Page 27 - ChemLife Sayı 25
P. 27

Tatlandırıcılar  Ekstra kalorili veya kalorisiz tatlılık   İçecekler, unlu mamuller,   Sükroz (şeker), glukoz, fruktoz, sorbitol, mannitol, mısır
                         ekleyin                  şekerlemeler, masa üstü şekeri,   şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, sakarin, aspartam,
                                                  ikameler, birçok işlenmiş gıda  sukraloz, asesülfam potasyum (asesülfam-K), neotam
        Renk Katkıları   Işık, hava, aşırı sıcaklık, nem ve   Pek çok işlenmiş gıda, (şekerler,   FD&C Mavi No. 1 ve 2, FD&C Yeşil No. 3, FD&C Kırmızı No.
                         saklama koşullarına maruz kalma   atıştırmalık gıdalar margarin,   3 ve 40, FD&C Sarı No. 5 ve 6, Turuncu B, Narenciye Kırmızı
                         nedeniyle ofset renk kaybı; renkte   peynir, alkolsüz içecekler, reçeller   No. 2, annatto ekstresi, beta-karoten, üzüm derisi ekstresi,
                         doğal varyasyonları düzeltmek;   / jöleler, jelatinler, puding ve pasta  kokineal ekstrakt veya karmin, kırmızı biber oleoresini,
                         doğal olarak oluşan renkleri   dolgular)         karamel rengi, meyve ve sebze suları, safran (Not: Muaf
                         geliştirmek; renksiz ve “eğlenceli”              renk katkı maddelerinin etiketler üzerinde isim ile beyan
                         yiyeceklere renk vermek                          edilmesi gerekli değildir, sadece renklendiriciler veya renk
                                                                          ilave edilmiş olarak beyan edilebilir)

        Tatlar ve Baharatlar  Özel lezzetler ekleyin (doğal ve   Puding ve pasta dolgular, jelatin   Doğal lezzet, yapay lezzet ve baharatlar
                         sentetik)                tatlı karışımları, kek karışımları,
                                                  salata sosları, şekerler, alkolsüz
                                                  içecekler, dondurma, barbekü sosu
        Lezzet Arttırıcılar  Gıdalarda zaten mevcut olan   Birçok işlenmiş gıda  Monosodyum glutamat (MSG), hidrolize soya proteini,
                         lezzetleri geliştirin (kendi ayrı                otomatik olarak maya ekstresi, disodyum guanilat veya
                         lezzetlerini vermeden)                           inosinat
        Yağ Değiştiriciler (ve   Az yağlı yiyeceklerde beklenen   Fırın ürünleri, soslar, dondurulmuş  Olestra, selüloz jeli, karragenan, polidekstroz, modifiye gıda
        yağları değiştirmek için  doku ve kremsi bir “ağız hissi”   tatlılar, şekerlemeler, kek ve tatlı   nişastası, mikropartiküle edilmiş yumurta akı proteini, guar
        kullanılan formülasyon  sağlar.           karışımları, süt ürünleri  zamkı, ksantan zamkı, peynir altı suyu proteini konsantresi  BİLİMSEL
        bileşenleri)
        Besinler         İşleme sırasında kaybedilen   Un, ekmek, tahıl gevrekleri, pirinç,  Tiamin hidroklorür, riboflavin (Vitamin B2), niyasin,
                         vitaminleri ve mineralleri değiştirin  makarna, margarin, tuz, süt, meyve  niyasinamid, folik asit veya folik asit, beta karoten,
                         (zenginleştirme), diyette eksik   içecekleri, enerji barları, hazır   potasyum iyodür, demir ya da demir sülfat, alfa tokoferol,
                         olabilecek besinleri ekleyin   kahvaltı içecekler  askorbik asit, D vitamini, amino asitler (L-triptofan, L-lizin,
                         (zenginleştirme)                                 L-lösin, L-metiyonin)
        Emülgatörler     Malzemelerin düzgün karışmasını   Salata sosları, yer fıstığı yağı,   Soya lesitini, mono ve digliseritler, yumurta sarısı,
                         sağlayın, ayrılmayı önleyin  çikolata, margarin, dondurulmuş   polisorbat, sorbitan monostearat
                                                  tatlılar
                         Emülsifiye ürünleri sabit tutun,
                         yapışkanlığı azaltın, kristalleşmeyi
                         kontrol edin, bileşenleri dağınık
                         tutun ve ürünlerin daha kolay
                         çözülmesine yardımcı olun                                                                  27
        Stabilizatörler ve   Tek tip doku üretin, “ağız hissini”   Dondurulmuş tatlılar, süt ürünleri,   Jelatin, pektin, guar zamkı, İrlanda yosunu, ksantan zamkı,
        Kalınlaştırıcılar,   geliştirin           kekler, puding ve jelatin karışımları,  peynir altı suyu            kimya teknolojileri gazetesi  I        I  www.chemlife.com.tr
        Bağlayıcılar, Tekstüre                    soslar, reçeller ve jöleler, soslar
        Ediciler
        pH Kontrol Maddeleri   Asitliği ve bazlığı kontrol eder,   İçecekler, dondurulmuş tatlılar,   Laktik asit, sitrik asit, amonyum hidroksit, sodyum karbonat
        ve Asitleyiciler  bozulmayı önler         çikolata, düşük asitli konserve
                                                  yiyecekler, kabartma tozu
        Ayrılan Ajanlar  Fırınlanmış malların yükselmesini   Ekmekler ve diğer fırın ürünleri  Kabartma tozu, monokalsiyum fosfat, kalsiyum karbonat
                         teşvik etmek
        Topaklanma önleyici   Toz gıdaların serbest akışını   Tuz, kabartma tozu, pudra şekeri  Kalsiyum silikat, demir amonyum sitrat, silikon dioksit
        maddeler         sağlayın, nem emilimini önleyin
        Nemlendiriciler  Nemi koruyun             Rendelenmiş hindistan   Gliserin, sorbitol
                                                  cevizi,yumuşak şekerler,
                                                  şekerlemeler
        Maya Besin Maddeleri  Maya büyümesini teşvik etmek  Ekmekler ve diğer fırın ürünleri  Kalsiyum sülfat, amonyum fosfat
        Hamur Güçlendiriciler   Daha kararlı hamur üretin  Ekmekler ve diğer fırın ürünleri  Amonyum sülfat, azodikarbonamid, L-sistein
        ve Klimalar
        Sıkılaştırıcı Maddeler  Netliği ve sıkılığını koruyun  İşlenmiş meyve ve sebzeler  Kalsiyum klorür, kalsiyum laktat
        Enzim Hazırlıkları  Proteinleri, polisakkaritleri ve   Peynir, süt ürünleri, et  Enzimler, laktaz, papain, peynir mayası, chymosin
                         yağları değiştirin




        “Doğduğum topraklara; Karaköseli Köyü’ne ve Sevgili Yeğenim Aslancan BAYINDIR’a izafeten...”

        Kaynaklar:


        1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-additives
        2. https://ec.europa.eu/food/safety/food_improvement_agents/additives_en
        3.https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%2016.pdf
        4. https://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/default.htm
        5.http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/06/20180612-2.pdf
        6.https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM/.../TGK_MevzuatListesi.doc.
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32