Page 13 - ChemLife Sayı 50
P. 13
13
BILIMSEL GELIŞMELER www.chemlife.com.tr CHEMLIFE
MIKSOLOJI BILIMI
VE AY TEMALI KOKTEYLLER
Birinin seveceği bir Cooking Questions podcast'inin su- lir. Kokteyl barları genellikle, tatlılık ve nuslarını kullanmaya teşvik edildi. Av-
nucusu ve Liquid Intelligence: The Art lezzet katan bir konsantre oluşturmak rupa'nın dört bir yanından düzinelerce
kokteyl yapmak hassas
and Science of the Perfect Cocktail'in için meyve ve şekeri birleştirerek yap- başvuru yapıldı. Bazıları küçük uydu
bir denge işidir. Ne çok yazarı Dave Arnold, "Her kokteyl tarzı tıkları özel basit şurupları kullanır. garnitürleri içeriyordu. Diğerleri gaz
tatlı ne çok tatlı? Yoksa için, hedeflediğim belirli oranlar var. İyi bulutlarını simüle etmek için pamuk
bir kokteylin anahtarının doğru asit, Malzemeleri bir çalkalayıcıda birleşti- şeker kullandı. Bir sunum karanlıkta
acı mı olmalı? Sıradan şeker, alkol ve seyreltme dengesini rirken eklemek istediğiniz tüm şeker, parladı. Bir diğeri Jüpiter'in kendisini
biriden profesyonel bulmak” olduğunu açıklıyor. asit ve diğer maddelerin yaklaşık 44,3 taklit edecek şekilde katmanlıydı.
mL olması gerekir, çünkü bu karışıma
barmene kadar iyi bir
Arnold, asit için, limon ve misket limo- buz eklediğini unutulmamalıdır. Bu Margherita Gagnoni'nin genel kazanan
kokteyl hazırlamak için nunun başlangıç malzemeleri olarak buz, çalkalanmış bir içecekte seyrelt- kokteyl tarifi, Europa'nın jeolojisinden
uygulayabilecek bazı iyi bir seçenek olduğunu belirtiyor ve menin çoğunu sağlar, bu nedenle bar- esinlenmiştir. Gagnoni, tonik su, hin-
ekliyor, “Narenciye suları, içeceklere menlerin temel tarifte eklenen suyu distancevizi suyu, zencefilli gazoz,
bilimsel pratik kurallar
doku katma özelliğine sahiptir, bu ne- hesaba katması gerekir, aksi takdirde elma suyu ve uzak okyanuslarda olası
burada da geçerli. denle viski ve benzeri alkollü içkiler bir içeceğin tadı sulanır. yaşamı ima etmek için kullanılan bir
içeren kokteyllerde yaygındır. Birisi tür alg olan spirulinadan yapılan ışıltılı
narenciye tatlarını en aza indirmek BU DÜNYA DIŞINDAN mavi bir kokteylle birinci oldu.
istiyorsa, daha üzüm aromalı bir şey MOKTEYLLER
kullanmayı ve böylece sitrik asidi tar- Saskia Seemann'ın lavanta şurubu,
tarik asitle değiştirmeyi öneririm.” Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Space Juice tonik, ezilmiş buz ve şeker ipi garni-
yarışmasını bu yıl Ocak ayında düzen- türünden oluşan basit ama son derece
Şeker, içeceklere birçok şekilde katı- ledi. Mocktail yapımı yarışması, ajansın çarpıcı kombinasyonu, Juice'ın buzlu
labilir. Tipik bir yöntem, meyve suyu yeni gezegenler arası uzay aracı Jupi- ayların okyanuslarını ve Jüpiter'i tek
eklemektir. Örneğin ananas suyu, kö- ter Icy Moons Explorer, kısaca “Juice” bir içecekte keşfetme misyonunun ru-
pürtücü bir madde olarak çalışır, ayrıca etrafında şekilleniyor. Araç Jüpiter'in hunu yakalayacak şekilde tasvir edildi.
içeriğindeki yüksek su içeriğiyle şekeri üç uydusu Ganymede, Callisto ve
doğal olarak seyrelterek ve doku ekle- Europa hakkında bilgi toplamak için Gönderilen 70 tarifin tamamı, uzay
yerek kokteylde üçlü görevi üstlenir. Nisan ayında fırlatılmıştı. aracının fırlatılması için dijital bir tarif
Ekstra doku sağlamanın bir başka yolu kitabında birleştirildi.
da karbonasyondur. Eklenen karbon- Katılımcılar, içeceklerini tasarlarken
dioksit, çalkalanmış içeceklerin düz yaratıcı olmaya ve Jüpiter'in dönen gaz
veya mat hissedilmesini engelleyebi- bulutlarını ve uydularının derin okya-