Page 22 - ChemLife Sayı 48
P. 22

22        CHEMLIFE          KIMYA VE TEKNOLOJILERI GAZETESI                                  SEKTÖREL GELIŞMELER































         BIYOBAZLI YENILENEBILIR


         GIDA AMBALAJ MALZEMELERINE


         SÜRDÜRÜLEBILIR BIR YAKLAŞIM:


         BIYONANOMALZEMELER ÜZERINE


         BIR DEĞERLENDIRME



        Yazan: Sinem Kurtuluş
        Ar-Ge Ambalaj Geliştirme Stajyeri
        ECZACIBAŞI TÜKETİM ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.



        1. GIRIŞ                      derlemede kısaca özetlenmiştir. Son   olarak verilebilir (Wang vd., 2022).  düşmesinin önüne geçilmektedir
                                      olarak, gelecekte uygulanabilecek                           (Kayaardi vd., 2010).
        Gıdaların bozulmasına oksidasyon,   olan gıda ambalajlarında biyobazlı   Gıda ambalajlama uygulamalarında
        mikrobiyal bozulma gibi koşullar ne-  malzemelerin kulanımları hakkında   kullanılmak üzere filmler veya kap-  Yenilebilir  filmlerin  üretimi,  raf
        den olur. Bu da, çevre kirliliğinden   araştırmalara değinilmektedir.  lamalar oluşturmak için, süreçte bi-  ömrünü uzatan ve gıdanın kalite
        ve sıcaklık, nem, ışık, fiziksel hasar,                     yobazlı bileşenler kullanılmaktadır.   özelliklerine katkıda bulunan mal-
        mikroorganizma, koku, toz gibi di-  2. BIYOBAZLI GIDA AMBALAJ   Doğrudan gıda ürünlerinin yüzeyin-  zemelerin çeşitli fizyolojik özellik-
        ğer faktörlerden etkilenebilmektedir   MALZEMELERININ ÖZELLIKLERI  de oluşturulan kaplamaların aksine,   lerinden yararlanmaktadır. Gaz ve
        (Han vd., 2018). Gıda ambalajı, gıda-                       önce filmler oluşturularak ürünün   su buharı geçirgenliği sağlanmalıdır.
        ların raf ömrünü uzatmak, besin de-  Ambalaj prosesleri, gıda süreçlerinin   yüzeyine yapıştırılmaktadır. Bu ne-  Madde tipine bağlı olarak difüzyon,
        ğerlerni korumak ve gıda güvenliğini   çok önemli bir parçasıdır. Paketleme   denle, materyaller doğru biyolojik ve   ozmoz ve adsorpsiyon dahil olmak
        sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.   sürecinin ilk adımından son adıma   fizyolojik niteliklere sahip olmalıdır   üzere kütle transferi sağlamalıdır
        Farklı gıda kategorilerinin, saklama   ve geri dönüşüm aşamasına kadar,   (Atta vd., 2022).   (Sobeli vd., 2019). Bariyer özellikli
        ve nakliye ile ilgili farklı gereksinim-  ambalaj malzemeleri çok önemli bir              olma yeteneği, gıda ambalajının en
        leri bulunmaktadır (Chen vd., 2019).  rol oynar. Biyobozunur malzemeler,   Gıda ambalajlama uygulamalarında   önemli mekanik özelliklerinden biri-
                                      sürdürülebilirlik ve yenilenebilirlik   kullanılan malzemeler biyouyumlu,   dir. Prosedür boyunca ürünü fiziksel
        Bu incelemenin amacı, gıda ama-  girişimlerinde kullanım için pek çok   toksik olmayan ve kullanım sonrası   dış etkilerden koruması gerekir (de
        balajları için biyobazlı malzemeler   umut vaat etmektedir. Biyobozu-  herhangi bir yan etkiye neden olma-  Beukelaer., 2022). Ambalaj malze-
        olan biyonanomateryalleri açıkla-  nurluk, kompostlanabilirlik ve atık   yan özellikte olmalıdır. Ayrıca, yeni-  mesi olarak kullanıldığında yenilebilir
        mak ve özelliklerine genel bir bakış   işleme kapasiteleri, kullanım ömrü-  lebilir malzemelerin biyolojik olarak   filmlerin esnek olması ideal olsa da,
        sağlamaktır. Biyobazlı malzemele-  nün sonuna geldiğinde sürdürülebi-  parçalanabilir olması gerekir (Gui-  nakliye sırasında ürün bütünlüğünü
        rin pratik gıda paketleme uygula-  lirlik için oldukça önemlidir (Weber,   marães vd., 2021). Biyolojik özellik-  korumak için yüksek çekme değer-
        maları, çeşitli paketleme türlerini   2000). Biyokütleden yapılan poli-  lere ek olarak gerekli biyokimyasal,   lerinde olması gerekmektedir (Sarı-
        içermektedir. Çalışmada, biyobazlı   merler genellikle biyobazlı ürünler-  fiziko-kimyasal ve mikrobiyolojik   caoğlu, 2019).
        nanomateryallerin mekanik daya-  den oluşmaktadır. Bu incelemede   kararlılığa ve ayrıca antioksidanlar
        nıklılığı, bariyer özellikleri, antimik-  nanoyapılar,  biyobazlı  malzeme-  dahil çeşitli biyoaktif bileşenlere   Ayrıca jelleşme, ambalaj malzeme-
        robiyal aktiviteleri ve antioksidan   lerden oluşmaktadır. Kitin, selüloz   sahip olmalıdır. Böylece gıda mad-  sinin bir diğer önemli özelliği olarak
        özellikleri  tartışılmaktadır.  Biyo-  nanokristaller ve nanolifler gibi biyo-  delerinin oksidasyonu durdurularak   kabul edilir. Aljinat, nişasta, kitosan,
        bazlı nanomateryallerin avantajları   kütleden yapılan nanomalzemeler,   istenmeyen reaksiyonlara neden   jelatin ve birlikte jelleşen diğer mal-
        ve ilgili işleyiş mekanizmaları da bu   biyobazlı nanomalzemelere örnek   olan radikallerin ve ürün kalitesinin   zemeler, yalnızca fizyolojik olarak
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27