Süperbakterileri Önlemek İçin Tarçın Yağı Anahtar Olabilir.
Swinburne Üniversitesinden Dr. Sanjida Halim Topa tarçın esansiyel yağının önemli bir bileşeni olan sinnamaldehid‘i araştırdı ve Sinnamaldehid’in en güçlü antibiyotiklere bile direnç gösteren, kalıcı enfeksiyonlara neden olabilen yapışkan bir bakteri filmi olan biyofilm gelişimini engellediğini keşfetti.
Biyofilm kaynaklı enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotiklere alternatifler geliştirilmesi için acil bir ihtiyaç vardır.
Topa, “Daha önceki birçok çalışma tarçın esansiyel yağının antimikrobiyal aktivitesini bildirmiş olsa da, ilaç endüstrisinde yaygın olarak kullanılmamaktadır. Bu yağın moleküler aktivitesini araştırmayı amaçladık, ana bileşeni olan sinamaldehid’e odaklandık. Bu, tarçının tadını veren bileşendir.” diyor.
Biyofilmleri yok etme
Topa bakterileri öldürmekten ziyade, biyofilm oluşumunu önlemek için bakteriyel iletişimi bozarak bakteri davranışını değiştirmek istiyordu.
Dr. Sanjida Halim Topa, “Uçucu yağlar gibi doğal antimikrobiyallerin biyofilm oluşumuna engel olabileceğini düşündük. Bu nedenle farklı biyofilm gelişim aşamalarında farklı sinamaldehit konsantrasyonlarının etkisine odaklandık” diyor.
Topa, farklı sinamaldehit konsantrasyonlarının, patojenik Pseudomonas aeruginosa bakteri suşundan oluşan biyofilmler üzerindeki etkisini test etti. Sinamaldehid’in öldürücü olmayan bir konsantrasyonunun Pseudomonas aeruginosa‘nın dağılımını ve biyofilm gelişimini kontrol ettiğini buldu .
Topa şimdi, yara örtülerinde nanofibrelerde sinnamaldehid eklenmesini araştırıyor.
Kaynak : Phys