Page 18 - ChemLife Sayı 51
P. 18

18        CHEMLIFE          KIMYA VE TEKNOLOJILERI GAZETESI                                      SEKTÖREL GELIŞMELER







         MUTFAK KESME TAHTALARINI

         TEMİZLEMEK İÇİN KULLANILAN


         GIDA HİJYEN ÜRÜNLERİNİN                                                                           Yazan: Sena Orhan


                                                                                                          M.Sc. Ar-Ge Uzmanı
         ANTİBAKTERİYEL ETKİNLİĞİNİN                                                                   ECZACIBAŞI TÜKETİM
         DEĞERLENDİRİLMESİ                                                                        ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş






        Gıda endüstrisinin büyüklüğü ve öne-  organizmaların transfer edilmesi ve   cı dikkate alınarak, insan tüketimine   yönüyle tercih edilmektedir[9]. Alkol
        mi, üretim aşamalarında hijyen ve sa-  bu yol ile gıdalarda veya yüzeylerde   uygunluğunun sağlanması için gerekli   çözeltilerinin  konsantrasyonlarının
        nitasyon sağlanmasını hayati bir konu   kontaminasyonun yayılması anlamına   her türlü önlem ve koşulları kapsar [4].  %50'nin altına düşürüldüğü durum-
        haline getirmektedir. Gıda üretimi ve   gelmektedir [1].                                  larda    öldürücü  etkinlikleri  önemli
        hazırlığı sırasında, gıda ile temas eden                    Gıda ile temas eden yüzeylerin temiz-  ölçüde azalır. Optimum bakterisidal
        yüzeylerin mikrobiyolojik kontaminas-  Çapraz bulaşma, bireyin sağlığına ve   lenmesi ve dezenfekte edilmesinde   konsantrasyon aralığı ise su çözeltileri
        yonundan kaynaklanan riskler, hem   sağlık sistemine büyük bir yük getiren   yaygın  olarak  kullanılan  dezenfek-  ile %60 ila %90 (v/v) arasındadır [10].
        ürün kalitesini hem de tüketicilerin   gıda kaynaklı hastalıkların önde gelen   tanlar; klor içeren dezenfektanlar (hi-
        sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu ne-  nedenlerinden biridir. Gıda kaynaklı   pokloritler, inorganik kloraminlerle,   Yapılan çalışmada, taze et ile belli bir
        denle, gıda endüstrisinde gıda güven-  çeşitli hastalıklara neden olan çapraz   klordioksit gibi),  Kuarterner amon-  süre temas eden kesme tahtasının te-
        liğinin sağlanması ve halk sağlığının   bulaşmayı önlemenin en önemli yön-  yum bileşikleri (QAC), alkol bazlı de-  mizlenmesi ve dezenfekte edilmesin-
        korunması amacıyla gıda üretim, işle-  temlerinden biri gıdanın temas ettiği   zenfektanlar, oksidan maddeler (hid-  de yaygın olarak kullanılan gıda hijyen
        me ve saklama aşamalarında hijyenik   yüzeylerin yıkanması ve sanitize edil-  rojen peroksit, perasetik asit gibi) gibi   ürünlerinin etkinlikleri değerlendiril-
        koşulların sıkı bir şekilde takip edilmesi   mesidir [2].   ürünlerdir[5].                miştir. Kesme tahtalarının sanitasyo-
        ve etkin dezenfeksiyon yöntemlerinin                                                      nunda iki aşamalı temizlik prosedürü
        kullanılması büyük bir gerekliliktir [1].  Gıdaların hazırlanma sürecinde kesme   Farklı  bileşim  ve  içerikteki  bu  de-  uygulanarak, 3 adet farklı ürün ile 2
                                      ve doğrama işlemleri sırasında gıdaya   zenfektanların  etki  mekanizmaları   farklı uygulama yapılmıştır.
        Mikrobiyal  kontaminasyon,  isten-  temas eden ekipmanlar kullanılmakta-  ve sağlık etkileri de birbirlerine göre
        meyen mikroorganizmaların gıdalara   dır. Bunların başında kesme/doğrama   değişiklikler göstermektedir.   Maratem M301 Elde Yıkama Bulaşık
        bulaşması veya üremesi durumunu   tahtaları gelmekte olup çapraz konta-                   Deterjanı, yağlar üzerinde etkili, kon-
        ifade eder. Bu mikroorganizmalar;   minasyon açısından risk taşımaktadır.   Sodyum  hipoklorit  (NaOCI),  gıda   santre köpüklü elde bulaşık yıkama
        bakteriler, virüsler, mayalar ve küfler   Kesme/doğrama tahtalarında aşınmış   endüstrisinde en yaygın kullanılan   deterjanıdır.
        gibi çeşitli türleri içerir.   ve kesik yüzeyler mikrobiyal birikmeye   dezenfektanlardandır.  Sodyum  hi-
                                      neden olabilmekte dolayısıyla periyo-  pokloritin temizlik ve dezenfeksiyon   Maratem M328 QAC Katkılı Dezen-
        Mikrobiyal  kontaminasyon,  birçok   dik olarak değiştirilmesi gerekmekte-  süreçlerindeki etkinliği, mevcut klorin   fektan, mutfaklarda ve gıda üretimi
        farklı aşamada meydana gelebilir ve   dir. Ayrıca profesyonel mutfaklarda   konsantrasyonu ve çözeltinin pH de-  yapılan tesislerde, çalışma alanları,
        çeşitli kaynaklardan kaynaklanabilir.   her bir kesme/doğrama tahtasının   ğerine bağlıdır [6].    ekipman ve tezgahlarda kullanılan bir
        Ana sebeplerinden biri olan çapraz   farklı renk ve kod kullanılarak ayrıl-               üründür. Kolayca ve kalıntı bırakma-
        kontaminasyon olarak bilinen süreç,   ması çapraz kontaminasyonu önemli   Yenilebilir bitkiler üzerinde klorla ya-  dan durulanır.
        gıda güvenliği konusunda önemli bir   ölçüde engellemektedir [3].   pılan bir dezenfeksiyon çalışmasında,
        risk faktörü olarak öne çıkmaktadır.                        başlangıçta 105 kob/g E. coli içeren   Maratem M330 Alkol Bazlı Yüzey De-
        Çapraz kontaminasyon, farklı gıda-  Gıda hijyeni tehlikenin kontrol altına   marul yapraklarının 200 ppm klorla   zenfektanı, mutfaklar ve gıda üretimi
        lar  veya  yüzeyler  arasında  mikro-  alınması ve gıdaların kullanım ama-  dezenfeksiyonu sonunda E. coli mik-  yapılan tesisler başta olmak üzere tüm
                                                                    tarında 2,5 log kob/g azalma olduğu   genel alanlardaki tezgah ve ekipman-
                                                                    belirtilmiştir [7].           ların, QAC dezenfektanlarla destek-
                                                                                                  lenen formülü sayesinde bakterilere
                                                                    QAC'lar dezenfektanlar, kişisel bakım   karşı hızlı ve etkin dezenfeksiyonunu
                                                                    ürünleri, cilt antiseptikleri ve sağlık te-  sağlar.
                                                                    sislerindeki dezenfektanlar gibi farklı
                                                                    alanlarda  yaygın  olarak  kullanılan   İki aşamalı temizlik prosedürleri;
                                                                    kimyasal bileşiklerdir. Dezenfektan-
                                                                    larda sıkça kullanılan bazı QAC türleri   1.   Uygulama: M301 Elde Bu-
                                                                    özellikle didecyl dimethyl ammoni-  laşık deterjanı ile kesme tahtası kö-
                                                                    um chloride (DDAC), alkyl dimethyl   pürtülerek yıkanmış ve durulanmıştır.
                                                                    benzyl ammonium chloride (ADBAC   Kesme tahtası hazırlanan %1’lik M328
                                                                    veya BAC) kimyasal yapıları, birçok   QAC Katkılı Dezenfektan çözeltisine
                                                                    mikroorganizmayı öldürebilen veya   15 dakika temas ettirilmiş ve süre so-
                                                                    büyümelerini engelleyebilen etkileri   nunda durulanmıştır.
                                                                    nedeniyle dikkate değerdir [8].
                                                                                                  2.     Uygulama : M301 Elde Bu-
                                                                    Alkol bazlı dezenfektan olarak genellik-  laşık deterjanı ile kesme tahtası kö-
                                                                    le etil alkol ve izopropil alkol kullanılır.   pürtülerek yıkanmış ve durulanmış-
                                                                    Gıda sanayinde kullanıldığı alanlarda   tır.  Ardından M330 Alkol bazlı yüzey
                                                                    durulamaya gereksinim göstermemesi   dezenfektanı 5 dakika temas edecek
                                                                    ve gıdalarla temas eden yüzeylerde   şekilde uygulanmıştır.
                                                                    kullanılmaya  uygunluk  göstermesi
        Taze et kesilmiş kesme tahtası üzerinden swab ile örnek alınması
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23