Page 25 - ChemLife Sayı 48
P. 25
25
SEKTÖREL GELIŞMELER www.chemlife.com.tr CHEMLIFE
zemelerin geliştirilmesinde önemli ambalajlarında zararlı kimyasalla- Halloub, A., Raji, M., Essabir, H., tik & Ambalaj Teknolojisi, 57-64.
ilerlemeler kaydedilmesine rağmen, rın kullanılması veya hangi üretim Chakchak, H., Bensalah, M. O., & Thongsrikhem, N., Taokaew, S.,
bunların yaygın şekilde ticarileşti- tekniklerinin kullanıldığı son derece Bouhfid, R. (2022). Intelligent food Sriariyanun, M., & Kirdponpattara,
rilmesinin önünde hala çok sayıda önemli bir konudur. Kimyasalların packaging film containing lignin S. (2022). Antibacterial activity in
engel bulunmaktadır. En önemli gıdaya migrasyonunu kantitatif and cellulose nanocrystals for gelatin-bacterial cellulose compo-
hususlardan biri, biyopolimerlerin olarak değerlendirmek ve ilgili gıda shelf life extension of food. Car- site film by thermally crosslinking
ekstraksiyonu, biyobazlı nanomal- güvenliği kurallarına uygunluğunu bohydrate Polymers, 296, 119972. with cinnamaldehyde towards
zemelerin ve doğal liflerin ayrılması sağlamak gerekmektedir. Gıda ile Hazarika, K. K., Konwar, A., Borah, food packaging application. Food
ve ayrıca gıda ambalajı için biyobazlı temas edebilecek kimyasal kalıntı- A., Saikia, A., Barman, P., & Haza- Packaging and Shelf Life, 31,
malzemelerin üretimi için gereken ları tespit etmek için daha karmaşık rika, S. (2023). Cellulose nanofiber 100766.
maliyet ve enerjinin nasıl azaltılaca- yöntemlere ihtiyaç vardır. mediated natural dye based bi- Wang, J., Euring, M., Ostendorf,
ğıdır. Biyobazlı ürünlerin toplu üreti- odegradable bag with freshness K., & Zhang, K. (2021). Biobased
mini destekleyebilecek daha esnek 4. KAYNAKLAR indicator for packaging of meat materials for food packaging.
and fish. Carbohydrate Polymers, Journal of Bioresources and Bi-
Andrade, M. S., Ishikawa, O. H., 300, 120241. oproducts.
Costa, R. S., Seixas, M. V., Rodri- Liu, X., Xu, Y., Liao, W., Guo, C., Weber, C. J. (2000). Biobased
gues, R. C., & Moura, E. A. (2022). Gan, M., & Wang, Q. (2023). Pre- packaging materials for the food
Development of sustainable food paration and characterization industry. The Royal Veterinary and
packaging material based on bi- of chitosan/bacterial cellulose Agricultural University, 1-69
odegradable polymer reinforced composite biodegradable films Yu, F., Fei, X., He, Y., & Li, H.
with cellulose nanocrystals. Food combined with curcumin and its (2021). Poly (lactic acid)-based
Packaging and Shelf Life, 31, application on preservation of composite film reinforced with
100807. strawberries. Food Packaging and acetylated cellulose nanocrystals
Atta, O. M., Manan, S., Shahzad, Shelf Life, 35, 101006. and ZnO nanoparticles for active
A., Ul-Islam, M., Ullah, M. W., & Lu, P., Xiao, H., Zhang, W., & Gong, food packaging. International
Yang, G. (2022). Biobased mate- G. (2014). Reactive coating of Journal of Biological Macromole-
rials for active food packaging: A soybean oil-based polymer on cules, 186, 770-779.
review. Food Hydrocolloids, 125, nanofibrillated cellulose film for Zahan, K. A., Azizul, N. M., Mus-
107419. water vapor barrier packaging. tapha, M., Tong, W. Y., & Rahman,
de Beukelaer, H., Hilhorst, M., Carbohydrate polymers, 111, 524- M. S. A. (2020). Application of
Workala, Y., Maaskant, E., & Post, 529. bacterial cellulose film as a bio-
W. (2022). Overview of the mec- Nechita, P. (2020). Review on degradable and antimicrobial pa-
hanical, thermal and barrier pro- polysaccharides used in coatings ckaging material. Materials Today:
perties of biobased and/or biodeg- for food packaging papers. Coatin- Proceedings, 31, 83-88.
radable thermoplastic materials. gs, 10(6), 566. Zhang, J., Huang, F., Wu, Y., Fu,
Polymer Testing, 116, 107803. Niu, B., Shao, P., Chen, H., & Sun, T., Huang, B., Liu, W., & Qiu, R.
Dufresne, A. (2018). Cellulose na- P. (2019). Structural and physioc- (2022). Mechanical properties and
nomaterials as green nanoreinfor- hemical characterization of novel interface improvement of bamboo
cements for polymer nanocompo- hydrophobic packaging films cellulose nanofibers reinforced
sites. Philosophical Transactions based on pullulan derivatives for autoclaved aerated concrete. Ce-
of the Royal Society A: Mathe- fruits preservation. Carbohydrate ment and Concrete Composites,
matical, Physical and Engineering Polymers, 208, 276–284. 134, 104760.
Sciences, 376(2112), 20170040. Pakutsah, K., & Aht-Ong, D. Zhou, L., Fu, J., Bian, L., Chang,
Fabra, M. J., López-Rubio, A., (2020). Facile isolation of cellulose T., & Zhang, C. (2022). Prepara-
Ambrosio-Martín, J., & Lagaron, J. nanofibers from water hyacinth tion of a novel curdlan/bacterial
M. (2016). Improving the barrier using water-based mechanical cellulose/cinnamon essential oil
properties of thermoplastic corn defibrillation: Insights into morp- blending film for food packaging
starch-based films containing ba- hological, physical, and rheological application. International Journal
cterial cellulose nanowhiskers by properties. International journal of Biological Macromolecules.
means of PHA electrospun coatin- of biological macromolecules, 145,
gs of interest in food packaging. 64-76.
Food Hydrocolloids, 61, 261-268. Petit, O., Velasco, C., & Spence,
Frone, A. N., Berlioz, S., Chailan, C. (2019). Multisensory consu-
J. F., & Panaitescu, D. M. (2013). mer-packaging interaction (CPI):
ticari yöntemlere ve makinelere Morphology and thermal proper- the role of new technologies. In
güçlü bir ihtiyaç vardır. Bu malze- ties of PLA–cellulose nanofibers Multisensory packaging (pp. 349-
melerin kullanım sonrası çevresel composites. Carbohydrate poly- 374). Palgrave Macmillan, Cham.
etkilerini azaltmak için gelecekteki mers, 91(1), 377-384. Saricaoglu, F. T. (2019). Yuksek
başka bir eğilim, bunların nasıl bi- Guimarães, A., Bourbon, A. I., Aze- basinc homojenizasyon islemi
yolojik olarak parçalandıklarını ve vedo, G., Venâncio, A., Pastrana, uygulanmis findik proteinlerinden
sürdürülebilir olduklarını daha iyi L. M., Abrunhosa, L., & Cerqueira, uretilen yenilebilir filmlerin me-
anlamak olmalıdır. M. A. (2021). Edible films and kanik ve bariyer ozellikleri. Gıda,
coatings as carriers of nano and 45(1), 115-124.
Gıda ambalajı için bazı biyobazlı microencapsulated ingredients. Sobeli, C., Uyarcan, M., Kayaardi,
malzemelerin geliştirilmesiyle ilgili Application of Nano/Microencap- S., & Bayar, M. C. (2019). Biyo-
olarak, gıda güvenliği konusu da son sulated Ingredients in Food Produ- bozunur Ambalaj Materyallerinin
derece endişe vericidir. Gıdaların cts, 211-273. Gıda Endüstrisinde Kullanımı. Plas-