Page 24 - ChemLife Sayı 48
P. 24
24 CHEMLIFE KIMYA VE TEKNOLOJILERI GAZETESI SEKTÖREL GELIŞMELER
de kullanılır. Son derece küçük fibril- lanarak biyolojik olarak parçalana- filmlerin mikro yapısından önemli maktadır. Bu biyobazlı malzemelerin
leri nedeniyle, nano ölçekli ağ yapısı bilen, basit ve çevre dostu filmler ölçüde etkilenmektedir. Daha fazla gıda ambalajlarına yönelik uygula-
önemli bir mekanik yapıya sahiptir. yapmak mümkündür. Bir kompozit antiinflamatuar ve antibakteriyel maları, mekanik özellikleri, gaz ba-
Takviye edici mekanik özellikler filme Cur solüsyonu eklenmesinin, etkiye sahiptir. Sonuç olarak ayrıca riyer performansı ve antibakteriyel
arasında ısı koruması, oksijen iletim filmin nem içeriği, suda çözünürlüğü, azalan mekanik kaliteler ve daya- özellikleri gibi çeşitli nitelikleri ilişkili
genliği ve su buharı iletim genliği oksijen geçirgenliği ve temas açıları nıklılık vardır. Ayrıca taze dana eti olarak incelenmiştir. Bu biyobazlı
bulunur (Zhou vd., 2022). Lignin ve gibi mekanik ve antioksidan özellik- ambalajlarında %3 kurkmin yüklü malzemelerin özelliklerinin yanı sıra
hemiselüloz içeren bitkilerden elde lerini iyileştirdiği iyi bilinmektedir. konjak glukomannan akıllı filmlerin aktif ambalaj ve akıllı ambalaj etkin-
edilen selülozun aksine, bakteriyel Ayrıca, kitosan, bakteriyel selüloz tazeliği en iyi şekilde koruduğu ve et liği hakkında sonuçlar çıkarılmıştır.
selüloz ultra ince bir ağ yapısının ve Cur aktif filminin, hidrofobiklik bozuldukça filmin renginin değiştiği Küreselleşmenin bir sonucu olarak
yanı sıra yüksek derecede polime- gibi mekanik özelliklerinin yanı sıra bilinmektedir. Başka bir deyişle, et gıda nakliyesi ve muhafazasına daha
rizasyon ve kristalliğe sahiptir. Aynı üstün bariyer özelliklerine sahip ol- pH kolorimetrisi ölçer olarak istih- fazla ihtiyaç olacağı göz önüne alın-
zamanda yüksek oranda biyolojik duğu da bilinmektedir. Ayrıca, aktif dam edilmektedir (Li vd, 2022). dığında, gıda ambalajı için biyobazlı
olarak parçalanabilir ve güçlü bir
mekanik güce sahiptir. Ek olarak,
bakteriyel selüloz bir dizi substrat-
tan oluşturulabilir ve fermantasyon
işlemi sırasında yapısal özellikleri
herhangi bir özel hedefi veya gerek-
sinimi karşılamak için değiştirilebilir
(Zahan vd., 2020).
Çeşitli gıda ambalajlarında kullanıl-
mak üzere antibakteriyel özelliklere
sahip jelatin-bakteriyel selüloz na-
nokompozit film oluşturulmaktadır.
Bu iki malzemeyi birleştirmenin bi-
rincil amacı, hem her iki malzemenin
antibakteriyel özelliklerini hem de
jelatinin sudaki yapısal stabilitesi-
ni geliştirmektir. Bakteriyel selüloz
ilavesinden sonra jelin gerilme mu-
kavemeti artar ve filmlerin su buharı
geçirgenliği azalır. Güçlü antimikro-
biyal yeteneklere ve büyük toksisite
direncine sahiptir (Thongsrikhem
vd., 2022).
Tarçın esansiyel yağının bakteriyel
selüloz ile karıştırılmasıyla üretilen
doğal filmler, gelişmiş gerilme muka-
vemeti, kristallik ve termal stabilite
özellikleri sergiler. Nem, hafiflik ve
su buharı geçirgenliği de azalmakta-
dır. Tarçın esansiyel yağı ilave edildi-
ğinde mekanik ve bariyer özellikler
gelişmektedir. Oksidasyon oranı bü-
yük ölçüde azalmaktadır. Hem an-
tibakteriyel hem de yüksek antiok-
sidan aktivite sağlanmış olur (Zhou
vd., 2022). Eritilmiş ve karıştırılmış
termoplastik mısır nişastası ve bak-
teriyel selüloz nanofiberleri ile na-
nobiyokompozit oluşturulmaktadır.
Oluşan nanokompozitlerde oksijene film simüle edilmiş bir yağ sistemin- 3. SONUÇ VE TARTIŞMA malzemelerin gelecekteki araştırma-
karşı geliştirilmiş bariyer özellikleri de olduğunda, polifenol salınımının larda daha iyi performans gösterme-
mevcuttur. Birlikte birleştirilen bu geciktiği bilinmektedir. Çilek gibi Bu incelemede, gıda abalajları için si gerekecektir. Bu biyobazlı mater-
malzemeler aynı zamanda iyi bir hid- meyveler için standart PE filmlere biyobazlı malzemelerle ilgili sonuç- yallerin fiili uygulaması tartışılırken,
rofobizasyon ile sonuçlanmaktadır. göre üstün koruma sağlamaktadır. lar tartışılırken, kaliteleri ve perfor- bir takım konuların dikkate alınması
Ek olarak, çok katmanlı tasarımlar Yüksek bir potansiyele sahiptir ve mansları vurgulamaktadır. Biyobazlı gerekmektedir. Spesifik gıdaların
için bakteriyel selüloz nanofiberler gelecek vaat eden bir bileşik olarak nanomateryaller ve bunların kom- paketlenmesi amacıyla, uygun bi-
kullanılabilir. Bu prosedür, ambalaj- kabul edilmektedir (Liu vd., 2023). pozitleri gibi gıdaların korunması- yobazlı malzemelerin seçilmesi ve
lama malzemelerinin bariyer özel- na yönelik biyobazlı malzemelerin fiziksel veya kimyasal işlemler yoluy-
liklerini geliştirmektedir (Fabra vd., Bakteriyel selüloz nanoliflerin yar- etkinliği açıklanmıştır. Kaplamalar, la niteliklerinin daha da uygun hale
2016). dımıyla konjac glucomannan'dan filmler, hidrojeller, aerojeller ve getirilmesi gerekmektedir.
yapılmış akıllı filmler oluşturula- emülsiyonlar, biyobazlı malzemeler
Kitosan ve bakteriyel selüloz kul- bilir. Matrisin biçimi ve yapısı, bu olarak gıda ambalajları için kullanıl- Gıda ambalajları için biyobazlı mal-