Page 27 - ChemLife Sayı 25
P. 27
Tatlandırıcılar Ekstra kalorili veya kalorisiz tatlılık İçecekler, unlu mamuller, Sükroz (şeker), glukoz, fruktoz, sorbitol, mannitol, mısır
ekleyin şekerlemeler, masa üstü şekeri, şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, sakarin, aspartam,
ikameler, birçok işlenmiş gıda sukraloz, asesülfam potasyum (asesülfam-K), neotam
Renk Katkıları Işık, hava, aşırı sıcaklık, nem ve Pek çok işlenmiş gıda, (şekerler, FD&C Mavi No. 1 ve 2, FD&C Yeşil No. 3, FD&C Kırmızı No.
saklama koşullarına maruz kalma atıştırmalık gıdalar margarin, 3 ve 40, FD&C Sarı No. 5 ve 6, Turuncu B, Narenciye Kırmızı
nedeniyle ofset renk kaybı; renkte peynir, alkolsüz içecekler, reçeller No. 2, annatto ekstresi, beta-karoten, üzüm derisi ekstresi,
doğal varyasyonları düzeltmek; / jöleler, jelatinler, puding ve pasta kokineal ekstrakt veya karmin, kırmızı biber oleoresini,
doğal olarak oluşan renkleri dolgular) karamel rengi, meyve ve sebze suları, safran (Not: Muaf
geliştirmek; renksiz ve “eğlenceli” renk katkı maddelerinin etiketler üzerinde isim ile beyan
yiyeceklere renk vermek edilmesi gerekli değildir, sadece renklendiriciler veya renk
ilave edilmiş olarak beyan edilebilir)
Tatlar ve Baharatlar Özel lezzetler ekleyin (doğal ve Puding ve pasta dolgular, jelatin Doğal lezzet, yapay lezzet ve baharatlar
sentetik) tatlı karışımları, kek karışımları,
salata sosları, şekerler, alkolsüz
içecekler, dondurma, barbekü sosu
Lezzet Arttırıcılar Gıdalarda zaten mevcut olan Birçok işlenmiş gıda Monosodyum glutamat (MSG), hidrolize soya proteini,
lezzetleri geliştirin (kendi ayrı otomatik olarak maya ekstresi, disodyum guanilat veya
lezzetlerini vermeden) inosinat
Yağ Değiştiriciler (ve Az yağlı yiyeceklerde beklenen Fırın ürünleri, soslar, dondurulmuş Olestra, selüloz jeli, karragenan, polidekstroz, modifiye gıda
yağları değiştirmek için doku ve kremsi bir “ağız hissi” tatlılar, şekerlemeler, kek ve tatlı nişastası, mikropartiküle edilmiş yumurta akı proteini, guar
kullanılan formülasyon sağlar. karışımları, süt ürünleri zamkı, ksantan zamkı, peynir altı suyu proteini konsantresi BİLİMSEL
bileşenleri)
Besinler İşleme sırasında kaybedilen Un, ekmek, tahıl gevrekleri, pirinç, Tiamin hidroklorür, riboflavin (Vitamin B2), niyasin,
vitaminleri ve mineralleri değiştirin makarna, margarin, tuz, süt, meyve niyasinamid, folik asit veya folik asit, beta karoten,
(zenginleştirme), diyette eksik içecekleri, enerji barları, hazır potasyum iyodür, demir ya da demir sülfat, alfa tokoferol,
olabilecek besinleri ekleyin kahvaltı içecekler askorbik asit, D vitamini, amino asitler (L-triptofan, L-lizin,
(zenginleştirme) L-lösin, L-metiyonin)
Emülgatörler Malzemelerin düzgün karışmasını Salata sosları, yer fıstığı yağı, Soya lesitini, mono ve digliseritler, yumurta sarısı,
sağlayın, ayrılmayı önleyin çikolata, margarin, dondurulmuş polisorbat, sorbitan monostearat
tatlılar
Emülsifiye ürünleri sabit tutun,
yapışkanlığı azaltın, kristalleşmeyi
kontrol edin, bileşenleri dağınık
tutun ve ürünlerin daha kolay
çözülmesine yardımcı olun 27
Stabilizatörler ve Tek tip doku üretin, “ağız hissini” Dondurulmuş tatlılar, süt ürünleri, Jelatin, pektin, guar zamkı, İrlanda yosunu, ksantan zamkı,
Kalınlaştırıcılar, geliştirin kekler, puding ve jelatin karışımları, peynir altı suyu kimya teknolojileri gazetesi I I www.chemlife.com.tr
Bağlayıcılar, Tekstüre soslar, reçeller ve jöleler, soslar
Ediciler
pH Kontrol Maddeleri Asitliği ve bazlığı kontrol eder, İçecekler, dondurulmuş tatlılar, Laktik asit, sitrik asit, amonyum hidroksit, sodyum karbonat
ve Asitleyiciler bozulmayı önler çikolata, düşük asitli konserve
yiyecekler, kabartma tozu
Ayrılan Ajanlar Fırınlanmış malların yükselmesini Ekmekler ve diğer fırın ürünleri Kabartma tozu, monokalsiyum fosfat, kalsiyum karbonat
teşvik etmek
Topaklanma önleyici Toz gıdaların serbest akışını Tuz, kabartma tozu, pudra şekeri Kalsiyum silikat, demir amonyum sitrat, silikon dioksit
maddeler sağlayın, nem emilimini önleyin
Nemlendiriciler Nemi koruyun Rendelenmiş hindistan Gliserin, sorbitol
cevizi,yumuşak şekerler,
şekerlemeler
Maya Besin Maddeleri Maya büyümesini teşvik etmek Ekmekler ve diğer fırın ürünleri Kalsiyum sülfat, amonyum fosfat
Hamur Güçlendiriciler Daha kararlı hamur üretin Ekmekler ve diğer fırın ürünleri Amonyum sülfat, azodikarbonamid, L-sistein
ve Klimalar
Sıkılaştırıcı Maddeler Netliği ve sıkılığını koruyun İşlenmiş meyve ve sebzeler Kalsiyum klorür, kalsiyum laktat
Enzim Hazırlıkları Proteinleri, polisakkaritleri ve Peynir, süt ürünleri, et Enzimler, laktaz, papain, peynir mayası, chymosin
yağları değiştirin
“Doğduğum topraklara; Karaköseli Köyü’ne ve Sevgili Yeğenim Aslancan BAYINDIR’a izafeten...”
Kaynaklar:
1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-additives
2. https://ec.europa.eu/food/safety/food_improvement_agents/additives_en
3.https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%2016.pdf
4. https://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/default.htm
5.http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/06/20180612-2.pdf
6.https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM/.../TGK_MevzuatListesi.doc.