Page 21 - ChemLife Sayı 25
P. 21

Katkı ; Türk Dil Kurumu    kullanıldığı görülmektedir.   “Ayran yapımında kullanılan   Ana unsurlar
        sözlük anlamı olarak olumlu   Ortaçağda tuz ve odun   su yada tuz...”
        manada bir eklentidir.     tütsüsünün yanı sıra, etlere                          • Gıda katkı maddeleri,
        Olumsuz söz öbeklerinde    nitrat konarak hem botilizm   “Ekmek yapımında kullanılan;   güvenliğini, tazeliğini, tadını,
        kullanıldığında anlatım    önlenmeye çalışılmış, hem   su,tuz,maya...”           dokusunu veya görünümünü
        bozukluğuna neden olur.    de etin renginin daha sağlıklı                        korumak için gıdaya eklenen
        Fakat,bu kelimeye,gelişen   göründüğü fark edilmiştir.  “Çaya atılan şeker ...”  maddelerdir.
        teknoloji ile birlikte artık,hem
        olumlu hem olumsuz anlam   Sonuç; gıda katkı          “Salça yapımında kullanılan   • Gıda katkı maddelerinin,
        yüklenebiliyor.“gıda katkı   maddelerinin tarihsel    tuz...”                    kullanılmadan önce insan
        maddesi, katkı boyası, katkılı   gelişimlerinin iki etki ile                     sağlığı üzerindeki olası zararlı
        yem, katkı maması ,katkılı   şekillendiği anlaşılmaktadır.   “Suların klorlanması...”  etkileri kontrol edilmelidir.
        yakıt, katkılı kumaş, katkılı   Bunlardan birincisi; gelişen
        metal, katkılı plastik, katkılı   teknoloji paralelinde gıda   “Klasik Üzüm Rakısı   • FAO / WHO Ortak Gıda
        ilaçlar....” Özellikle sanayi   saklama yöntemlerinin de   yapımında kullanılan anason,   Katkı Maddeleri Uzman
        devrimi ve teknoloji ile    geliştirilmesine duyulan   şekerpancarı...”          Komitesi (JECFA), gıda katkı
        “katkı” sözcüğü diğer birçok   gereksinimdir. İkinci etki ise;                   maddelerinin güvenliğini
        sözcüğün tamamlayıcısı     tüketici gözünde gıdanın   “Gün kurusu kayısı ile     değerlendirmekten sorumlu
        olmuştur.                  mevcut kalitesinin daha iyi   kükürtlü kayısı farkı...”  uluslararası bir organdır.
                                   algılanmasını sağlamaktır. Bu                                                      BİLİMSEL
        Neyin “katkı” olup olmadığına   etkilerden ilki uluslar arası   “UHT sütlere verilen ısı... ve   • Sadece Codex Alimentarius
        karar vermek ise, o spesifik   gıda ticareti de düşünülünce,   sıcaklığın şok etkisiyle, anlık   Komisyonu tarafından
        alanda son derece uzmanlık   bu maddelerin gerekliliğini   artmasıyla, termal mikrobiyal   maksimum kullanım seviyeleri
        isteyen bir iş olup, akabinde   ortaya koymaktadır. Gıda   yük azaltımı, gıda muhafaza...”    belirlenmiş olan JECFA
        ihtisas sahibi kişilerin bile   katkı maddelerinin dünyadaki   ( ısı bir madde midir? Bu işlem   tarafından değerlendirilmiş
        zihninde bulanık tablolar   pazarı 1900’lü yıllarda 10   kaktkı maddesi olabilir mi?)  ve güvenli kabul edilen gıda
        yaratan, şüpheli, tartışmalı   milyar dolara ulaşmış olup,                       katkı maddeleri, uluslararası
        durumdur.                  günümüzde çok daha büyük   .....                      olarak işlem gören gıdalarda
                                   rakamlarla ifade edilmektedir.                        kullanılabilir.
        Beslenme, insanın hayatını   Resmi belgelere göre, 1965   “Üzerindeki yabani mayalar
        idame ettirebilmesi için   yılında A.B.D’de yaklaşık   ile fermente olup, dışarıdan   NELER KATKI           21
        en temel ihtiyaçlarından   300.000 ton gıda katkı     beşeri olarak hiç bir ek maya   MADDESI OLABILIR        kimya teknolojileri gazetesi  I        I  www.chemlife.com.tr
        biridir. Günümüz itibarıyla   maddesi kullanılmıştır.  kullanılmadan imal edilen
        (2019),elli yıl öncesini                              meyve şarapları...”        Gıda katkı maddeleri yalnızca
        kıyasladığımızda beslenme   GKM’lerinin Halk sağlığı                             kullanımları teknolojik
        alışkanlıklarımızın neredeyse   açısından önemi ise; sorumlu   “Köy çeşmeleri, doğal kaynak   bir ihtiyaç duyduğunda,
        tamamen değiştiğini        örgütlerce kullanılmasına izin   suları ve derelerden içilen   tüketicileri yanıltmadığında
        söyleyebiliriz. Günümüzde   verilen bu katkı maddelerinin   sularda bulunan mineraller...”  ve gıdanın besin kalitesini
        hem zaman darlığından,     bazıları, sağlık açısından                            korumak veya gıdanın
        hem pratik olduklarından,   herhangi bir sakınca       “Gıda katkı maddesine”    stabilitesini artırmak gibi iyi
        hem de çekici görüntüleri   yaratmamalarına karşın,   bilimsel bir tanım yapacak   tanımlanmış bir teknolojik
        nedeniyle, üzerinde çok    bazıları sürekli alınmaları   olursak, yukarıdaki bilgiler   fonksiyona hizmet ettiğinde
        da fazla düşünmeden        halinde ciddi tehlikeler   bize ışık tutacaktır.      haklı çıkar.
        tükettiğimiz hazır yiyeceklerle,   doğurabilecek niteliktedirler.
        doğal besinlerden hızla    Katkı maddelerinin neden    Gıda katkı maddesi: Gıdada   Yiyecek üretiminin
        uzaklaşıyoruz.             oldukları zararları gerçek   doğal olarak bulunmayan -   ihtiyaçlarını karşılamak
                                   anlamda tespit edebilecek   eksik olan, dışarıdan beşeri   için zaman içinde pek çok
        Gıdalara istenilerek       araştırmalar; bu maddelerin   olarak ilave edilen, doğal   farklı gıda katkı maddesi
        kimyasal madde katılımı    çeşitliliği, yaygın kullanımları   şartlarla eklenti sayılmayan,   geliştirilmiştir, çünkü
        ile ilgili tarihsel gelişmeler   ve çok küçük miktarlarda   gıda ana maddesinden miktar   büyük ölçekte yemek
        incelendiğinde, tuz ve odun   bile olsa hayat boyu    olarak daha az yada buna   yapmak, onları evde küçük
        tütsüsünün bilinen en eski   alınmaları nedeniyle henüz   eşit düzeyde olan, gıdanın   ölçekte yapmaktan çok
        katkı kullanma yöntemleri   yapılamamıştır. GKM’leri   beslenme değerlerini artırıcı,   farklıdır. İşlenmiş gıdaların,
        olduğu anlaşılmaktadır.    Türkiye gibi kontrollerin   renk – tat – koku – şekil   fabrikalardan veya endüstriyel
        Gıda boyalarının kullanımı   yetersiz olduğu; hem     – kıvam - kullanım süresi   mutfaklardan, depolara ve
        M.Ö 3500 yıllarında eski   üreticinin, hem de tüketicinin   (muhafaza ömrü) gibi duyusal   mağazalara ve son olarak da
        Mısır’a kadar dayandığı;   bilinçsiz olduğu toplumlarda   , görsel ; kalitatif ve kantitatif   tüketicilere olan seyahatleri
        M.Ö. 3000 yıllarında ise   daha büyük bir tehlike     değer katan etkenlerdir,   boyunca güvenli ve iyi
        et ürünlerini saklamada    oluşturmaktadır.           diyebiliriz.               durumda kalmasını sağlamak
        tuzdan yararlanıldığı, M.Ö.                                                      için katkı maddelerine ihtiyaç
        900 yıllarında hem tuz, hem   “Yoğurt yapımında süte   (WHO) Dünya Sağlık        vardır.
        de odun tütsüsünün gıda    katılan maya (yoğurt veya saf   Örgütü’ne göre  “Gıda Katkı
        saklama yöntemleri olarak   kültür);katkı maddesi midir?”  Maddesi”              Gıdanın güvenliğini, tazeliğini,
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26