Page 15 - ChemLife Sayı 49
P. 15
15
SEKTÖREL GELIŞMELER www.chemlife.com.tr CHEMLIFE
killendirilmiştir. Açık ve kapalı sistem
temizliği olarak iki ana gruba ayrılan
farklı özelliklere sahip ürünler bulun-
maktadır. Tüm ürünler gıda endüstri-
sinde kullanıma uygun olarak tasarlan-
mıştır. Açık alan temizliği ve hijyeni için
alkali, asidik veya nötr, köpüklü veya
köpüksüz temizlik ürünleri ve dezen-
fektanlar bulunmaktadır. Kapalı sistem
temizliğinde asidik ve alkali özellikte
iki ayrı kategoride ürün seçenekleri
mevcuttur. Ayrıca, ortam havasının
da temizliğini sağlayan yüksek düzey Görsel 1. Dik Yüzeyde Köpük Perfor-
dezenfektan ürünler bulunmaktadır. mansı Testi
Görsel 2. Konsantrasyon-İletkenlik [3] Griffith, Christopher J. "Food sa-
Maratem M401 Asidik Köpüklü Te- Kapalı Sistem temizliği grubu altındaki Grafiği fety: where from and where to?." Bri-
mizlik Ürünü fosforik asit bazlı; duvar, ürünler yerinde temizlik (cleaning in tish Food Journal (2006).
zemin ve ekipman temizliği için kulla- place-CIP) ürünleridir. Ekipmanı sök- Kapalı alan temizlik kimyasallarında
nılan bir temizlik ürünüdür. meden veya açmadan, otomatik ola- pastörizatör, seperatör, paslanmaz [4] Meireles, Ana, and Manuel Simões.
rak, ekipmandan ve boru hatlarından çelik tanklar ve hatların temizliğinde "Sanitation of equipment." Food Pre-
Gıda ve yem alanlarında kullanılan kirleri temizlemek için gerçekleştirilen kuvvetli alkali sıvı temizlik ürünü Ma- servation. Academic Press, 2017.
dezenfektanlar biyosidal ürünler yö- bir yöntemdir [7]. Kapalı sistemlerde, ratem M420 Alkali CIP temizlik ürünü 167-195.
netmeliğine göre “Ürün Tipi 4” olarak temizlik performansının sürekliliğini ve inorganik asitlerin karışımından olu-
sınıflandırılır ve bu ürün grubu için sağlayabilmek için sistemden çıkan şan, kuvvetli asidik, sıvı temizlik ürü- [5] Holah, J. T. "Cleaning and disinfe-
belirtilen zararlı mikroorganizmala- çözeltideki ürün konsantrasyonunu nü M421 Asidik CIP temizlik ürünü ction practices in food processing."
ra karşı etkin olması gerekmektedir. test edebilecekleri metotlar kullanıcı kullanılmaktadır. Farklı proses koşul- Hygiene in food processing (2014):
Buna göre, dezenfektanların belirtilen ile paylaşılır. Bu metotlar sayesinde larında ve farklı yapılardaki kirlerde, 259-304.
konsantrasyonda ve temas süresinde ürün kullanıcıları besledikleri çözel- yüksek temizlik ve hijyen etkinliğine
zararlı mikroorganizmalar olan bak- tinin ürün konsantrasyonunu sürekli sahip ürünlerle oluşturulmuş Ecza- [6] Sansebastiano, Giuliano, Roberta
terilerde (Azalma(log)≥5), fungus ve takip edebilir ve temizliği istediği ve- cıbaşı Tüketim Ürünleri gıda hijyeni Zoni, and Laura Bigliardi. "Cleaning
virüslerde (Azalma(log)≥4) etkili olması rimlilikle gerçekleştirebilir. Paylaşılan portföyü, “Maratem” markasıyla gıda and disinfection procedures in the
beklenmektedir. Bakteriler için TS EN formül ile titrasyon metodu kullanıla- endüstrisine hizmet vermektedir. food industry general aspects and
1276 ve mantarlar için TS EN 1650 rak konsantrasyon tayini sağlanabil- practical applications." Food Safety:
standardına göre etkinlik testleri yapıl- diği gibi iletkenlik ölçümü ile de kon- Referanslar A Practical and Case Study Approach.
maktadır. M402 Alkali Köpüklü QAC santrasyon takibi yapılabilir. İletkenlik Springer US, 2007.
Dezenfektan ve M403 Yüksek Klorlu metodunda, farklı konsantrasyonlarda [1] Holah, John, Huub Lelieveld, and
Köpüklü Dezenfektan ürünleri gıda ölçüm yapılan iletkenlik değerlerinin Domagoj Gabric, eds. Handbook of [7] Moerman, F., P. Rizoulières, and
endüstrisindeki zararlı mikroorganiz- grafik haline getirilmesiyle elde edilen hygiene control in the food industry. F. A. Majoor. "Cleaning in place (CIP)
malara karşı geliştirilmiş, dezenfektan korelasyon tablosu oluşturulur. Seyrel- Woodhead Publishing, 2016. in food processing." Hygiene in food
ruhsatına sahip olan ürünlerdir. tilen ürün çözeltisinin % ürün miktarı processing. Woodhead Publishing,
için iletkenlik ölçümü yapılır ve ilet- [2] Kamboj, Sahil, et al. "Food safety 2014. 305-383.
M405 Alüminyuma Uygun Alkali Kö- kenliğe karşılık gelen konsantrasyon and hygiene: a review." Internatio-
püklü Temizlik Ürünü alüminyum yü- miktarı grafikten okunur. nal Journal of Chemical Studies 8.2
zeyler için özel olarak tasarlanmıştır. (2020): 358-368.
Korozyona sebep olmaz ve yüzeylere
zarar vermez. Yüksek köpük özelliğiyle
kirlere çok iyi nüfus eder. Temizlik işle-
mi sırasında korozif etkisinin bulunma-
dığının anlaşılması için laboratuvarda
korozyon testi yapılmaktadır.
Köpüklü ürünlerde köpük performansı
test edilmektedir. Laboratuvarda yapı-
lan testlerde, ürünün kullanım oranın-
da bir mezür içerisinde çalkalanmasıyla
elde edilen köpük süreye bağlı olarak
ölçülerek köpük performansı belirlenir.
Ek olarak, ürün dik bir yüzeye köpük
lansı ile püskürtülerek istenilen temas
süresi boyunca kalması beklenir (Gör-
sel 1). Köpüğün dik bir yüzeye tutuna-
rak yüzeyde kalma süresinin kaydedil-
mesi köpük performansını ölçmek için
laboratuvar dışında uygulanan diğer
bir yöntemdir.