Page 23 - ChemLife Sayı 25
P. 23

Yalnızca JECFA güvenlik    gerektirdiği toksikolojik   gerekmektedir.            kesin bir kesinliğin bulunup
        değerlendirmesinden geçen   testler, katkı maddesinin                            bulunmadığını tespit
        ve tüketiciler için önemli   veya yan ürünlerinin belirli   GIDALARDA KULLANIM   etmelidir.
        bir sağlık riski oluşturmadığı   maruziyet seviyelerinde   IÇIN KATKI MADDELERI
        tespit edilen gıda katkı   nasıl emildiğini, dağıtıldığını   NASIL ONAYLANIR?    İyi Üretim Uygulamaları
        maddeleri kullanılabilir.Bu,   ve atıldığını ve olası zararlı                    (GMP) olarak bilinen
        gıda katkı maddelerinin doğal   etkilerini belirleyen akut, kısa   Günümüzde, gıda ve renk   düzenlemeler, gıdalarda
        bir kaynaktan gelip gelmediği   ve uzun vadeli çalışmaları   katkı maddeleri, tarihteki   kullanılan gıda bileşenleri
        veya sentetik olmaları     içerir.                    diğer zamanlardan daha     miktarını istenen etkiyi elde
        durumunda geçerlidir.                                 sıkı bir şekilde çalışılmakta,   etmek için gereken miktarla
        Ulusal makamlar, ya JECFA   Bir gıda katkı maddesinin   düzenlenmekte ve         sınırlar.
        değerlendirmesine ya da    zararlı etkiye neden olmadan   izlenmektedir.FDA,
        ulusal bir değerlendirmeye   kullanılıp kullanılamayacağını   güvenli kullanımlarını   YIYECEKLERIMDE HANGI
        dayanarak, belirli katkı   belirlemek için başlangıç   belirlemek için birincil yasal   KATKILARIN OLDUĞUNU
        maddeleri için belirli     noktası, kabul edilebilir günlük   sorumluluğa sahiptir.Yeni   NASIL BILEBILIRIM?
        seviyelerde gıda katkı     alımı (ADI) oluşturmaktır.  bir gıda veya renk katkı
        maddelerinin kullanılmasına   ADI, olumsuz sağlık etkileri   maddesini pazarlamak için   Codex Alimentarius
        izin verebilir.            olmadan, ömür boyu günlük   bir üretici veya başka bir   Komisyonu ayrıca gıda
                                   güvenle tüketilebilecek    sponsorun önce FDA’nın     etiketleme ile ilgili standartlar   BİLİMSEL
        JECFA değerlendirmeleri,   yiyecek veya içme suyundaki   onayını alması gerekir.  ve kılavuzlar oluşturur.
        mevcut tüm biyokimyasal,   bir katkı maddesinin bir   Bu dilekçeler, maddenin    Bu standartlar çoğu
        toksikolojik ve diğer ilgili   tahminidir.            kullanılacağı yollar için   ülkede uygulanmaktadır
        verilere ilişkin yapılan bilimsel                     güvenli olduğuna dair kanıt   ve gıda üreticileri hangi
        incelemelere dayanarak,    GIDA KATKI                 sağlamalıdır.Son mevzuatın   katkı maddelerinin
        hayvanlarda yapılan zorunlu   MADDELERININ            bir sonucu olarak,dolaylı   ürünlerinde bulunduğunu
        testler, insanlarda araştırma   GÜVENLI KULLANIMI     katkı maddeleri, daha önce   belirtmek zorundadır.
        çalışmaları ve gözlemler   IÇIN ULUSLARARASI          dilekçe tarafından istenen   Örneğin, Avrupa Birliğinde,
        ile ilgili değerlendirmelere   STANDARTLAR            aynı verileri gerektiren bir   önceden belirlenmiş bir
        dayanmaktadır.JECFA’nın                               premarket bildirim süreci ile   dizi “E-numara” ya göre
                                   JECFA tarafından           onaylanmıştır.             gıda katkı maddelerinin    23
                                   tamamlanan güvenlik                                   etiketlenmesini düzenleyen   kimya teknolojileri gazetesi  I        I  www.chemlife.com.tr
                                   değerlendirmeleri, FAO ve   Bir maddenin güvenliğini ve   bir mevzuat vardır.Bazı gıda
                                   WHO’nun ortak hükümetler   onaylanıp onaylanmayacağını   katkı maddelerine karşı
                                   arası gıda standardı       değerlendirirken, FDA şunları   alerjisi veya hassasiyeti
                                   belirleyici kuruluşu, Codex   dikkate alır: 1) maddenin   olan kişiler, etiketleri
                                   Alimentarius Komisyonu     bileşimi ve özellikleri, 2) tipik   dikkatlice kontrol etmelidir.
                                   tarafından, yiyecek ve     olarak tüketilecek miktar, 3)   WHO, ulusal makamları,
                                   içeceklerde maksimum       hemen ve uzun vadeli sağlık   ülkelerinde üretilen yiyecek
                                   katkı maddelerinin kullanım   etkileri, 4) çeşitli güvenlik   ve içeceklerdeki gıda katkı
                                   seviyelerinin belirlenmesi   faktörleri.Değerlendirme,   maddelerinin izin verilen
                                   için kullanılmaktadır.Codex   yerleşik bir güvenlik marjı   kullanımlara, koşullara ve
                                   standartları, tüketicinin   içeren uygun bir kullanım   mevzuata uygun olduğunu
                                   korunmasına ilişkin ulusal   seviyesini belirler - zararsız   izlemek ve sağlamak için
                                   standartlar ve gıdadaki    olması beklenen tüketim    teşvik eder.Ulusal makamlar,
                                   uluslararası ticaret için   seviyeleri hakkında belirsizliğe   bir gıda katkı maddesinin
                                   referanstır, böylece her   izin veren bir faktördür.  kullanımının güvenli ve
                                   yerdeki tüketiciler, yedikleri   Başka bir deyişle, onay alan   mevzuata uygun olmasını
                                   yemeğin nerede üretilirse   kullanım düzeyleri, herhangi   sağlamak için birincil
                                   üretilsin, güvenlik ve kalite   bir olumsuz etkiye sahip   sorumluluğu taşıyan gıda işini
                                   için kabul edilen standartları   olması beklenenden çok daha   denetlemelidir.
                                   karşıladığından emin olabilir.  düşüktür.
                                                                                         E KODU NEDIR?
                                   Bir gıda katkı maddesinin   Bilimin içsel sınırlamaları
                                   JECFA tarafından kullanım   nedeniyle, FDA hiçbir zaman   Doğal veya sentetik olsun
                                   için güvenli olduğu tespit   herhangi bir maddenin    gıda maddelerinde kullanılan
                                   edildikten ve Gıda Katkı   kullanımından kaynaklanan   ve katkı maddesi olarak
                                   Maddeleri Kodeks Genel     risklerin bulunmadığından   tanımlanan tüm kimyasallar
                                   Standardı’nda maksimum     kesinlikle emin olamaz. Bu   bu kodlama sisteminin
                                   kullanım seviyelerinin     nedenle, FDA - mevcut en   içindedir. E kodu alan katkı
                                   belirlenmesinden sonra, bir   iyi bilime dayanarak - bir   maddesi, yetkili makamlar
                                   gıda katkı maddesinin fiili   katkı maddesi önerildiği gibi   tarafından kullanılmasına izin
                                   kullanımı için ulusal gıda   kullanıldığında tüketicilere   verilmeden önce bilimsel
                                   düzenlemelerinin uygulanması   zarar vermeyeceğine dair   olarak detaylı bir şekilde
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28