Mentolden 30 Kat Kuvvetli Yeni Molekül Bulundu.
Neolignanlar denilen bir bitki molekül sınıfının bir parçası olan bu bileşiğin soğutma etkisi daha yavaş ortaya çıkar ancak mentollerden daha uzun sürer. Kao şirketinden bilim insanları izole ettikleri bileşiklerini, ağız gargaraları, diş macunu ve diğer ürünlerin ferahlık hissini uzatmak için mentol ile karıştırılabileceğini düşünüyorlar. Uzmanlar, bileşiğin piyasada bir şans yakalamasından önce hala birkaç engeli olduğunu söylüyor.
Nane kaynaklı L-Menthol, öksürük damlalarından kozmetik ürünlere kadar, doğal olarak türetilen soğutma özellikli bileşiklerinin kralıdır.
Büyük ölçekli sentetik üretim sayesinde nispeten ucuzdur. Ancak bazı eksiklikler vardır. Düşük konsantrasyonlarda etkileri zayıf ve kısa sürebilir, ancak konsantrasyonlarını artırmak aşırı tahrişe neden olabilir. Bu nedenle, Kao ve diğer tüketici ürünleri üreticileri, doğal lezzet ve kokuların sentetik olanlardan daha fazla piyasa değerine sahip olmalarından dolayı doğal kaynaklardan elde edilen diğer soğutma maddelerini araştırmışlardır.
Tomohiro Shirai ve arkadaşları Kao’daki çeşitli botanik ve baharat ekstraktlarını, geçici reseptör potansiyeli melastatin 8 (TRPM8) olarak bilinen iyon kanalının aktivasyonunu ölçen bir testle taradılar. Araştırmacılar nihayetinde aktivasyondan sorumlu bileşiği izole ettiler ve saflaştırdılar, ancak kolay olmadı. Shirai, “Doğal maddenin bulunması ve gerçek bileşimi tanımlamak bir yıldan uzun sürdü” dedi.
Nutmeg bileşiği, L-mentolün yaklaşık 30 katı kadar güçlüdür ve neredeyse sentetik soğutma ajanı olan “icilin” kadar etkilidir. Bilim adamları aynı zamanda, bileşiğin belirli bir stereoizomerinin, icilini aşarak L-mentolün 116 katı kadar güçlü olduğunu bulmuşlardır.
Araştırmacılar, yeni bileşiğin bir solüsyonuyla 30 saniye boyunca ağızlarını durulayarak ve yarım saat boyunca her beş dakikada bir 1 ila 5’lik bir skalada soğumasını derecelendirerek bir ağız temizleme testi yaptılar. Shirai, “Madde çok az tahriş ve yalnızca bir soğutma etkisi gösterdi” diyor. Nutmeg bileşiminin etkisi, mentolün başlangıç seviyesine ulaşması için beş dakika sürdü, ancak soğutma etkisi mentol için 10 dakika ile karşılaştırıldığında 30 dakika daha uzun sürdü. Bu gecikme muhtemelen, bileşiğin molekül ağırlığı mentolün molekül ağırlığının yaklaşık iki buçuk katı olduğundan mukus zarlarında ve deri üzerinde daha yavaş emilim göstermesinden kaynaklıdır.
Leffingwell & Associates’in lezzet ve koku danışmanlık firması kimyageri ve başkanı John C. Leffingwell, bileşiklerin pazarlanabilir diye düşünülmeden öncesinde uzun bir yol var. Nutmeg’in az miktarda bulunması nedeniyle, bu bileşik, tüketici pazarında seri üretilmek üzere ucuza sentezlenmelidir. Aynı zamanda toksisite ve tad testlerini geçmesi gerekecektir. Leffingwell, bileşik bu engelleri ortadan kaldırırsa, sonunda gargara ve diş macunu gibi ürünlere yönelebilir.