Page 13 - ChemLife Sayı 50
P. 13

13
             BILIMSEL GELIŞMELER                                                        www.chemlife.com.tr    CHEMLIFE



















































              MIKSOLOJI BILIMI


              VE AY TEMALI KOKTEYLLER






             Birinin seveceği bir          Cooking Questions podcast'inin su-  lir. Kokteyl barları genellikle, tatlılık ve   nuslarını kullanmaya teşvik edildi. Av-
                                           nucusu ve Liquid Intelligence: The Art   lezzet katan bir konsantre oluşturmak   rupa'nın dört bir yanından düzinelerce
             kokteyl yapmak hassas
                                           and Science of the Perfect Cocktail'in   için meyve ve şekeri birleştirerek yap-  başvuru yapıldı. Bazıları küçük uydu
             bir denge işidir. Ne çok      yazarı Dave Arnold, "Her kokteyl tarzı   tıkları özel basit şurupları kullanır.  garnitürleri içeriyordu. Diğerleri gaz
             tatlı ne çok tatlı? Yoksa     için, hedeflediğim belirli oranlar var. İyi                bulutlarını simüle etmek için pamuk
                                           bir kokteylin anahtarının doğru asit,   Malzemeleri bir çalkalayıcıda birleşti-  şeker kullandı. Bir sunum karanlıkta
             acı mı olmalı? Sıradan        şeker, alkol ve seyreltme dengesini   rirken eklemek istediğiniz tüm şeker,   parladı. Bir diğeri Jüpiter'in kendisini
             biriden profesyonel           bulmak” olduğunu açıklıyor.   asit ve diğer maddelerin yaklaşık 44,3   taklit edecek şekilde katmanlıydı.
                                                                         mL olması gerekir, çünkü bu karışıma
             barmene kadar iyi bir
                                           Arnold, asit için, limon ve misket limo-  buz eklediğini unutulmamalıdır. Bu   Margherita Gagnoni'nin genel kazanan
             kokteyl hazırlamak için       nunun başlangıç malzemeleri olarak   buz, çalkalanmış bir içecekte seyrelt-  kokteyl tarifi, Europa'nın jeolojisinden
             uygulayabilecek bazı          iyi bir seçenek olduğunu belirtiyor ve   menin çoğunu sağlar, bu nedenle bar-  esinlenmiştir. Gagnoni, tonik su, hin-
                                           ekliyor, “Narenciye suları, içeceklere   menlerin temel tarifte eklenen suyu   distancevizi  suyu,  zencefilli  gazoz,
             bilimsel pratik kurallar
                                           doku katma özelliğine sahiptir, bu ne-  hesaba katması gerekir, aksi takdirde   elma suyu ve uzak okyanuslarda olası
             burada da geçerli.            denle viski ve benzeri alkollü içkiler   bir içeceğin tadı sulanır.  yaşamı ima etmek için kullanılan bir
                                           içeren kokteyllerde yaygındır. Birisi                      tür alg olan spirulinadan yapılan ışıltılı
                                           narenciye tatlarını en aza indirmek   BU DÜNYA DIŞINDAN    mavi bir kokteylle birinci oldu.
                                           istiyorsa, daha üzüm aromalı bir şey   MOKTEYLLER
                                           kullanmayı ve böylece sitrik asidi tar-                    Saskia Seemann'ın lavanta şurubu,
                                           tarik asitle değiştirmeyi öneririm.”  Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Space Juice   tonik, ezilmiş buz ve şeker ipi garni-
                                                                         yarışmasını bu yıl Ocak ayında düzen-  türünden oluşan basit ama son derece
                                           Şeker, içeceklere birçok şekilde katı-  ledi. Mocktail yapımı yarışması, ajansın   çarpıcı kombinasyonu, Juice'ın buzlu
                                           labilir. Tipik bir yöntem, meyve suyu   yeni gezegenler arası uzay aracı Jupi-  ayların okyanuslarını ve Jüpiter'i tek
                                           eklemektir. Örneğin ananas suyu, kö-  ter Icy Moons Explorer, kısaca “Juice”   bir içecekte keşfetme misyonunun ru-
                                           pürtücü bir madde olarak çalışır, ayrıca   etrafında şekilleniyor. Araç Jüpiter'in   hunu yakalayacak şekilde tasvir edildi.
                                           içeriğindeki yüksek su içeriğiyle şekeri   üç  uydusu  Ganymede,  Callisto  ve
                                           doğal olarak seyrelterek ve doku ekle-  Europa hakkında bilgi toplamak için   Gönderilen 70 tarifin tamamı, uzay
                                           yerek kokteylde üçlü görevi üstlenir.   Nisan ayında fırlatılmıştı.  aracının fırlatılması için dijital bir tarif
                                           Ekstra doku sağlamanın bir başka yolu                      kitabında birleştirildi.
                                           da karbonasyondur. Eklenen karbon-  Katılımcılar, içeceklerini tasarlarken
                                           dioksit, çalkalanmış içeceklerin düz   yaratıcı olmaya ve Jüpiter'in dönen gaz
                                           veya mat hissedilmesini engelleyebi-  bulutlarını ve uydularının derin okya-
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18