Page 24 - ChemLife Sayı 25
P. 24

incelenmiş ve insani tüketim   yetersizdir.           9. Halkın sağlığını korumak,   katkı maddesine izin verilir.
        için kesinlikle güvenli olduğu                        sağlık üzerinde zararlı olan   Bir gıda maddesi ne kadar
        kanıtlanmış demektir. E kodu   2. Birçok gıda maddesinin   faktörleri tespit ederek   fazla işlenirse, o kadar fazla
        o maddenin onaylandığının   ambalaj ve etiketleri,    ortadan kaldırmak, bireylerin   katkı maddesi onaylanır
        ve güvenli olarak kabul    içerdikleri katkı maddeleri   dirençlerini arttırmak, sağlık   ve kullanılır. Şekerleme,
        edildiğinin göstergesidir.  konusunda tüketiciye yeterli   durumlarını devamlı olarak   tuzlu atıştırmalıklar, aromalı
                                   açıklama yapmamaktadır.    izlemek, hastalıklara erken   içecekler ve tatlılar, çok
        Avrupa Birliği ülkelerinde                            tanı koymak ve etkin bir   sayıda katkı maddesinin
        kullanımına müsaade edilen   3. Katıldığı belirtilen   şekilde tedavilerini sağlamak   kullanımına izin verilen
        her gıda katkı maddesine   maddelerin ise; miktarlarının   ayrıca halkı sağlık konusunda   bu işlenmiş gıda ürünleri
        bir”E” numarası verilmiştir.   etiketlerdeki beyanlara   eğiterek bilinçlendirmek   kategorisine giren bazı
        Numaranın başındaki        ve mevzuata uygun          devletin görevidir.        ürünlerdir.
        “E”, EU (Avrupa Birliği)’ni   olup, olmadığı şüphelidir.
        simgelemektedir. Yanındaki   Denetimsizlik, yasalardaki   10. Çevrenin ve gıdaların,   GKM’lerinin (gıda katkı
        rakam ise o katkının       boşluklar ; tağsiş nedeni.  sürekli ve etkin bir şekilde   maddeleri) sağlık üzerindeki
        fonksiyonel sınıfı ile ilgilidir.                     kontrolü hem halkın hem de   etkilerini ortadan kaldırmak veya
                                   4. Halkın çoğunluğu tükettiği   üreticinin yararınadır.  en aza indirmek için şu noktalara
        Birleşmiş Milletler Gıda   gıdalarda katkı maddesi                               dikkat etmek gerekir. (!)
        ve Tarım Örgütü (FAO) ve   olduğundan habersizdir.    DOĞAL VE SUNI IÇERIK
        Dünya Sağlık Örgütü (WHO)   Halk; katkı maddelerinin   MADDELERI ARASINDAKI      * Gıda üreticileri
   BİLİMSEL
        kanalıyla yetkili otorite kabul   konulma nedeni, yararı ve   FARK NEDIR? DOĞAL   bilinçlendirilerek üretimde
        edilen JECFA, EFSA ve FDA   fazlasının zararı konusunda   OLARAK ÜRETILEN BIR    kullanılması zorunlu olan katkı
        bu onayları veren kuruluşların   hiçbir eğitim kanalı ile bilgi   IÇERIK, YAPAY OLARAK   maddelerinin önerilenden
        başında yer almaktadır.    edinememektedir.           ÜRETILEN BIR IÇERIKTEN     fazla kullanması önlenmelidir.
                                                              DAHA MI GÜVENLIDIR?        * Tüketici, özellikle adölesan,
        Ülkemizde de kullanılan    5. Gıda imalatçılarının bir                           gebe, emzikli kadınlar ve
        E-kodları Avrupa Birliği’nin   bölümü mamullerine gereksiz   Doğal bileşenler, doğal   çocuklar GKM’leri ve zararları
        ilgili sağlık/gıda otoritelerinin   yere katkı maddesi koyma   kaynaklardan elde edilir   konusunda aydınlatılmalıdır.
        gerekli güvenlik testlerinden   isteğindedir ve bu isteklerini   (örneğin, soya fasulyesi   * Tek yönlü beslenmeden
        geçmiş ve tüm spesifikasyonu   sağlamak için ilgili mercilere   ve mısır, ürün tutarlılığını   kaçınılmalı, yeterli ve dengeli
        belirlenmiş gıda katkılarına   baskı yapmaktadırlar.  korumak için lesitin sağlar;   beslenme sağlanmalıdır. *
        verilen kodları gösterir.                             pancarlar, gıda renklendirmesi   Günlük diyetin ancak çok
   24
        Bir güvenliğin ifadesidir.   6. Katkı maddelerinin    olarak kullanılan pancar tozu   az bir bölümü hızlı hazır
        Bu kodlarda her yüz’lü     mevzuatlarının             sağlar).Diğer içerikler doğada   yemeklerden oluşmalı
        grup bir kullanım grubunu   hazırlanmasında, bilimsel   bulunmaz ve bu nedenle   veya mümkünse hızlı hazır
        temsil eder (100-199 arası   verilere ve uzmanların   yapay içerik olarak sentetik   yemeklerden kaçınılmalıdır. *
        renklendiriciler, 200-299   görüşlerine ne ölçüde değer   olarak üretilmeleri gerekir.   Tüketicinin sağlıklı gıdalarla
        koruyucular gibi).         verildiği bilinmemektedir.  Ayrıca, doğada bulunan    beslenme, bilinçlendirilme
                                                              bazı içerik maddeleri yapay   ve korunma hakkı yerine
        1. Renklendiriciler E100-180  7. Türkiye’de gıdaların   olarak üretilebilir ve doğal   getirilmelidir. * Tüketici,
    kimya teknolojileri gazetesi  I        I   www.chemlife.com.tr
        2. Koruyucular E200-297    sağlıklı olması, tüketicinin her   benzerlerine göre daha saf   gıdaları alırken gıdanın raf
        3. Antioksidanlar E300-321  yönden korunması ile ilgili   ve daha tutarlı kalitede daha   ömrüne ve içeriğine mutlaka
        4. Emülsifıyer ve          tüm hizmetleri yürütecek   ekonomik olarak üretilebilir.   dikkat etmelidir. * Adresi
        Stabilizatörler E322-500   güçlü ve bağımsız olarak   Örneğin, C vitamini (askorbik   belli olmayan gıda üreticileri
        5. Asit-baz sağlayıcılar E500-578  çalışabilecek bir kurum henüz   asit) bir portakaldan   denetim altına alınmalı
        6. Tatlandırıcılar, koku   kurulamamıştır.            elde edilebilir veya bir   ve denetim mekanizması
        verenler E620-637                                     laboratuvarda üretilebilir.   iyileştirilmelidir. * Adresi
        7. Geniş amaçlı GKM E900-  8. Türkiye’de gıda kontrolü   Gıda katkı maddeleri, doğal   ve üretim kalitesi belli
        927                        çok çeşitli kuruluşlar     veya yapay olarak türetilmiş   olmayan maddeler sadece
                                   tarafından yürütülmektedir.   olmalarına bakılmaksızın aynı   fiyat kaygısından dolayı
        TÜRKIYE’DE GIDA KATKI      Sağlık Bakanlığı, Gümrük ve   katı güvenlik standartlarına   tüketilmemelidir.
        MADDELERINE YAKLAŞIM:      Tekel Genel Müdürlükleri,   tabidir.
                                   Türk Standartları Enstitüsü,                          KULLANIM AMACINA
        1. Türkiye’de GKM’leri ile   TÜBİTAK ve üniversiteler   TÜM GIDA MADDELERINDE    GÖRE GIDA KATKI
        ilgili mevzuatlar, WHO/    gıda kontrolü konusunda    KATKI MADDELERI            MADDELERI
        FAO tarafından açıklananlara   çalışmalar yapmaktadırlar.   KULLANILABILIR MI?
        uygun olmasına rağmen;     Bazen yaptıkları çalışmalar                           1. RAF ÖMRÜNÜ
        gıdalardaki birçok katkı   üretici, imalatçı ve hatta   Bazı gıda maddelerinde   UZATANLAR
        maddesinin çeşit ve        tüketici açısından olumsuz   katkı maddelerinin kullanımı   (KORUYUCULAR)
        miktarını, geçerli yöntem ve   sonuçlar doğurmaktadır. Bu   çok sınırlıdır. Süt, taze
        tekniklerle analiz edebilecek   nedenle kontrol hizmetlerinin   meyve ve sebzeler, taze et   a. Antimikrobiyaller (nitrit,
        laboratuvarlar hem sayıca   tek bir kuruluş tarafından   ve su gibi işlenmemiş gıda   nitrat, benzoik asit, propionik
        hem de teknik açıdan       yürütülmesi en doğrusudur.  maddeleri için sadece birkaç   asit vb.):Besinleri bakteri,
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29