Page 19 - ChemLife Sayı 51
P. 19

19
             SEKTÖREL GELIŞMELER                                                        www.chemlife.com.tr    CHEMLIFE





             Temizlik  işlemi  öncesinde  ve  son-  zeylerin yeterince temizlenmediğinde   [3] Çetin, S.A., Doğan, M. Esnaf Lokan-  [8] Boyce, M.J. (2023). Quaternary
             rasında, taze et kesilmiş tahtaların   çapraz kontaminasyon riskinin devam   talarında Kullanılan Kesme/Doğrama   ammonium disinfectants and antisep-
             yüzeylerinden, 10 cm x 10 cm'lik bir   edebileceği olasılığını arttırmaktadır.   Tahtalarının Gıda Güvenliği Açısından   tics: tolerance, resistance and poten-
             alandan, steril swablar (eküvyonlar)                        Değerlendirilmesi: İstanbul Örneği.   tial impact on antibiotic resistance.
             kullanılarak numuneler alınmıştır (Re-  Temizlik ve dezenfeksiyon aşamala-  GUSABDER, 18 (2022): 988-1005.   Antimicrobial Resistance & Infection
             sim 1). Bu işlem her temizlik ürününün   rının birlikte uygulandığı iki aşamalı          Control, 12:32, 2-14.
             uygulanmasının ardından yapılmıştır.  temizlik prosedürünün, taze etle temas   [4]Gıda,  Tarım  ve  Hayvancılık  Ba-
                                           eden kesme tahtasının yüzeyindeki   kanlığından: GIDA HİJYENİ YÖNET-  [9] Şenel, Y.,  Başoğlu, F. (2002). Gıda
                                           toplam bakteri sayısını sıfırladığını gös-  MELİĞİ.  (2011,  17  Aralık).  Resmi   İşletmelerinde Kullanılan Bazı Dezen-
                                           termektedir. Gıda hijyen ürünlerinin   Gazete (Sayı : 28145). Erişim adresi:   fektanların Mikroorganizmalar Üzeri-
             Swab örnekleri ilk olarak 9 mL nötra-  iki aşamalı uygulanması sonucunda   https://www.resmigazete.gov.tr/eski-  ne Etkileri. Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg.,
             lizanlı besiyerine aktarılmıştır. Toplam   %99,99 oranında antibakteriyel et-  ler/2011/12/20111217-5.htm    16: 105-115.
             bakteri sayımının elde edilmesi için   kinlik gösterdiği tespit edilmiştir.
             gerekli seyreltmeler dilüsyon sıvısın-                      [5] Muştu, Ç. (2020). Yiyecek ve İçe-  [10] Yu, H., Liu, Y., Li, L., Guo, Y., Xie,
             da gerçekleştirilmiştir. Dilüsyon sıvısı   Bu bulgular, gıda endüstrisinde hij-  cek İşletmelerinde Ozon Uygulamaları.   Y., Cheng, Y., & Yao, W. (2020). Ultra-
             olarak Maximum Recovery Diluent   yenik koşulların sıkı bir şekilde takip   Aydin Gastronomy, 4(1), 45-53.  sound-involved emerging strategies
             (MRD) kullanılmıştır.         edilmesi ve etkin dezenfeksiyon yön-                       for controlling foodborne microbial
                                           temlerinin kullanılmasının ne kadar   [6]  Fukuzaki, S. (2006). Mechanisms   biofilms. Trends in Food Science &
             Nötralizanlı besiyerinden ve seyreltil-  kritik olduğunu göstermektedir. Mik-  of Actions of Sodium Hypochlorite in   Technology, 96, 91-101
             miş örneklerden toplam bakteri sayımı   roorganizmaların tamamen yok edil-  Cleaning and Disinfection Processes.
             için Trpytic Soy Agar (TSA) besiyerine   mesi, çapraz kontaminasyon riskini en   Biocontrol Science, 11(4), 147–157.  [11] ISO 18593: 2018, Microbiology
             100 µL ekilerek yayma plak yöntemi   aza indirir ve gıda güvenliği açısından             of the food chain Horizontal methods
             uygulanmıştır. Besiyerleri,  35 ± 2 °C   önemli bir adımdır.  [7] Ayhan, B., Bilici, S. Toplu beslenme   for surface sampling.
             ve 24-48 saat inkübasyona bırakılmış-                       sistemlerinde kullanılan gıda dezen-
             tır. İnkübasyon sonunda petrilerde,   Sonuç olarak, kesme tahtalarının sa-  fektanları. Turk Hij Den Biyol Derg,
             temizlik öncesi ve sonrasında oluşan   dece elde bulaşık deterjanı ile temiz-  2015; 72(4): 323-36.
             toplam bakteri miktarları (Tablo 1),   lenmesinin yeterli olmadığı, bu işlem
             ISO 18593 standartına göre hesap-  sonrasında uygun bir dezenfektan ile
             lanmıştır.                    dezenfeksiyonun yapılmasının gerekli
                                           olduğu tespit edilmiştir.
             Bu Uluslararası Standart, gıda en-                           Toplam Aerobik Mezofilik Bakteri
             düstrisinde temizlik ve dezenfeksiyon                           1
             uygulamalarının etkinliğinin değerlen-  KAYNAKLAR           Et kesme tahtasında temizlik öncesi ve ürün
             dirilmesi amacıyla personel ve farklı                       uygulamaları sonrasındaki toplam aerobik mezofilik
             çevresel bileşenler üzerinde bulunan   [1] Nerín, C., Aznar, M., Carrizo, D.  bakteri miktarları ( kob/cm2 )
             canlı mikroorganizmaların tespiti ve   (2016). Food Contamination During
             sayılmasına yöneliktir[11].   Food Process. Trends in Food Science        Uygulama Öncesi           Uygulama Sonrası
                                           & Technology, 48:63-8.                      TAMB Miktarı              TAMB Miktarı
                                                                                            1
             Sonuç                                                        Uygulama                      Ürünler
                                           [2] Man, V., Heacock, H. (2018). Eva-       kob /cm 2                 kob/cm 2
             Çalışma sonucunda elde edilen veri-  luating the effectiveness of cleaning   1.uygulama  3,6x10 2  M301  18
             lere göre, taze et kesilmiş kesme tah-  with detergent soap alone verses de-
             tasının sadece elde bulaşık deterjanı   tergent soap followed by sanitizer on              M328     <0,9
             ile temizlenmesi sonrasında mikroor-  reducing aerobic microorganism num-
             ganizmaların, temizlik öncesine oran-  bers that are present on food contact   2.uygulama  8,1x10 2  M301  27
             la yeterli miktarda azalmadığı tespit   surfaces. BCIT Environmental Public
             edilmiştir. Bu, gıda ile temas eden yü-  Health Journal, 1-12.                             M330     <0,9
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24