Page 38 - ChemLife Sayı 14
P. 38
ŞEKERE “BIR DUR!” DEMEK
Bugünlerde şeker,
yediğimiz her şeyin o
kadar içinde ki, ondan
kaçmamız çok zor.
Yazan : Ayşegül ŞENGÜR
KÖŞE YAZISI
Aslında vücudun bir enerji kay- konulmuştur. Bu da şekerin Vücudumuzun şekler ihtiyacını dekiler listesine bakmalıyız. Ne
nağı olan şeker, doğru yollardan kısa vade de hafızanıza zarar karbonhidratlarla karşılaya- kadar “oz”la biten şey (glukoz,
alınmayıp ölçüsüz kullanıldığın- verdiğini gösterir. biliriz. Karbonhidrat vücutta fruktoz, maltoz, laktoz, sakka-
da vücudumuz için tam bir ze- glikoza dönüşerek vücudumu- roz...) varsa okadar çok şeker
hir. Fazla şeker tüketimi; yüksek Uzun vadede değerlendiril- zun enerji ihtiyacını karşılar.
tansiyondan diyabete kalp has- diğin de aşırı miktarda şeker Vücudumuzun şeker ihtiyacını içeriyor demektir. Vücudumuz
talıklarından kansere dek birçok tüketmenin beyinde nörodeje- basit şekerlerden değil karbon- her 20 dakikada şeker ihtiyacı
hastalığa zemin hazırlıyor. Son nerasyon, alzheimer ve benzeri hidratlardan karşılamamız en duyar ama bu demek değildir
araştırmalar, obezitenin en hastalıkları da tetiklediğini orta- doğrusu olacaktır. ki her 20 dakikada vücudu-
önemli nedenlerinden birinin ya konulmuştur. muza şeker yüklemesi yapma-
şeker olduğunu, üstelik şekerin Glikoz ihtiyacımızı şeker dışında lıyız. Vücudumuz bu eksikliği
38 mutluluk vermekle kalmayıp Peki Şeker Tüketmeden başka besinlerden karşılamak
bağımlılık da yarattığını ortaya Enerjimizi Nereden Sağlaya- çokta zor değildir aslında. Zaten depolarımızdan tamamlar ama
koyuyor. Kişi şekerli yiyecekleri cağız ? günlük hayatta tükettiğimiz bizler sabırsız davranıp hemen
yediğinde sürekli yeme isteği Nişasta, insanlar ve diğer hay- çoğu besin içeriğinde vücudu- yanımızdaki şekere saldırırsak
duyuyor. Üstelik hiç farkına var- vanlar için başlıca enerji kayna- muzun ihtiyacı olan şekeri de fazla şeker tüketimi yapmış
madan gereğinden fazla şeker ğıdır. Nişastanın parçalanması bize sağlar. Bunlara örnek ola- oluruz. Bu yüzden çantamızda,
tüketebiliyoruz. Eğer vücudunuz tükürük enzimlerinin amilaz rak; güzel bir meyve tabağı bize masamızın üzerinde, dolabı-
aşağıdaki sinyalleri veriyorsa etkisi ile ağızda başlar. Nişasta çikolata şöleninden daha fazla mızda yani ulaşabileceğimiz her
artık size de şekere de “Bir dur!” dekstrinler olarak bilinen maltoz ve daha sağlıklı glikoz kaynağı
kimya teknolojileri gazetesi I I www.chemlife.com.tr
demek istiyordur. ve polisakkaritlere dönüşür. Bu olacaktır. Her gün tükettiğimiz yerden şekerleri kaldırmalıyız.
–Diş problemleriniz artar işlem midede kısa süreli devam ekmek aslında çokta zararlı, Böyle durumlarda proteinleri
–Bir türlü kilo veremezsiniz eder ve maltoz ve polisakkarit- kaçmamız gereken bir besin- tercih etmeliyiz.
–Hiçbir şey yeteri kadar tatlı ler ince bağırsağa geçer. Burada den çok bilinçli tüketimde bize
değildir pankreastan gelen amilaz poli- karbonhidrat kaynağı ve dola- Tatlandırıcılar ve tatlandırıcı
–Depresif ve endişeli bir ruh sakkaritlerin maltoza dönüşme- tışıyla glikoza dönüşerek enerji içeren ürünler, yeterli ve dengeli
haliniz vardır sini tamamlar ve maltaz enzimi kaynağı olarak geri dönecektir.
–Cildiniz hassaslaşır maltozu glikoza çevirir. Glikoz Eğer “Hayır ben çayı şekersiz bir beslenme kapsamında, belirli
ince bağırsak çeperlerinden içemem, kahve çok acı oluyor.” ölçülerde tüketilebilir. Ancak
emilerek kana geçer ve diğer Gibi şikayetleriniz varsa ozaman yine de şeker başta olmak üzere
Şekerin Beyindeki Inanılmaz organlara dağılır. da günlük 8 kesme şeker hak- bu tür besinlere beslenmenizde
Etkileri kımız var. Tabi ki başka hiçbir minumun derece de yer verme-
Amerikan Klinik Beslenme Glikoz enerji açığa çıkararak meyve, bal, çikolata, baklava vb. niz en doğrusu olacaktır.
Dergisi’nde 2013 ‘te yayınlanan hemen karbondioksit ve suya yememek şartıyla. 1 kaşık bal 2
bir araştırmaya göre, şekerli yükseltgenir. Bu işlemdeki kesme şeker.
besinler tüketmek, beynin ödül başlıca ara ürün glukoz-6-fos- 1.Hürriyet Kelebek, “Çok Fazla Şeker
merkezini uyarır. Böylece daha fattır (glukoz-6P). Bu bileşiğin Basit Şeker Tüketimimizi Tükettiğinize Dair 5 Belirti”, 29.05.2017
fazla şeker yenir ve ardından oluşumunu pankreas hormonu Nasıl Azaltacağız ? 2.Ralph H. Petrucci, William S. Harwood,
tatlı şeyler yeme isteği devam insülin kontrol eder. Glukoz-6P Vücut ölçülerinizden ve kilo- F. Geoffrey Herring. Genel Kimya 2, İlkeler
eder. Ne yazık ki bu olay kısır bir kere oluştuktan sonra nuzdan memnun dahi olsanız, ve Modern Uygulamalar/Çev. Ed.:Prof.
bir döngü halinde devam eder. glikojene çevrilebilir. Yada şeker yalnızca kilolu bireyler için
Bir ay gibi kısa bir süre içerisin- geriye tekrar glikoza dönüşerek zararlı değil. Dolayısıyla şekeri Dr. Tahsin Uyar, Prof. Dr. Serpil Aksoy.
de yüksek miktarda şeker ve metabolize olabilir. hayatımızdan çıkarmak daha Palme Yayıncılık, 2008, 1142-1143
doymuş yağ tüketen kişilerin; sağlıklı bir yaşam için gerekli. 3.Haber Türk , “ Şekeri Bırakmanın Yolla-
hafıza testlerinde daha kötü bir Yani aslında, vücudumuzun Bunu yaparken öncelikli olarak rı”, 26,06,2016
performans gösterdikleri ortaya basit şekere ihtiyacı yoktur. tükettiğimiz hazır ürünün için-