Page 22 - ChemLife 09
P. 22

ÇİKOLOTA KİRLETİCİLERİ



         Yazan : Gülşah ALTUNDAŞ



         Kakao çekirdeklerinin elemental haritaları çikolata kirleticilerinin kesilmesine yardımcı olacağı umut
         edilmektedir.Yeni görüntüleme tekniği, şekerleme hammaddesinde birden çok elemanı mevcuttur.
         Almanya’daki araştırmacılar, kakao çekirdeğindeki besleyici ve toksik elementlerin dağılımını analiz
         etmek için yeni bir numune hazırlama ve biyolojik görüntüleme yöntemi geliştirdi.






         Kakao  çekirdeklerinin  elemental   bulunabilmektedir.   ve etkili bir şekilde kontrol eden   (LA-ICP-TQMS) kullanarak analiz
         haritaları  çikolata  kirleticilerinin   Kadmiyum (Cd), düşük derişim-  analitik yöntemler önermektedir.  ettiler. İki ablasyon dizisi, her ör-
         tespit edilmesinde yol gösterici   lerde olsa bile çok zehirli bir me-           neği iki kez görüntüler ( tohumun
         olacak.                    taldir. Kalp rahatsızlıkları, kanser   LA-ICP-TQMS vasıtasıyla kakao   iç  kısmını,  sonra  bütün  fasulyeyi
         Almanya’daki araştırmacılar, ka-  ve diyabet gibi öldürücü hastalık-  çekirdeğindeki elemental dağılı-  görüntüler).
         kao çekirdeğindeki besleyici ve   lara neden olabilmektedir. Kurşun   mın biyolojik görüntüsü  Ekibin sonuçları, tohum kabuğun-
         toksik elementlerin dağılımını   ve civa metalleriyle karşılaştırıldı-           da kurşun gibi zehirli elementlerin
         analiz etmek için yeni bir numune   ğında kadmiyumun zehirlilik sevi-  Münster  Üniversitesi’nden  Uwe   yanı sıra birçok temel elementin
         hazırlama ve biyolojik görüntüle-  yesi, 10/1 seviyesinde olmasına   Karst ve arkadaşları tarafından   bulunduğunu gösteriyor. Ekip,
         me yöntemi geliştirdi.     rağmen, böbrek, karaciğer ve di-  hazırlanan yöntemle kakao çe-  farklı genetik ve coğrafi bölgele-
         Avrupa’da tek bir kişi her sene or-  ğer organlar için kurşun ve civaya   kirdeğini analiz etmek için ekip ilk   rin, kakao tohumları içerisindeki
         talama 5.9 kilo çikolata tüketiyor.   göre daha fazla zarar verebilmek-  önce kakao fasulyelerini altı gün   temel ve toksik elementlerin da-
                                    tedir. Cd, bakır alaşımlarında, ka-  boyunca fermente ettikten sonra   ğılımını etkilediğini ve kakao tü-
         Bitkiler  büyüdükleri  topraklardan   ğıt ve plastik stabilizatörü olarak,   kuruttu. Sonra, fasulye yüzeyini   revi ürünlerde kontaminasyonları
         toksinler ve ağır metalleri alabil-  sigara kağıtlarında, mantar ilaçları   düzleştirdiler ( analiz sırasında   azaltabileceği için geliştirdikleri bu
         mektedirler, kakao bitkisi konta-  gibi çeşitli ürünlerin imalatında   paraziti azaltacak bir adım). Daha   yöntemi her yeni bölgede denen-
         minasyonuda gerçek bir endişe   kullanılmaktadır.     sonra örnekleri cam bir yüzeye   mesi gerektiğini bildirdi.
         kaynağıdır. En büyük endişe kay-  Avrupa yönetmelikleri, gıdalarda   yapıştırdılar ve lazer ablasman
         nağı “kadmiyum”dur. Bu element   maksimum kadmiyum düzeyleri   indüktif çift plazma triple qu-  Kaynak: Chemistryworld
         doğal olarak volkanik topraklarda   öngörmekte ve bu kirleticileri hızlı   adrupole kütle spektrometresi


                                                               LA-ICP-TQMS vasıtasıyla kakao çekir-
                                                               değindeki elemental dağılımın biyolo-
                                                               jik görüntüsü

















































          22 |  OCAK - 2018   |   www.chemlife.com.tr   |    K ÖŞE  YAZILARI
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27