Gıda Ambalajları İçin Yeni Bir Biyoplastik
Küresel olarak, bir yılda üretilen plastik miktarı kabaca insanlığın tüm ağırlığıyla aynıdır. Bunun sadece yüzde 9'u geri dönüştürülebiliyor. Plastiğin bozunması birkaç yüz ila binlerce yıl sürüyor. Zamanla bu plastikler, yer altı sularına ve oralardan yiyecek ve çevremize giren mikroplastik parçacıklara ayrışıyor.
Okyanuslarımızda 2050 yılına kadar balıktan daha fazla plastik olacağı tahmin edilmektedir.
Plastik atıklarla savaş mevcut kuşağın öncelikleri arasındadır. Avrupa Parlamentosu, 2021 yılına kadar, pamuklu çubuk ve çatal bıçak takımı gibi çok çeşitli tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklayan bir kanunu onayladı ve plastik atıkları kontrol etmek için dünya çapında çok sayıda yasa çıkarıldı. Bilim insanları da daha çevre dostu çözümler üreterek bu harekete katılıyorlar.
KTÜ Kimya Teknolojisi Fakültesinden bir araştırmacı ekibi, mikroorganizmaların yardımıyla parçalanan biyoplastikten gıda ürünleri için tam kompost bir ambalaj oluşturdu.
Araştırma ekibinden Dr. Paulius Pavelas Danilovas, “Plastik pencereli bir kağıt torbalarla sandviçler, atıştırmalıklar, hamur işleri, tatlılar ve diğer birçok ürünü almaya alışkınız. Kağıt biyolojik olarak parçalanabilse de, kağıdı plastikten ayırmak karmaşık bir iştir ve ambalajın geri dönüştürülemez ve kompostlamadığı kabul edilir. Ancak, pencereyi biyobozunur plastikten yaparsak kompostlanabilir. Ayrıca, torbayı biyobozunur atıkları toplamak için kullanabilir ve hepsini bir araya getirebiliriz ”diyor.
Kompoztlama, mikroorganizmaların ortamın oksijenini kullanarak çöp içerisindeki organik maddeleri biyokimyasal yollarla ayrıştırmasıdır.
Dr. Danilovas, “Kompostta bol miktarda mikroorganizma var ve plastiğimizi çok iyi sindiriyorlar” diyor.
KTU laboratuarlarında oluşturulan biyoplastik, bitki hücrelerinin zarlarının ana yapı taşı olan doğal bir malzeme olan selülozdan yapılmıştır. Genellikle keresteden elde edilen selüloz, doğada bulunan en yaygın biyopolimerdir.
“Genellikle, akışkan plastik olabilmek için ısıtılması gerekiyor. Ancak, kağıdı (ayrıca selüloza da dayanır) ısıtırsanız, sadece sıvı olmaz, aynı zamanda yanar! Danilovas, “Selülozun sadece akışkan durumuna dönüşmesine izin vermekle kalmayıp aynı zamanda toksik olmayan, gıda işleme ile ilgili tüm ürünlerde çok önemli olan kompozitler bulduğumuz için heyecan duyuyoruz” diyor.
Kaynak : worldofchemical