Page 15 - ChemLife Sayı 49
P. 15

15
             SEKTÖREL GELIŞMELER                                                        www.chemlife.com.tr    CHEMLIFE





             killendirilmiştir.  Açık ve kapalı sistem
             temizliği olarak iki ana gruba ayrılan
             farklı özelliklere sahip ürünler bulun-
             maktadır. Tüm ürünler gıda endüstri-
             sinde kullanıma uygun olarak tasarlan-
             mıştır. Açık alan temizliği ve hijyeni için
             alkali, asidik veya nötr, köpüklü veya
             köpüksüz temizlik ürünleri ve dezen-
             fektanlar bulunmaktadır. Kapalı sistem
             temizliğinde asidik ve alkali özellikte
             iki ayrı kategoride ürün seçenekleri
             mevcuttur. Ayrıca, ortam havasının
             da temizliğini sağlayan yüksek düzey   Görsel 1. Dik Yüzeyde Köpük Perfor-
             dezenfektan ürünler bulunmaktadır.  mansı Testi
                                                                         Görsel 2. Konsantrasyon-İletkenlik   [3] Griffith, Christopher J. "Food sa-
             Maratem M401 Asidik Köpüklü Te-  Kapalı Sistem temizliği grubu altındaki   Grafiği       fety: where from and where to?." Bri-
             mizlik Ürünü fosforik asit bazlı; duvar,   ürünler yerinde temizlik (cleaning in         tish Food Journal (2006).
             zemin ve ekipman temizliği için kulla-  place-CIP) ürünleridir. Ekipmanı sök-  Kapalı alan temizlik kimyasallarında
             nılan bir temizlik ürünüdür.   meden veya açmadan, otomatik ola-  pastörizatör,  seperatör,  paslanmaz   [4] Meireles, Ana, and Manuel Simões.
                                           rak, ekipmandan ve boru hatlarından   çelik tanklar ve hatların temizliğinde   "Sanitation of equipment." Food Pre-
             Gıda ve yem alanlarında kullanılan   kirleri temizlemek için gerçekleştirilen   kuvvetli alkali sıvı temizlik ürünü Ma-  servation.  Academic  Press,  2017.
             dezenfektanlar biyosidal ürünler yö-  bir yöntemdir [7]. Kapalı sistemlerde,   ratem M420 Alkali CIP temizlik ürünü   167-195.
             netmeliğine göre “Ürün Tipi 4” olarak   temizlik performansının sürekliliğini   ve inorganik asitlerin karışımından olu-
             sınıflandırılır ve bu ürün grubu için   sağlayabilmek için sistemden çıkan   şan, kuvvetli asidik, sıvı temizlik ürü-  [5] Holah, J. T. "Cleaning and disinfe-
             belirtilen zararlı mikroorganizmala-  çözeltideki ürün konsantrasyonunu   nü M421 Asidik CIP temizlik ürünü   ction practices in food processing."
             ra karşı etkin olması gerekmektedir.   test edebilecekleri metotlar kullanıcı   kullanılmaktadır. Farklı proses koşul-  Hygiene in food processing (2014):
             Buna göre, dezenfektanların belirtilen   ile paylaşılır. Bu metotlar sayesinde   larında ve farklı yapılardaki kirlerde,   259-304.
             konsantrasyonda ve temas süresinde   ürün kullanıcıları besledikleri çözel-  yüksek temizlik ve hijyen etkinliğine
             zararlı mikroorganizmalar olan bak-  tinin ürün konsantrasyonunu sürekli   sahip ürünlerle oluşturulmuş Ecza-  [6] Sansebastiano, Giuliano, Roberta
             terilerde (Azalma(log)≥5), fungus ve   takip edebilir ve temizliği istediği ve-  cıbaşı Tüketim Ürünleri gıda hijyeni   Zoni, and Laura Bigliardi. "Cleaning
             virüslerde (Azalma(log)≥4) etkili olması   rimlilikle gerçekleştirebilir. Paylaşılan   portföyü, “Maratem” markasıyla gıda   and disinfection procedures in the
             beklenmektedir. Bakteriler için TS EN   formül ile titrasyon metodu kullanıla-  endüstrisine hizmet vermektedir.   food industry general aspects and
             1276 ve mantarlar için TS EN 1650   rak konsantrasyon tayini sağlanabil-                 practical applications." Food Safety:
             standardına göre etkinlik testleri yapıl-  diği gibi iletkenlik ölçümü ile de kon-  Referanslar  A Practical and Case Study Approach.
             maktadır. M402 Alkali Köpüklü QAC   santrasyon takibi yapılabilir. İletkenlik            Springer US, 2007.
             Dezenfektan ve M403 Yüksek Klorlu   metodunda, farklı konsantrasyonlarda   [1] Holah, John, Huub Lelieveld, and
             Köpüklü Dezenfektan ürünleri gıda   ölçüm yapılan iletkenlik değerlerinin   Domagoj Gabric, eds. Handbook of   [7] Moerman, F., P. Rizoulières, and
             endüstrisindeki zararlı mikroorganiz-  grafik haline getirilmesiyle elde edilen   hygiene control in the food industry.   F. A. Majoor. "Cleaning in place (CIP)
             malara karşı geliştirilmiş, dezenfektan   korelasyon tablosu oluşturulur. Seyrel-  Woodhead Publishing, 2016.  in food processing." Hygiene in food
             ruhsatına sahip olan ürünlerdir.  tilen ürün çözeltisinin % ürün miktarı                 processing. Woodhead Publishing,
                                           için iletkenlik ölçümü yapılır ve ilet-  [2] Kamboj, Sahil, et al. "Food safety   2014. 305-383.
             M405 Alüminyuma Uygun Alkali Kö-  kenliğe karşılık gelen konsantrasyon   and hygiene: a review." Internatio-
             püklü Temizlik Ürünü alüminyum yü-  miktarı grafikten okunur.  nal Journal of Chemical Studies 8.2
             zeyler için özel olarak tasarlanmıştır.                     (2020): 358-368.
             Korozyona sebep olmaz ve yüzeylere
             zarar vermez. Yüksek köpük özelliğiyle
             kirlere çok iyi nüfus eder. Temizlik işle-
             mi sırasında korozif etkisinin bulunma-
             dığının anlaşılması için laboratuvarda
             korozyon testi yapılmaktadır.

             Köpüklü ürünlerde köpük performansı
             test edilmektedir. Laboratuvarda yapı-
             lan testlerde, ürünün kullanım oranın-
             da bir mezür içerisinde çalkalanmasıyla
             elde edilen köpük süreye bağlı olarak
             ölçülerek köpük performansı belirlenir.
             Ek olarak, ürün dik bir yüzeye köpük
             lansı ile püskürtülerek istenilen temas
             süresi boyunca kalması beklenir (Gör-
             sel 1). Köpüğün dik bir yüzeye tutuna-
             rak yüzeyde kalma süresinin kaydedil-
             mesi köpük performansını ölçmek için
             laboratuvar dışında uygulanan diğer
             bir yöntemdir.
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20