Page 26 - ChemLife Sayı 25
P. 26
Mono sodyum glutamatın Renklendiricilerin bir bölümü olur? YANLIŞ. Tam tersine!. oluşmaktadır. Bunlara birer
besinlerde kullanımı, deniz toksik ve karsinojenik Besinlerimizin daha sağlıklı örnek verirsek; pancar
yosunları kullanımı ile antik bulunmuş ve kullanımı olarak saklanabilmesi ve suyundan elde edilen kırmızı
Çin mutfağına kadar uzanır. yasaklanmıştır. lezzetini koruyabilmesi için renklendirici E 162 doğal,
1900 yıllarının başlarında bu maddelerin kullanılması doğadakinin eşdeğeri olan
Japonlar deniz yosunlarındaki 4. BESIN DEĞERINI kaçınılmazdır. Nitrat, nitrit sitrik asit doğala özdeş,
glutamatın aroma artırıcı KORUYUCU, katılmamış işlenmiş et doğada hiç bulunmayıp da
özellikten sorumlu olduğunu GELIŞTIRICILER (BESIN ürünlerinde mikrobiyolojik insan tarafından üretilmiş
keşfettiler. Bundan sonra ÖĞELERI) bozulma olabilir. Bu da olan dodesil gallat, oktil gallat,
besinlerde kullanmak üzere ölüme kadar uzanan Botulizm bütillenmiş hidroksianizol
MSG üretmeye başladılar. a. Diyette eksik olabilecek gibi gıda zehirlenmelerinin gibi antioksidanlar da yapay
Uzun yıllar MSG’ın kendi besin öğelerini ekleme (A, nedenidir. Antioksidan maddelerdir. Halk arasında
tadı olmadığına ancak D,E,C vitaminleri gibi) katılmaması durumunda, dolaşan, doğal maddeler
katıldığı besinin aromasını yağlar oksitlenir ve sağlık yararlıdır, yapay maddeler
kuvvetlendirdiğine inanıldı. b. İşleme sırasında kaybolan için zararlı peroksitler ve zararlıdır” şeklinde ifade
Son yıllarda yapılan besin öğelerini yerine koyma diğer oksidasyon ürünleri edebileceğimiz kanı da
çalışmalar ise, MSG ın basit (B1, B2, niasin) oluşur. Kısa süreli ve taze yanlıştır. İster doğal, ister
bir aroma artırıcı değil, tüketilebilecek gıdalara,katkı yapay olsun tüm katkıların
umami olarak adlandırılan 5. Gıda katkı maddeleri doğal, maddesi zaten konulmaz. zararlı olup olmamasını
tadı verdiğini göstermektedir. doğala özdeş veya yapay (!) Uzun süreli olanlara da belirleyen faktör katkının
BİLİMSEL
olabilir. Doğal katkı maddeleri bilimsel ve etik değerlerde kullanılan miktarıdır,yani
Tat reseptör fizyolojisi ile : Pancar suyundan elde katılması sorun yaratmaz.(!) dozdur ...
ilgili çalışmalar 5. temel tadın edilen kırmızı renklendirici
mevcudiyetinin doğruluğunu gibi (E162). Doğala özdeş • Tüm gıda katkı maddeleri • E Kodlu Katkı Maddeleri
kanıtlamıştır katkı maddeleri: Doğadakinin insan sağlığı için zararlıdır Sağlığa Zararlıdır YANLIŞ.
insan tarafından yapılan YANLIŞ. Gıda katkı Gıdalarda kullanılan katkı
b. Renklendiriciler (tartrazin, ikizidir,vanilya gibi. Yapay maddeleri uluslararası maddelerinde bir standardın
indigotin vb.): İşleme ve katkı maddeleri: İnsan standartlar dikkate alınarak sağlanabilmesi için gıda katkı
depolama sırasında kaybolan tarafından yapılmıştır,doğada hazırlanan “Türk Gıda maddeleri uluslararası bir
doğal rengi yeniden bulunmaz,sakkarin gibi. Kodeksi Yönetmeliği” ne sistemle numaralandırılmıştır.
kazandırmak, zayıf olan göre kullanıldıklarında Numaraların başında bulunan
rengi kuvvetlendirmek, Yanlış ve doğru bilgiler : sağlık üzerinde zararlı etki E harfi Europe (Avrupa)
26
gerçekte renksiz olan besine göstermezler.(!) Tarım ve sözcüğünün ilk harfidir. Bir
renk vermek, düşük kaliteyi • Gıda Katkı maddeleri Köyişleri Bakanlığı’ndan katkının E kodu taşıması,
gizleyerek tüketici beğenisi sadece paketlenmiş hazır üretim izni almış ve iyi imalat bu katkının üzerinde tüm
kazanmak amacıyla katılırlar. gıdalarda kullanılır. YANLIŞ. koşullarına uyan işletmeler bu güvenlik çalışmalarının
Bu maddeler alkolsüz Ekmek ve rafine tuz dahil konuda güvence oluşturur. tamamlandığını ve Avrupa
içecekler, şekerlemeler, işlenmiş gıdaların hemen Birliği’nin Bilimsel Gıda
dondurmalar, pelteler, unlu hemen tamamında gıda katkı • Tüm gıda katkı maddeleri Komitesi tarafından
ürünler, yapay toz içecekler, maddeleri kullanılmaktadır. yapaydır YANLIŞ. Gıda katkı kodlanarak onaylandığını
kimya teknolojileri gazetesi I I www.chemlife.com.tr
sakızlar, gofret bisküvi maddeleri yapay olabildikleri gösterir.
ve kremalar gibi birçok • Katkı maddesi kullanmazsak gibi birçoğu da doğal ya da
üründe kullanılmaktadır. gıdalarımız daha sağlıklı doğala özdeş maddelerden
BAZI KATKI MADDELERI VE ÖZELLIKLERI
İçerik Türleri Ne yaparlar Kullanım Örnekleri Ürün Etiketlerinde Bulunan İsimler
Koruyucular Yiyeceklerin bakteri, küf, mantar Meyve sosları ve reçelleri, Askorbik asit, sitrik asit, sodyum benzoat, kalsiyum
veya mayadan (antimikrobiyaller) içecekler, unlu mamüller, propiyonat, sodyum erithorbat, sodyum nitrit, kalsiyum
bozulmasını önleyin;renk, lezzet kurutulmuş etler, yağlar ve sorbat, potasyum sorbat, BHA, BHT, EDTA,
veya dokudaki değişiklikleri margarinler, tahıllar, soslar,
yavaşlatmak atıştırmalık gıdalar, meyveler ve
sebzeler