başarıyoruz”diyor.     çalıştıkları için, bu direncin
        göre, alternatif protein pazarının   önemini vurguladı.                                   örnekleri zaten mevcut. Impossible
        2022’ye kadar 10 milyar doların                             Mümkün olan en iyi tada ulaşmak  Foods şirketi esasen çok endişeli
        (8,2 milyar sterlin) üzerinde olması   Kan tadı mı?                                       değil. Günün sonunda tüketicilerin
        bekleniyor. Bu, büyük oranda                                Başarılı olabilmek için etsiz   en iyi ürünü alacağına inanıyorlar.
        Impossible Foods gibi şirketler   Sonuç olarak, Impossible Foods   et ile gerçek etin tadının   Lipman, “Teknoloji ve inovasyonu
        sayesinde olacak. Impossible   sadece vejetaryanlara hitap eden   karşılaştırmasının güvenilir bir   insanları yararına kullanmak zararlı
        Foods şirketi silikon vadisinde eski   bir ürün yapmakla ilgilenmiyor.   şekilde ölçebilmesi önemlidir.   bir şey olmamalı” diyor.
        bir Stanford Üniversitesi profesörü   Hedef pazarları aynı zamanda   “Sığır eti lezzetini nasıl tarif
        olan Pat Brown tarafından 2011   eti seven insanlar.  Impossible   ederdiniz?” diye soruyor Lipman.   Burger King tarafından açıklanan
        yılında kurulmuştu. Geçen 8 yıl   Foods ve Quantis araştırma   “Çok zor. Bunu yapmak için insan   ‘Impossible Whopper’ın içeriği
        içinde toplamda 387,5 milyon   firması tarafından yürütülen bir   tadımı testlerini kullanarak duyusal   aşağıdaki gibidir,
        dolar yatırım alan girişim, son   araştırma, burgerlerinin geleneksel   bilime döndük” diyor.
        olarak Nisan 2018’de Singapur   sığır eti burgerine kıyasla % 95                          Su, Dokulu Buğday Protein,
        merkezli Temasek Holdings ve   daha az toprak, % 85 daha az su   Ancak, bir cihazın kalibrasyonuna   Hindistan Cevizi Yağı, Patates
        Hong Konglu Salling Capital’den   kullandığını ve % 90 daha az sera   kıyasla bir tatma paneli ayarlaması   Proteini, Doğal Tatlar,% 2 veya
        112 milyon değerinde kaynak   gazı emisyonu ürettiğini iddia   zor bir iştir. Bunu yapmanın bir   daha az: Leghemoglobin (Soya),
        sağlamıştı.                   ediyor.                       yolu, acılık, sulu olma, tuzluluk vb.   Maya Özü, Tuz, Konjak Sakızı,
                                                                    için standartları değerlendirmek   Ksantan Sakızı, Soya Protein
        Etin etik, sağlık ve çevresel   Ancak et sevenler için onu çekici   üzere eğitilmiş bir gönüllü ekibi   İzolatı, E Vitamini, C Vitamini,
        maliyetlerine karşı rahatsızlık   hale getirmeleri gerekiyor, ilk   kullanmaktır. Lipman; “İnsanları   Tiamin (Vitamin B1), Çinko,
        duyan Brown, dünya nüfusunun   anlamaları gereken ise ete lezzetini   bu özellikleri nasıl puanladıkları   Niasin, B6 Vitamini, Riboflavin (B2
        hayvancılığına bağımlılığını   neyin verdiği.               konusunda sürekli test ederek   Vitamini), B12 Vitamini.
        azaltmak ve hayvancılık                                     ürünleri değerlendirmek için
        endüstrisini 2035 yılına kadar   Lipman, “Yapmamız gereken   kontrollü bir sözlüğe sahip   Meraklıları için Impossible
        ortadan kaldırmak istediklerini   Haem’in sahip olduğu rolün   oluyorsunuz. Başka bir yöntem,   Whopper’ın şuan Amerika Satış
        söylüyorlar. Şirketi değeri   keşfi idi” diyor. “Haem”, kanda   eğitimsiz veya kısmen eğitilmiş   Fiyatı 7$
        kurulduğu günden bu yana      hemoglobin ve kasta miyoglobin   gönüllüler kullanmak ve onlardan
        100.000 kat arttı.            gibi yüksek konsantrasyonlarda   farklı yemek türleri arasındaki   Kaynaklar:
                                      bulunan demir içeren bir      benzerlikleri ve farklılıkları   chemistryworld.com
        Impossible Foods’un bilim     organometalik kompleksdir. Sığır   tanımlamak için kullanacakları   impossiblefoods.com
        sorumlusu David Lipman,       etini ısıttığınızda, miyoglobin   nitelikleri bulmalarını istemek.
        “Herşey gerçekten bitki temelli   proteini ortaya çıkmaya başlar   Amaç, benzerlik ve farklılıkları nasıl
        bir et yapmanın çok önemli    ve “Haem” molekülü diğer      anlamlandırabileceklerine ilişkin



                                                                                    Laboratuvarınız için
                                                                                    aradığınız ne varsa yakında burada...
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25