Page 26 - ChemLife Sayı 25
P. 26

Mono sodyum glutamatın     Renklendiricilerin bir bölümü   olur? YANLIŞ. Tam tersine!.   oluşmaktadır. Bunlara birer
        besinlerde kullanımı, deniz   toksik ve karsinojenik   Besinlerimizin daha sağlıklı   örnek verirsek; pancar
        yosunları kullanımı ile antik   bulunmuş ve kullanımı   olarak saklanabilmesi  ve   suyundan elde edilen kırmızı
        Çin mutfağına kadar uzanır.   yasaklanmıştır.         lezzetini koruyabilmesi için   renklendirici E 162 doğal,
        1900 yıllarının başlarında                            bu maddelerin kullanılması   doğadakinin eşdeğeri olan
        Japonlar deniz yosunlarındaki   4. BESIN DEĞERINI     kaçınılmazdır. Nitrat, nitrit     sitrik asit doğala özdeş,
        glutamatın aroma artırıcı   KORUYUCU,                 katılmamış işlenmiş et     doğada hiç bulunmayıp da
        özellikten sorumlu olduğunu   GELIŞTIRICILER (BESIN   ürünlerinde mikrobiyolojik   insan tarafından üretilmiş
        keşfettiler. Bundan sonra   ÖĞELERI)                  bozulma olabilir. Bu da    olan dodesil gallat, oktil gallat,
        besinlerde kullanmak üzere                            ölüme kadar uzanan Botulizm   bütillenmiş hidroksianizol
        MSG üretmeye başladılar.   a. Diyette eksik olabilecek   gibi gıda zehirlenmelerinin   gibi antioksidanlar da yapay
        Uzun yıllar MSG’ın kendi   besin öğelerini ekleme (A,   nedenidir.  Antioksidan   maddelerdir. Halk arasında
        tadı olmadığına ancak      D,E,C vitaminleri gibi)    katılmaması durumunda,     dolaşan, doğal maddeler
        katıldığı besinin aromasını                           yağlar oksitlenir ve sağlık   yararlıdır, yapay maddeler
        kuvvetlendirdiğine inanıldı.   b. İşleme sırasında kaybolan   için zararlı peroksitler ve   zararlıdır” şeklinde ifade
        Son yıllarda yapılan       besin öğelerini yerine koyma   diğer oksidasyon ürünleri   edebileceğimiz  kanı da
        çalışmalar ise, MSG ın basit   (B1, B2, niasin)       oluşur. Kısa süreli ve taze   yanlıştır. İster doğal, ister
        bir aroma artırıcı değil,                             tüketilebilecek gıdalara,katkı   yapay olsun tüm katkıların
        umami olarak adlandırılan 5.   Gıda katkı maddeleri doğal,    maddesi zaten konulmaz.  zararlı olup olmamasını
        tadı verdiğini göstermektedir.   doğala özdeş veya yapay   (!) Uzun süreli olanlara da   belirleyen faktör katkının
   BİLİMSEL
                                   olabilir. Doğal katkı maddeleri   bilimsel ve etik değerlerde   kullanılan miktarıdır,yani
        Tat reseptör fizyolojisi ile   : Pancar suyundan elde   katılması sorun yaratmaz.(!)  dozdur ...
        ilgili çalışmalar 5. temel tadın   edilen kırmızı renklendirici
        mevcudiyetinin doğruluğunu   gibi (E162). Doğala özdeş   • Tüm  gıda katkı maddeleri   • E Kodlu Katkı Maddeleri
        kanıtlamıştır              katkı maddeleri: Doğadakinin   insan sağlığı için zararlıdır   Sağlığa Zararlıdır YANLIŞ.
                                   insan tarafından yapılan   YANLIŞ. Gıda katkı         Gıdalarda kullanılan katkı
        b. Renklendiriciler (tartrazin,   ikizidir,vanilya gibi. Yapay   maddeleri uluslararası    maddelerinde bir standardın
        indigotin vb.): İşleme ve   katkı maddeleri: İnsan    standartlar dikkate alınarak   sağlanabilmesi için gıda katkı
        depolama sırasında kaybolan   tarafından yapılmıştır,doğada   hazırlanan “Türk Gıda   maddeleri uluslararası bir
        doğal rengi yeniden        bulunmaz,sakkarin gibi.    Kodeksi Yönetmeliği” ne    sistemle numaralandırılmıştır.
        kazandırmak, zayıf olan                               göre kullanıldıklarında    Numaraların başında bulunan
        rengi kuvvetlendirmek,     Yanlış ve doğru bilgiler :  sağlık üzerinde zararlı etki   E harfi  Europe (Avrupa)
   26
        gerçekte renksiz olan besine                          göstermezler.(!) Tarım ve   sözcüğünün ilk harfidir. Bir
        renk vermek, düşük kaliteyi   • Gıda Katkı maddeleri   Köyişleri Bakanlığı’ndan   katkının E kodu taşıması,
        gizleyerek tüketici beğenisi   sadece paketlenmiş hazır   üretim izni almış ve iyi imalat   bu katkının üzerinde tüm
        kazanmak amacıyla katılırlar.   gıdalarda  kullanılır. YANLIŞ.   koşullarına uyan işletmeler bu   güvenlik çalışmalarının
        Bu maddeler alkolsüz       Ekmek ve rafine tuz dahil   konuda güvence oluşturur.  tamamlandığını  ve Avrupa
        içecekler, şekerlemeler,   işlenmiş gıdaların hemen                              Birliği’nin Bilimsel Gıda
        dondurmalar, pelteler, unlu   hemen tamamında gıda katkı   • Tüm gıda katkı maddeleri   Komitesi tarafından
        ürünler, yapay toz içecekler,   maddeleri kullanılmaktadır.  yapaydır YANLIŞ. Gıda katkı   kodlanarak onaylandığını
    kimya teknolojileri gazetesi  I        I   www.chemlife.com.tr
        sakızlar, gofret bisküvi                              maddeleri yapay olabildikleri   gösterir.
        ve kremalar gibi birçok    • Katkı maddesi kullanmazsak   gibi birçoğu da doğal ya da
        üründe kullanılmaktadır.   gıdalarımız daha sağlıklı   doğala özdeş maddelerden












        BAZI KATKI MADDELERI VE ÖZELLIKLERI



        İçerik Türleri    Ne yaparlar             Kullanım Örnekleri      Ürün Etiketlerinde Bulunan İsimler

        Koruyucular       Yiyeceklerin bakteri, küf, mantar   Meyve sosları ve reçelleri,   Askorbik asit, sitrik asit, sodyum benzoat, kalsiyum
                          veya mayadan (antimikrobiyaller)   içecekler, unlu mamüller,   propiyonat, sodyum erithorbat, sodyum nitrit, kalsiyum
                          bozulmasını önleyin;renk, lezzet   kurutulmuş etler, yağlar ve   sorbat, potasyum sorbat, BHA, BHT, EDTA,
                          veya dokudaki değişiklikleri   margarinler, tahıllar, soslar,
                          yavaşlatmak             atıştırmalık gıdalar, meyveler ve
                                                  sebzeler
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31