Page 25 - ChemLife Sayı 48
P. 25

25
             SEKTÖREL GELIŞMELER                                                        www.chemlife.com.tr    CHEMLIFE





             zemelerin geliştirilmesinde önemli   ambalajlarında zararlı kimyasalla-  Halloub, A., Raji, M., Essabir, H.,   tik & Ambalaj Teknolojisi, 57-64.
             ilerlemeler kaydedilmesine rağmen,   rın kullanılması veya hangi üretim   Chakchak, H., Bensalah, M. O., &   Thongsrikhem, N., Taokaew, S.,
             bunların yaygın şekilde ticarileşti-  tekniklerinin kullanıldığı son derece   Bouhfid, R. (2022). Intelligent food   Sriariyanun, M., & Kirdponpattara,
             rilmesinin önünde hala çok sayıda   önemli bir konudur. Kimyasalların   packaging film containing lignin   S. (2022). Antibacterial activity in
             engel  bulunmaktadır.  En  önemli   gıdaya  migrasyonunu  kantitatif   and cellulose nanocrystals for   gelatin-bacterial cellulose compo-
             hususlardan biri, biyopolimerlerin   olarak değerlendirmek ve ilgili gıda   shelf life extension of food. Car-  site film by thermally crosslinking
             ekstraksiyonu, biyobazlı nanomal-  güvenliği kurallarına uygunluğunu   bohydrate Polymers, 296, 119972.  with cinnamaldehyde towards
             zemelerin ve doğal liflerin ayrılması   sağlamak gerekmektedir. Gıda ile   Hazarika, K. K., Konwar, A., Borah,   food packaging application. Food
             ve ayrıca gıda ambalajı için biyobazlı   temas edebilecek kimyasal kalıntı-  A., Saikia, A., Barman, P., & Haza-  Packaging and Shelf Life, 31,
             malzemelerin üretimi için gereken   ları tespit etmek için daha karmaşık   rika, S. (2023). Cellulose nanofiber   100766.
             maliyet ve enerjinin nasıl azaltılaca-  yöntemlere ihtiyaç vardır.  mediated natural dye based bi-  Wang, J., Euring, M., Ostendorf,
             ğıdır. Biyobazlı ürünlerin toplu üreti-                     odegradable bag with freshness   K., & Zhang, K. (2021). Biobased
             mini destekleyebilecek daha esnek   4. KAYNAKLAR            indicator for packaging of meat   materials for food packaging.
                                                                         and fish. Carbohydrate Polymers,   Journal of Bioresources and Bi-
                                           Andrade, M. S., Ishikawa, O. H.,   300, 120241.            oproducts.
                                           Costa, R. S., Seixas, M. V., Rodri-  Liu, X., Xu, Y., Liao, W., Guo, C.,   Weber, C. J. (2000). Biobased
                                           gues, R. C., & Moura, E. A. (2022).   Gan, M., & Wang, Q. (2023). Pre-  packaging materials for the food
                                           Development of sustainable food   paration and characterization   industry. The Royal Veterinary and
                                           packaging material based on bi-  of chitosan/bacterial cellulose   Agricultural University, 1-69
                                           odegradable polymer reinforced   composite biodegradable films   Yu, F., Fei, X., He, Y., & Li, H.
                                           with cellulose nanocrystals. Food   combined with curcumin and its   (2021). Poly (lactic acid)-based
                                           Packaging and Shelf Life, 31,   application on preservation of   composite film reinforced with
                                           100807.                       strawberries. Food Packaging and   acetylated cellulose nanocrystals
                                           Atta, O. M., Manan, S., Shahzad,   Shelf Life, 35, 101006.  and ZnO nanoparticles for active
                                           A., Ul-Islam, M., Ullah, M. W., &   Lu, P., Xiao, H., Zhang, W., & Gong,   food packaging. International
                                           Yang, G. (2022). Biobased mate-  G. (2014). Reactive coating of   Journal of Biological Macromole-
                                           rials for active food packaging: A   soybean oil-based polymer on   cules, 186, 770-779.
                                           review. Food Hydrocolloids, 125,   nanofibrillated cellulose film for   Zahan, K. A., Azizul, N. M., Mus-
                                           107419.                       water vapor barrier packaging.   tapha, M., Tong, W. Y., & Rahman,
                                           de Beukelaer, H., Hilhorst, M.,   Carbohydrate polymers, 111, 524-  M. S. A. (2020). Application of
                                           Workala, Y., Maaskant, E., & Post,   529.                  bacterial cellulose film as a bio-
                                           W. (2022). Overview of the mec-  Nechita, P. (2020). Review on   degradable and antimicrobial pa-
                                           hanical, thermal and barrier pro-  polysaccharides used in coatings   ckaging material. Materials Today:
                                           perties of biobased and/or biodeg-  for food packaging papers. Coatin-  Proceedings, 31, 83-88.
                                           radable thermoplastic materials.   gs, 10(6), 566.         Zhang, J., Huang, F., Wu, Y., Fu,
                                           Polymer Testing, 116, 107803.  Niu, B., Shao, P., Chen, H., & Sun,   T., Huang, B., Liu, W., & Qiu, R.
                                           Dufresne, A. (2018). Cellulose na-  P. (2019). Structural and physioc-  (2022). Mechanical properties and
                                           nomaterials as green nanoreinfor-  hemical characterization of novel   interface improvement of bamboo
                                           cements for polymer nanocompo-  hydrophobic packaging films   cellulose nanofibers reinforced
                                           sites. Philosophical Transactions   based on pullulan derivatives for   autoclaved aerated concrete. Ce-
                                           of the Royal Society A: Mathe-  fruits preservation. Carbohydrate   ment and Concrete Composites,
                                           matical, Physical and Engineering   Polymers, 208, 276–284.  134, 104760.
                                           Sciences, 376(2112), 20170040.  Pakutsah, K., & Aht-Ong, D.   Zhou, L., Fu, J., Bian, L., Chang,
                                           Fabra, M. J., López-Rubio, A.,   (2020). Facile isolation of cellulose   T., & Zhang, C. (2022). Prepara-
                                           Ambrosio-Martín, J., & Lagaron, J.   nanofibers from water hyacinth   tion of a novel curdlan/bacterial
                                           M. (2016). Improving the barrier   using water-based mechanical   cellulose/cinnamon essential oil
                                           properties of thermoplastic corn   defibrillation: Insights into morp-  blending film for food packaging
                                           starch-based films containing ba-  hological, physical, and rheological   application. International Journal
                                           cterial cellulose nanowhiskers by   properties. International journal   of Biological Macromolecules.
                                           means of PHA electrospun coatin-  of biological macromolecules, 145,
                                           gs of interest in food packaging.   64-76.
                                           Food Hydrocolloids, 61, 261-268.  Petit, O., Velasco, C., & Spence,
                                           Frone, A. N., Berlioz, S., Chailan,   C. (2019). Multisensory consu-
                                           J. F., & Panaitescu, D. M. (2013).   mer-packaging interaction (CPI):
             ticari  yöntemlere  ve  makinelere   Morphology and thermal proper-  the role of new technologies. In
             güçlü bir ihtiyaç vardır. Bu malze-  ties of PLA–cellulose nanofibers   Multisensory packaging (pp. 349-
             melerin kullanım sonrası çevresel   composites. Carbohydrate poly-  374). Palgrave Macmillan, Cham.
             etkilerini azaltmak için gelecekteki   mers, 91(1), 377-384.  Saricaoglu, F. T. (2019). Yuksek
             başka bir eğilim, bunların nasıl bi-  Guimarães, A., Bourbon, A. I., Aze-  basinc homojenizasyon islemi
             yolojik olarak parçalandıklarını ve   vedo, G., Venâncio, A., Pastrana,   uygulanmis findik proteinlerinden
             sürdürülebilir olduklarını daha iyi   L. M., Abrunhosa, L., & Cerqueira,   uretilen yenilebilir filmlerin me-
             anlamak olmalıdır.            M. A. (2021). Edible films and   kanik ve bariyer ozellikleri. Gıda,
                                           coatings as carriers of nano and   45(1), 115-124.
             Gıda ambalajı için bazı biyobazlı   microencapsulated ingredients.   Sobeli, C., Uyarcan, M., Kayaardi,
             malzemelerin geliştirilmesiyle ilgili   Application of Nano/Microencap-  S., & Bayar, M. C. (2019). Biyo-
             olarak, gıda güvenliği konusu da son   sulated Ingredients in Food Produ-  bozunur Ambalaj Materyallerinin
             derece endişe vericidir. Gıdaların   cts, 211-273.          Gıda Endüstrisinde Kullanımı. Plas-
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30