Page 24 - ChemLife Sayı 48
P. 24

24        CHEMLIFE          KIMYA VE TEKNOLOJILERI GAZETESI                                      SEKTÖREL GELIŞMELER






        de kullanılır. Son derece küçük fibril-  lanarak biyolojik olarak parçalana-  filmlerin mikro yapısından önemli   maktadır. Bu biyobazlı malzemelerin
        leri nedeniyle, nano ölçekli ağ yapısı   bilen, basit ve çevre dostu filmler   ölçüde etkilenmektedir. Daha fazla   gıda ambalajlarına yönelik uygula-
        önemli bir mekanik yapıya sahiptir.   yapmak mümkündür. Bir kompozit   antiinflamatuar ve antibakteriyel   maları, mekanik özellikleri, gaz ba-
        Takviye  edici  mekanik  özellikler   filme Cur solüsyonu eklenmesinin,   etkiye sahiptir. Sonuç olarak ayrıca   riyer performansı ve antibakteriyel
        arasında ısı koruması, oksijen iletim   filmin nem içeriği, suda çözünürlüğü,   azalan mekanik kaliteler ve daya-  özellikleri gibi çeşitli nitelikleri ilişkili
        genliği ve su buharı iletim genliği   oksijen geçirgenliği ve temas açıları   nıklılık vardır. Ayrıca taze dana eti   olarak incelenmiştir. Bu biyobazlı
        bulunur (Zhou vd., 2022). Lignin ve   gibi mekanik ve antioksidan özellik-  ambalajlarında %3 kurkmin yüklü   malzemelerin özelliklerinin yanı sıra
        hemiselüloz içeren bitkilerden elde   lerini iyileştirdiği iyi bilinmektedir.   konjak glukomannan akıllı filmlerin   aktif ambalaj ve akıllı ambalaj etkin-
        edilen selülozun aksine, bakteriyel   Ayrıca, kitosan, bakteriyel selüloz   tazeliği en iyi şekilde koruduğu ve et   liği hakkında sonuçlar çıkarılmıştır.
        selüloz ultra ince bir ağ yapısının   ve Cur aktif filminin, hidrofobiklik   bozuldukça filmin renginin değiştiği   Küreselleşmenin bir sonucu olarak
        yanı sıra yüksek derecede polime-  gibi mekanik özelliklerinin yanı sıra   bilinmektedir. Başka bir deyişle, et   gıda nakliyesi ve muhafazasına daha
        rizasyon ve kristalliğe sahiptir. Aynı   üstün bariyer özelliklerine sahip ol-  pH kolorimetrisi ölçer olarak istih-  fazla ihtiyaç olacağı göz önüne alın-
        zamanda yüksek oranda biyolojik   duğu da bilinmektedir. Ayrıca, aktif   dam edilmektedir (Li vd, 2022).  dığında, gıda ambalajı için biyobazlı
        olarak parçalanabilir ve güçlü bir
        mekanik güce sahiptir. Ek olarak,
        bakteriyel selüloz bir dizi substrat-
        tan oluşturulabilir ve fermantasyon
        işlemi sırasında yapısal özellikleri
        herhangi bir özel hedefi veya gerek-
        sinimi karşılamak için değiştirilebilir
        (Zahan vd., 2020).

        Çeşitli gıda ambalajlarında kullanıl-
        mak üzere antibakteriyel özelliklere
        sahip jelatin-bakteriyel selüloz na-
        nokompozit film oluşturulmaktadır.
        Bu iki malzemeyi birleştirmenin bi-
        rincil amacı, hem her iki malzemenin
        antibakteriyel özelliklerini hem de
        jelatinin sudaki yapısal stabilitesi-
        ni geliştirmektir. Bakteriyel selüloz
        ilavesinden sonra jelin gerilme mu-
        kavemeti artar ve filmlerin su buharı
        geçirgenliği azalır. Güçlü antimikro-
        biyal yeteneklere ve büyük toksisite
        direncine sahiptir (Thongsrikhem
        vd., 2022).

        Tarçın esansiyel yağının bakteriyel
        selüloz ile karıştırılmasıyla üretilen
        doğal filmler, gelişmiş gerilme muka-
        vemeti, kristallik ve termal stabilite
        özellikleri sergiler. Nem, hafiflik ve
        su buharı geçirgenliği de azalmakta-
        dır. Tarçın esansiyel yağı ilave edildi-
        ğinde mekanik ve bariyer özellikler
        gelişmektedir. Oksidasyon oranı bü-
        yük ölçüde azalmaktadır. Hem an-
        tibakteriyel hem de yüksek antiok-
        sidan aktivite sağlanmış olur (Zhou
        vd., 2022). Eritilmiş ve karıştırılmış
        termoplastik mısır nişastası ve bak-
        teriyel selüloz nanofiberleri ile na-
        nobiyokompozit oluşturulmaktadır.
        Oluşan nanokompozitlerde oksijene   film simüle edilmiş bir yağ sistemin-  3. SONUÇ VE TARTIŞMA  malzemelerin gelecekteki araştırma-
        karşı geliştirilmiş bariyer özellikleri   de olduğunda, polifenol salınımının             larda daha iyi performans gösterme-
        mevcuttur. Birlikte birleştirilen bu   geciktiği bilinmektedir. Çilek gibi   Bu incelemede, gıda abalajları için    si gerekecektir. Bu biyobazlı mater-
        malzemeler aynı zamanda iyi bir hid-  meyveler için standart PE filmlere   biyobazlı malzemelerle ilgili sonuç-  yallerin fiili uygulaması tartışılırken,
        rofobizasyon ile sonuçlanmaktadır.   göre üstün koruma sağlamaktadır.   lar tartışılırken, kaliteleri ve perfor-  bir takım konuların dikkate alınması
        Ek olarak, çok katmanlı tasarımlar   Yüksek bir potansiyele sahiptir ve   mansları vurgulamaktadır. Biyobazlı   gerekmektedir. Spesifik gıdaların
        için bakteriyel selüloz nanofiberler   gelecek vaat eden bir bileşik olarak   nanomateryaller ve bunların kom-  paketlenmesi amacıyla, uygun bi-
        kullanılabilir. Bu prosedür, ambalaj-  kabul edilmektedir (Liu vd., 2023).   pozitleri gibi gıdaların korunması-  yobazlı malzemelerin seçilmesi ve
        lama malzemelerinin bariyer özel-                           na yönelik biyobazlı malzemelerin   fiziksel veya kimyasal işlemler yoluy-
        liklerini geliştirmektedir (Fabra vd.,   Bakteriyel selüloz nanoliflerin yar-  etkinliği açıklanmıştır. Kaplamalar,   la niteliklerinin daha da uygun hale
        2016).                        dımıyla konjac glucomannan'dan   filmler,  hidrojeller,  aerojeller  ve   getirilmesi gerekmektedir.
                                      yapılmış  akıllı  filmler  oluşturula-  emülsiyonlar, biyobazlı malzemeler
        Kitosan ve bakteriyel selüloz kul-  bilir. Matrisin biçimi ve yapısı, bu   olarak gıda ambalajları için kullanıl-  Gıda ambalajları için biyobazlı mal-
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29