Page 23 - ChemLife Sayı 25
P. 23
Yalnızca JECFA güvenlik gerektirdiği toksikolojik gerekmektedir. kesin bir kesinliğin bulunup
değerlendirmesinden geçen testler, katkı maddesinin bulunmadığını tespit
ve tüketiciler için önemli veya yan ürünlerinin belirli GIDALARDA KULLANIM etmelidir.
bir sağlık riski oluşturmadığı maruziyet seviyelerinde IÇIN KATKI MADDELERI
tespit edilen gıda katkı nasıl emildiğini, dağıtıldığını NASIL ONAYLANIR? İyi Üretim Uygulamaları
maddeleri kullanılabilir.Bu, ve atıldığını ve olası zararlı (GMP) olarak bilinen
gıda katkı maddelerinin doğal etkilerini belirleyen akut, kısa Günümüzde, gıda ve renk düzenlemeler, gıdalarda
bir kaynaktan gelip gelmediği ve uzun vadeli çalışmaları katkı maddeleri, tarihteki kullanılan gıda bileşenleri
veya sentetik olmaları içerir. diğer zamanlardan daha miktarını istenen etkiyi elde
durumunda geçerlidir. sıkı bir şekilde çalışılmakta, etmek için gereken miktarla
Ulusal makamlar, ya JECFA Bir gıda katkı maddesinin düzenlenmekte ve sınırlar.
değerlendirmesine ya da zararlı etkiye neden olmadan izlenmektedir.FDA,
ulusal bir değerlendirmeye kullanılıp kullanılamayacağını güvenli kullanımlarını YIYECEKLERIMDE HANGI
dayanarak, belirli katkı belirlemek için başlangıç belirlemek için birincil yasal KATKILARIN OLDUĞUNU
maddeleri için belirli noktası, kabul edilebilir günlük sorumluluğa sahiptir.Yeni NASIL BILEBILIRIM?
seviyelerde gıda katkı alımı (ADI) oluşturmaktır. bir gıda veya renk katkı
maddelerinin kullanılmasına ADI, olumsuz sağlık etkileri maddesini pazarlamak için Codex Alimentarius
izin verebilir. olmadan, ömür boyu günlük bir üretici veya başka bir Komisyonu ayrıca gıda
güvenle tüketilebilecek sponsorun önce FDA’nın etiketleme ile ilgili standartlar BİLİMSEL
JECFA değerlendirmeleri, yiyecek veya içme suyundaki onayını alması gerekir. ve kılavuzlar oluşturur.
mevcut tüm biyokimyasal, bir katkı maddesinin bir Bu dilekçeler, maddenin Bu standartlar çoğu
toksikolojik ve diğer ilgili tahminidir. kullanılacağı yollar için ülkede uygulanmaktadır
verilere ilişkin yapılan bilimsel güvenli olduğuna dair kanıt ve gıda üreticileri hangi
incelemelere dayanarak, GIDA KATKI sağlamalıdır.Son mevzuatın katkı maddelerinin
hayvanlarda yapılan zorunlu MADDELERININ bir sonucu olarak,dolaylı ürünlerinde bulunduğunu
testler, insanlarda araştırma GÜVENLI KULLANIMI katkı maddeleri, daha önce belirtmek zorundadır.
çalışmaları ve gözlemler IÇIN ULUSLARARASI dilekçe tarafından istenen Örneğin, Avrupa Birliğinde,
ile ilgili değerlendirmelere STANDARTLAR aynı verileri gerektiren bir önceden belirlenmiş bir
dayanmaktadır.JECFA’nın premarket bildirim süreci ile dizi “E-numara” ya göre
JECFA tarafından onaylanmıştır. gıda katkı maddelerinin 23
tamamlanan güvenlik etiketlenmesini düzenleyen kimya teknolojileri gazetesi I I www.chemlife.com.tr
değerlendirmeleri, FAO ve Bir maddenin güvenliğini ve bir mevzuat vardır.Bazı gıda
WHO’nun ortak hükümetler onaylanıp onaylanmayacağını katkı maddelerine karşı
arası gıda standardı değerlendirirken, FDA şunları alerjisi veya hassasiyeti
belirleyici kuruluşu, Codex dikkate alır: 1) maddenin olan kişiler, etiketleri
Alimentarius Komisyonu bileşimi ve özellikleri, 2) tipik dikkatlice kontrol etmelidir.
tarafından, yiyecek ve olarak tüketilecek miktar, 3) WHO, ulusal makamları,
içeceklerde maksimum hemen ve uzun vadeli sağlık ülkelerinde üretilen yiyecek
katkı maddelerinin kullanım etkileri, 4) çeşitli güvenlik ve içeceklerdeki gıda katkı
seviyelerinin belirlenmesi faktörleri.Değerlendirme, maddelerinin izin verilen
için kullanılmaktadır.Codex yerleşik bir güvenlik marjı kullanımlara, koşullara ve
standartları, tüketicinin içeren uygun bir kullanım mevzuata uygun olduğunu
korunmasına ilişkin ulusal seviyesini belirler - zararsız izlemek ve sağlamak için
standartlar ve gıdadaki olması beklenen tüketim teşvik eder.Ulusal makamlar,
uluslararası ticaret için seviyeleri hakkında belirsizliğe bir gıda katkı maddesinin
referanstır, böylece her izin veren bir faktördür. kullanımının güvenli ve
yerdeki tüketiciler, yedikleri Başka bir deyişle, onay alan mevzuata uygun olmasını
yemeğin nerede üretilirse kullanım düzeyleri, herhangi sağlamak için birincil
üretilsin, güvenlik ve kalite bir olumsuz etkiye sahip sorumluluğu taşıyan gıda işini
için kabul edilen standartları olması beklenenden çok daha denetlemelidir.
karşıladığından emin olabilir. düşüktür.
E KODU NEDIR?
Bir gıda katkı maddesinin Bilimin içsel sınırlamaları
JECFA tarafından kullanım nedeniyle, FDA hiçbir zaman Doğal veya sentetik olsun
için güvenli olduğu tespit herhangi bir maddenin gıda maddelerinde kullanılan
edildikten ve Gıda Katkı kullanımından kaynaklanan ve katkı maddesi olarak
Maddeleri Kodeks Genel risklerin bulunmadığından tanımlanan tüm kimyasallar
Standardı’nda maksimum kesinlikle emin olamaz. Bu bu kodlama sisteminin
kullanım seviyelerinin nedenle, FDA - mevcut en içindedir. E kodu alan katkı
belirlenmesinden sonra, bir iyi bilime dayanarak - bir maddesi, yetkili makamlar
gıda katkı maddesinin fiili katkı maddesi önerildiği gibi tarafından kullanılmasına izin
kullanımı için ulusal gıda kullanıldığında tüketicilere verilmeden önce bilimsel
düzenlemelerinin uygulanması zarar vermeyeceğine dair olarak detaylı bir şekilde