Page 22 - ChemLife Sayı 48
P. 22
22 CHEMLIFE KIMYA VE TEKNOLOJILERI GAZETESI SEKTÖREL GELIŞMELER
BIYOBAZLI YENILENEBILIR
GIDA AMBALAJ MALZEMELERINE
SÜRDÜRÜLEBILIR BIR YAKLAŞIM:
BIYONANOMALZEMELER ÜZERINE
BIR DEĞERLENDIRME
Yazan: Sinem Kurtuluş
Ar-Ge Ambalaj Geliştirme Stajyeri
ECZACIBAŞI TÜKETİM ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
1. GIRIŞ derlemede kısaca özetlenmiştir. Son olarak verilebilir (Wang vd., 2022). düşmesinin önüne geçilmektedir
olarak, gelecekte uygulanabilecek (Kayaardi vd., 2010).
Gıdaların bozulmasına oksidasyon, olan gıda ambalajlarında biyobazlı Gıda ambalajlama uygulamalarında
mikrobiyal bozulma gibi koşullar ne- malzemelerin kulanımları hakkında kullanılmak üzere filmler veya kap- Yenilebilir filmlerin üretimi, raf
den olur. Bu da, çevre kirliliğinden araştırmalara değinilmektedir. lamalar oluşturmak için, süreçte bi- ömrünü uzatan ve gıdanın kalite
ve sıcaklık, nem, ışık, fiziksel hasar, yobazlı bileşenler kullanılmaktadır. özelliklerine katkıda bulunan mal-
mikroorganizma, koku, toz gibi di- 2. BIYOBAZLI GIDA AMBALAJ Doğrudan gıda ürünlerinin yüzeyin- zemelerin çeşitli fizyolojik özellik-
ğer faktörlerden etkilenebilmektedir MALZEMELERININ ÖZELLIKLERI de oluşturulan kaplamaların aksine, lerinden yararlanmaktadır. Gaz ve
(Han vd., 2018). Gıda ambalajı, gıda- önce filmler oluşturularak ürünün su buharı geçirgenliği sağlanmalıdır.
ların raf ömrünü uzatmak, besin de- Ambalaj prosesleri, gıda süreçlerinin yüzeyine yapıştırılmaktadır. Bu ne- Madde tipine bağlı olarak difüzyon,
ğerlerni korumak ve gıda güvenliğini çok önemli bir parçasıdır. Paketleme denle, materyaller doğru biyolojik ve ozmoz ve adsorpsiyon dahil olmak
sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. sürecinin ilk adımından son adıma fizyolojik niteliklere sahip olmalıdır üzere kütle transferi sağlamalıdır
Farklı gıda kategorilerinin, saklama ve geri dönüşüm aşamasına kadar, (Atta vd., 2022). (Sobeli vd., 2019). Bariyer özellikli
ve nakliye ile ilgili farklı gereksinim- ambalaj malzemeleri çok önemli bir olma yeteneği, gıda ambalajının en
leri bulunmaktadır (Chen vd., 2019). rol oynar. Biyobozunur malzemeler, Gıda ambalajlama uygulamalarında önemli mekanik özelliklerinden biri-
sürdürülebilirlik ve yenilenebilirlik kullanılan malzemeler biyouyumlu, dir. Prosedür boyunca ürünü fiziksel
Bu incelemenin amacı, gıda ama- girişimlerinde kullanım için pek çok toksik olmayan ve kullanım sonrası dış etkilerden koruması gerekir (de
balajları için biyobazlı malzemeler umut vaat etmektedir. Biyobozu- herhangi bir yan etkiye neden olma- Beukelaer., 2022). Ambalaj malze-
olan biyonanomateryalleri açıkla- nurluk, kompostlanabilirlik ve atık yan özellikte olmalıdır. Ayrıca, yeni- mesi olarak kullanıldığında yenilebilir
mak ve özelliklerine genel bir bakış işleme kapasiteleri, kullanım ömrü- lebilir malzemelerin biyolojik olarak filmlerin esnek olması ideal olsa da,
sağlamaktır. Biyobazlı malzemele- nün sonuna geldiğinde sürdürülebi- parçalanabilir olması gerekir (Gui- nakliye sırasında ürün bütünlüğünü
rin pratik gıda paketleme uygula- lirlik için oldukça önemlidir (Weber, marães vd., 2021). Biyolojik özellik- korumak için yüksek çekme değer-
maları, çeşitli paketleme türlerini 2000). Biyokütleden yapılan poli- lere ek olarak gerekli biyokimyasal, lerinde olması gerekmektedir (Sarı-
içermektedir. Çalışmada, biyobazlı merler genellikle biyobazlı ürünler- fiziko-kimyasal ve mikrobiyolojik caoğlu, 2019).
nanomateryallerin mekanik daya- den oluşmaktadır. Bu incelemede kararlılığa ve ayrıca antioksidanlar
nıklılığı, bariyer özellikleri, antimik- nanoyapılar, biyobazlı malzeme- dahil çeşitli biyoaktif bileşenlere Ayrıca jelleşme, ambalaj malzeme-
robiyal aktiviteleri ve antioksidan lerden oluşmaktadır. Kitin, selüloz sahip olmalıdır. Böylece gıda mad- sinin bir diğer önemli özelliği olarak
özellikleri tartışılmaktadır. Biyo- nanokristaller ve nanolifler gibi biyo- delerinin oksidasyonu durdurularak kabul edilir. Aljinat, nişasta, kitosan,
bazlı nanomateryallerin avantajları kütleden yapılan nanomalzemeler, istenmeyen reaksiyonlara neden jelatin ve birlikte jelleşen diğer mal-
ve ilgili işleyiş mekanizmaları da bu biyobazlı nanomalzemelere örnek olan radikallerin ve ürün kalitesinin zemeler, yalnızca fizyolojik olarak